Deze blogpost over “Mijn kruidentuintje” is niet voor gevoelige kijkers/lezers! Kan je wel tegen een stootje, lees dan vooral verder want misschien helpt mijn ervaring jou. Het begint zo: afgelopen week was het prachtig weer. Dat deed veel goed aan de groei van mijn kruiden, want ze groeiden als kool!
Maar daar eindigt het verhaal niet. Enkele dagen geleden deed ik het luikje van mijn kas open en ow boy… INVADERS! Zwart-rossig, snel, krioelend. Mieren!

Mijn kruidentuintje week 4

Ik begreep er helemaal niks van. Waar komen die beestjes opeens allemaal vandaan? Op internet kon ik terugvinden dat mieren graag vochtige, warme omgevingen opzoeken. Ik had de dag voordien inderdaad extra water aan de kruiden gegeven waardoor de luchtvochtigheid in de kas hoger was dan normaal. Maar goed, zijn mieren schadelijk? Of eerder nuttig?
Volgens mijn collega met donkergroene vingers zijn mieren nuttige insecten en kan het geen kwaad. Ze zijn zelfs belangrijk voor het ecosysteem van je bodem. Als je toch graag de mieren op een ecologische manier wilt verbannen uit je kas, dan kan je het volgende proberen: afrikaantjes planten, knoflooksap over de aarde gieten of koffiedik over strooien.
Dat zijn handige tips, alleen heb ik er geen één van moeten toepassen want gisteren was er niet één mier meer te bespeuren in mijn kas. Woops. Weg!
Oké, ik beken ik heb een beetje water over hen gespoten met mijn plantentuin in de hoop dat ze zelf weg zouden gaan (ik doe normaal gezien geen vlieg kwaad). Is dat nu de reden waarom ze met de noorderzon  zijn vertrokken? Of komt het toch eerder omdat ik de kas goed heb verlucht door het luikje open te laten? Ik hou het op het laatste, al is het maar om me niet schuldig te voelen…

En hoe groeit de rest?

Alle zaden in mijn vensterbankkas zijn ontkiemt. De oregano als eerste, daarna de basilicum en als laatste (na 3 weken pas!) de salie. Ik heb geleerd dat je niet meteen een plantje moet verpotten wanneer de eerste paar blaadjes te zien zijn. Dat doe je pas wanneer de volgende paar blaadjes eruit komen. Dus deze week ga ik nieuwe potten halen want de plantjes zijn nu klaar om te verpotten.

In mijn mini-tuinkas groeit de basilicum en de munt erg goed. Er komen bijna iedere dag nieuwe blaadjes bij. En oké, het is nog niet voldoende om er een pesto alla Genovese mee te maken of een lekkere mojito, maar het groeit. De rucola groeit ook goed. Hier en daar zie ik zelfs blaadjes die al de typische gekartelde vorm hebben van rucolablaadjes.

Onderin mijn mini-tuinkas heb ik een pot staan met platte en krulpeterselie. Die doen het supergoed, zolang ze niet in de volle zon staan. Net als bij de rucola, zijn er enkele beginnende platte peterselie blaadjes die al de typische vorm hebben. En dat is ook het geval bij de koriander in de andere pot. Alleen de bieslook die in dezelfde pot zit als de koriander is wat pover. 3 sprietjes. That’s it. Ik hoop dat de bieslook wat meer gaat beginnen groeien. Maar dat is nog even afwachten.

TV-tip!

Wil je graag nog meer weten over het (moes)tuinieren? Kijk dan iedere vrijdagavond om 20u30 op BBC2 naar Gardners’ World!