Jaaa, ik ben ook gebeten door het moestuiniervirus. Dus besloot ik vorige week om eerste stappen te zetten in het kweken van mijn eigen kruidentuintje. En iedere woensdag geef ik een korte update.
Of ik na een week al iets kan vertellen? Zeker!

Gaat als een trein

Rucola sprietjes

Mijn rucola gaat als een trein! Ik zag enkele dagen na het zaaien al sprietjes uit de pot piepen. Wow, zo snel! De tuincentrummedewerker had me inderdaad gezegd dat wilde rucola zo simpel en makkelijk te kweken is. Ideaal dus voor iemand zoals ik bij wie alle planten sterven, ondanks voldoende water, licht en tonnen liefde.
Bij rucola is het belangrijk om de grond goed vochtig te houden. Na een drie- tot vijftal weken zou ik al iets kunnen oogsten. Ik ben benieuwd. Heb jij ook rucola gezaaid, en?

Groeit er iets in de vensterbankserre?

Vensterbankserre

In de kweekpotjes van de vensterbankserre ( of -kas) heb ik salie, oregano en basilicum gezaaid. Daar was enkel de oregano al aan het ontkiemen. Gek want ik las op internet dat er pas na 20 dagen en bij een temperatuur van 20 graden iets groeit. Hmmm, vruchtbare omgeving zeker?
Op internet probeer ik veel informatie op te zoeken, maar dan zegt de ene  A en de andere B. Geen eenduidig antwoord. Dat maakt het best wel moeilijk om goed te weten wat je nu moet doen. Dus voor alle zekerheid ga ik binnenkort nog een keertje langs bij een tuincentrum in de buurt en vraag ik advies aan die ene collega met donkergroene vingers.

…en de kruidencollectie?

Ja, daar is ook nieuws over. In het krulpeterseliepotje groeit er een minuscuul, schattig sprietje en in die van basilicum wel 8 groene stengeltjes. In het tijmpotje lijken er aan de zijkant een paar dunne sprietjes te willen ontsnappen.  Aan de zijkant? Ik heb de zaden natuurlijk netjes in het midden geplant, maar door het water gieten zijn de zaadjes alle kanten opgegaan. Daar had ik iets over gelezen, en ik heb toen (dacht ik) voorzichtig water toegevoegd. Maar waarschijnlijk dus nog veel te brutaal. Mijn collega raadde me daarom aan om planten te bevochtigen met een goede plantenspuit van Gardena. Ik heb dus nu zo een van 1 liter in huis, en het werkt echt super (ik heb ongeveer € 8 voor betaald). Verder heb ik ook op aanraden van mijn collega  gaatjes in alle potjes van de kruidencollectie geboord. Als je dat niet doet, loop je het risico dat de zaden gaan rotten.

Zo, ik had het niet verwacht maar in een week is er al veel gebeurd. Ik ben benieuwd naar de vorderingen van komende week. Tot woensdag!