Deze week is het kaf van het koren gescheiden. Wat ik daarmee bedoel? Gewoon, dat sommige plantjes zijn uitgegroeid tot stevige stengeltjes en andere,…tja die zijn gaan verdorren. Neem als voorbeeld mijn tijmplantje. Vorige week was ik zo blij als een kind want in het tijmpotje piepten de allereerste sprietjes. Weliswaar aan de rand van het potje, maar ze waren er wel. En nu…zijn ze verleden tijd. Enkel verdorde draadjes. Jammer. Mijn collega heeft al jaren tijm in haar tuin staan “…is zo makkelijk te kweken, je hebt er echt geen kijken naar!”, hoor ik haar nog zeggen.

Mijn-kruidentuintje_week2-7

Ook mijn basilicumplantje uit mijn kruidencollectie geef ik weinig kans op overleven…Mijn-kruidentuintje-week-2

Only the strong survive

Was dit dan het kruidentuintje? Is het project mislukt? Nee hoor, ik begin natuurlijk met het mindere nieuws eerst om dan in grandeur te eindigen. De rest van de plantjes doen het supergoed. Neem nu de plantjes van mijn kruidencollectie. De toppers zijn koriander en platte peterselie, gevolgd door bieslook, citroenbasilicum en krulpeterselie.

Rucola nog steeds goed aan het groeien

Mijn rucolapotje staat beneden aan een groot raam. De sprietjes groeien naar het licht toe. Ik heb de pot deze week een paar keer gedraaid en daardoor groeien ze nu in een boogje naar het raam toe. Ze zijn flink aan het groeien, dus misschien kan ik ze binnenkort naar buiten kan verpotten. Zeker met het goede weer dat op komst is.

Mijn-kruidentuintje-week-2

En wat groeit er in de vensterbankkas?

De oregano groeit, maar wel langzaam. En er komt één supersterk sprietje uit vakje met de basilicumzaden. Zie je op de derde foto hoe hij de aarde wegduwt om erdoor te kunnen geraken? Super toch,…of gaat mijn enthousiasme nu iets te ver. Oeps. Maar dan nog, gaaf de natuur, niet?
Wat me wel opvalt is dat het plastieken dekseltje van de kas helemaal beslagen is. Het dekseltje moet er natuurlijk op omdat we zo een microklimaat willen creëren waardoor het daar binnen warm en vochtig is. Maar ik las dat het goed is om af en toe wel het dekseltje eraf te halen voor een goede luchtcirculatie en om te voorkomen dat er schimmels groeien. Dus dat ga ik vanaf nu wel doen. We leren bij!

Inspiratie en tips & tricks

Sinds kort heb ik het magazine De tuin op tafel ontdekt. Een heel leuk boekje van de Belgische Angelo Dorny (hij was laatst nog te zien in het Nederlandse tv-programma RTL Late Night).
Er staan heel wat handige tips in voor je eigen eetbare tuin of kruidentuintje. De tuin op tafel is zowel in Nederland als in België te koop in de betere boekenwinkel. Op 30 april komt de volgende editie uit.

Mijn-kruidentuintje-week-2

En ben jij ook begonnen met je kruidentuin? Groeit er bij jou al iets? Laat gerust iets weten want ik ben benieuwd! Tot volgende week woensdag!