De kiemplantjes zijn groot genoeg geworden en het is tijd om ze te verpotten. Ik kan de kruiden niet rechtstreeks in mijn tuin planten want we willen binnenkort de tuin helemaal veranderen. Dus komt het voor mij beter uit om ze te planten in een pot of in een mini-kas die ik kan verzetten.
Voor alle zekerheid ben ik naar de tuincentrum in de buurt gereden om advies in te winnen. Verpotten klinkt heel makkelijk, maar er komt vast meer bij kijken. En dan zul je zien dat je het net verkeerd hebt aangepakt. Dit is het advies dat ik gekregen heb:

  • Zaaien doe je in zaai- en stekgrond: deze is arm in voeding, bevat geen insecten of ziektes. Wanneer de kiemplantjes ongeveer 2 tot 3 cm groot zijn, kan je ze verpotten. En daarvoor gebruik je goede potgrond die net wel rijk is aan voeding. Er zit veel verschil in potgrond. Zo heb je ook universele potgrond, maar dat is niet altijd goed. Betaal beter iets meer voor potgrond, want daar zul je later zeker de vruchten van plukken.
  • Koop grote potten zodat de kruiden plaats hebben om te groeien.
  • Zoek op wat de beste plekjes zijn voor iedere kruidenpot. De ene kruid zit graag in de zon en de ander liever in de schaduw.
  • Geef niet te veel water aan planten of kruiden. Ze gaan vaak eerder dood door te veel aan water dan te weinig.

Verzetbare mini-kas voor in de tuin

Ik ben eerst op zoek gegaan naar een handige mini-kas. Wat supertrendy en leuk is zijn die “square foot gardening”-kweekbakken.
9200000040186704

Maar dat schiet voor mij niet op want ik heb vaak deze twee tijgers op bezoek van de buren…

…dus ik wil graag een kweekbak die ik af kan sluiten.
Ik heb deze gekocht bij Intratuin voor € 69. Mijn-kruidentuintje-week-3-2

Creatieve kruidentuintjes

Maar je kan natuurlijk ook een creatieve manier bedenken om je kruiden te planten!

Verpotten!

In mijn mini-kas heb ik eerst een tiental centimeters potgrond gelegd. Voorzichtig heb ik mijn rucolasprietjes uit hun pot gehaald en ik heb het te veel aan aarde eraf gehaald. Daarna heb ik een kuiltje gemaakt in de potgrond en eerst wat water op bestoven met mijn Gardana plantenspuit. De rucolasprietjes in de kuil gezet en terug wat potgrond tegenaan geduwd.
Er is best wat plaats in de kas voor meerdere kruiden en planten. Ik had dit weekend een basilicumplantje in de winkel gekocht omdat ik nog niks kan oogsten van mijn basilicumplantje. Ik had al heel wat blaadjes van geplukt, maar ik heb het toch proberen te planten. Basilicum is heel gevoelig aan koude temperaturen. Maar omdat ik de mini-kas kan afsluiten is het warmer dan buiten. Dus probeer ik het maar. We zijn nu enkele dagen later en er komen al nieuwe blaadjes op het basilicumplantje. Woehoe!
Aan de rechterkant heb ik nog plaats voor 1 plantje en dat wordt een muntplantje die ik ook enkele dagen geleden in de winkel had gekocht. Ik probeer het ook maar te planten. Munt schijnt heel snel te woekeren en snel te groeien, dus munt moet je altijd in een pot of begrensde omgeving planten. Na enkele dagen zie ik ook nieuwe blaadjes. Zalig! Straks kan ik er heerlijke verse muntthee mee klaarmaken of nog beter…mojito’s!
Mijn-kruidentuintje-week-3-5

De bieslook en de koriander van mijn kruidencollectie plant ik in een vierkante pot die ik nog had liggen. Deze pot heeft een dubbele bodem waar te veel aan water makkelijk kan blijven liggen zonder dat het plantje verdrinkt.  Koriander en bieslook staan graag in de zon. Dus zet ik de pot onderin de plank van de mini-kas.
Mijn-kruidentuintje-week-3-3

Ook de platte en de krulpeterselie plant ik in een dergelijke pot. Peterselie staat graag in wat schaduw.
Mijn-kruidentuintje-week-3-4

Zo ziet het er nu buiten uit.Mijn-kruidentuintje-week-3

Wat staat er nog binnen?

Vorige week hebben jullie kunnen lezen dat mijn tijmplantje het niet gehaald heeft. Ik heb nieuwe tijmzaadjes gekocht en opnieuw gezaaid. Ik hoop dat het deze keer wel gaat lukken! De gewone basilicum en de citroenbasilicum zijn nog steeds te klein om te verpotten. Deze laat ik dus nog gewoon binnen staan.
Mijn-kruidentuintje-week-3-2-2

In mijn mini-vensterbankkas zijn ondertussen alle plantjes beginnen kiemen: basilicum, oregano en salie. Als het mooi weer is zet ik dit kasje buiten in de zon. ‘s Avonds zet ik het terug binnen.
Mijn-kruidentuintje-week-3-1-3

En hoe gaat het met jouw kruidentuintje? Ik ben benieuwd!

Foto’s: bol.com, kitchengarden.nl, Inhabitat.com.