Moestuinieren is hot! Niet zo gek want we zijn helemaal klaar met het gerotzooi met ons eten. De supermarkt laten we sneller links liggen en we halen onze producten liever bij lokale boeren die een hart hebben voor hun product. Weten wat je eet en waar het vandaan komt vinden we belangrijk. Zelf je groente, fruit en kruiden kweken is ideaal.

Dus dacht ik…

…laat ik ook maar een poging wagen! Ik ben vorig jaar verhuisd en heb nu voor het eerst een grote, leuke tuin. Mijn droom was altijd om een eigen moestuintje te hebben en daarna lekker te koken met de oogst. Alleen ben ik een echte moestuinierleek. Maar omdat moestuinieren nu erg trendy is, vind ik er heel wat informatie over. Dus het ideale moment om mijn eerste stappen te zetten. Ik begin met het kweken van enkele kruiden die ik vaak gebruik voor mijn zuiderse gerechten: salie, basilicum en oregano. Daarnaast probeer ik ook wilde rucola te kweken (dat schijnt heel makkelijk te zijn).

Iedere woensdag een update

Nu moet je iets van me weten: elke plant gaat bij mij dood. Ik geef het water, zonlicht en tonnen liefde… en toch gaat het altijd fout. Deze keer laat ik me informeren zodat ik binnenkort van mijn heerlijke kruiden en rucola kan genieten. Vanaf nu plaats ik iedere woensdagmorgen een update over Mijn kruidentuintje (I know rucola is geen kruid!) en deel ik ook alle tips & tricks die daarbij horen. Wil je ook een poging wagen? Doe dan lekker mee! Haal ook alles in huis en laat weten hoe het bij jou gaat. Ik ben benieuwd!

Benodigdheden

Wat heb ik allemaal nodig? Ik heb heel wat internetpagina’s bekeken en voldoende informatie gevonden. Toch leek het me verstandig om raad te vragen aan een doorgewinterde moestuinierder. Dus ging ik langs bij het tuincentrum ‘Intratuin’ en daar werd ik goed geholpen. Eerst moet ik de kruiden en rucola in potjes zaaien en in huis laten ontkiemen. Wanneer de blaadjes groot genoeg zijn en het niet meer gaat vriezen, moet ik ze verpotten naar de tuin.
Dit heb ik gekocht:

  • Een grote pot met gaatjes onderin voor de rucola € 1,99.
  • Een Window serre dat is een kleine serre om de kruiden eerst binnen te laten ontkiemen € 8,99.
  • (Optioneel) Een Kruidencollectie € 8,99. Dit all-in pakket was in aanbieding en heb ik er dus gewoon bij genomen om te proberen. Daarmee kweek je 7 verschillende kruiden.
  • 4 verschillende zakjes met zaden: oregano, basilicum, salie en wilde rucola € 1,99 per zakje.
  • Een blauwe handschep € 3,99 (dit was ook in aanbieding).
  • Een potje met houten labels in, inclusief een potlood om er iets op te schrijven € 5,99.
  • Een zak goede potgrond (staat niet op de foto) € 3,99.

Aan de slag!

Ik begin met het makkelijkste: de kruidencollectie. In ieder metalen potje zit een een zakje met aarde. Wat me opvalt is dat er geen gaatjes in de onderkant van de potjes zijn. Is dat wel goed? Wat als ik te veel water geef? Ik begin er maar gewoon mee, en ik vraag nog even na bij een collega met donkergroene vingers of ik er zelf nog een gaatje in moet boren. Ik strooi alle zaadjes erin, bedek met wat aarde en geef het royaal wat water (op advies van de tuincentrummedewerker). Ik schrijf nog enkele labels zodat ik straks nog weet wat waar er precies groeit.

Daarna ga ik verder met de Window Serre.Ik vul de potjes met potgrond, strooi een paar zaadjes per potje (je hoeft niet alle zaadjes van het zakje te strooien, vaak zit er meer in dan nodig) en bedek het weer met wat potgrond. Daarna giet ik er voorzichtig (anders gaan de zaadjes alle kanten op) water over. Volgens de tuincentrummedewerker moet er echt veel water bij. Het bakje is zo gemaakt dat het teveel aan water in de onderste bak blijft liggen en er dus altijd water voorhanden is als het plantje meer water nodig heeft. Het plastieken dakje gaat erop en klaar.

En nu de rucola. Ik heb wilde rucola gekozen omdat het erg makkelijk en snel schijnt te groeien. Ik ben benieuwd! De rucola zaai ik in een grote pot  en wanneer de blaadjes groot genoeg zijn, plant ik hem in de tuin. Maar eerst is het wachten op het eerste groene sprietje!

Mijn moestuintje week 1-11

Waar zet ik de potten?

Gewoon in huis, op een vensterbank waar ze veel licht krijgen.
Ben je ook zover? Volgende week de eerste update!
Mijn moestuintje week 1-10