“Met mijn Arabische keuken wil ik mensen verbinden”

0
288

Mounir Toub (Helmond, 1978)  geeft les en initieert het ene culinaire project na het andere. Bij 24Kitchen werkt hij al jaren op de redactie en heeft hij ook zijn eigen programma. Hij is ambitieus, maar dit alles doet hij met een groot doel in zijn achterhoofd en dat is de Arabische keuken meer bekend maken in Nederland.

Hoe zou je de Arabische keuken omschrijven?
“Typerend zijn de sterke smaken, sterke kruiden en specerijen, de combinatie van hartig en zoet. Nederland neemt langzaamaan de Arabische keuken over, maar wel altijd met aanpassingen. Neem als voorbeeld het Arabische gerecht bastilla; een hartig taart gevuld met kip. Ik heb een eigen bastelleria en wanneer ik een bastilla verkoop aan Nederlanders vragen ze bijna altijd om geen poedersuiker over te strooien. Het is een hartig gerecht en de zoete poedersuiker met kaneel die er normaal gezien overgaat behoort tot de smaakbeleving. Nederlanders zijn nog niet gewend aan die smaakcombinatie en proberen het af te vlakken. Ik denk dat het een proces is waarin de smaak gaat vervlakken, tot mensen daarna terug zullen willen gaan naar de oorsprong van de smaak. Smaak moet je leren waarderen, leren ontwikkelen.”

Zijn er producten die we nu gebruiken maar die oorspronkelijk van de Arabieren komen?  
“Zeker! Ik geef les aan de Robert Kranenborg Academie. Ieder jaar leert de Italiaanse gastdocent en chef Giovanni onze leerlingen hoe ze goede pasta moeten maken. Hij vertelt dan altijd: de bloem voor het maken van pasta is gestolen van de Arabieren en de techniek van de Chinezen. Semolina komt inderdaad uit de Arabische keuken, maar ook saffraan, oranjebloesemwater, rozenwater zijn enkele voorbeelden. Daar staan we vaak niet bij stil. Ik vind niet zozeer dat we deze producten gejat of geleend hebben uit de Arabische keuken, het is eerder een mengelmoes van twee werelden die samengekomen zijn tot een nieuwe wereld. Dat maakt het net mooi.”

Zijn er nog andere eetgewoontes die je graag hier zou willen introduceren?
“Gastvrijheid! Wanneer ik vroeger bij vriendjes langskwam om 17 uur, dan moest ik op de bank wachten tot ze klaar waren met eten. Een Nederlands gezin kookt voor vier personen, daardoor is er nooit waste. Een Marokkaans gezin kookt voor acht tot tien personen en daar moet je gewoon mee-eten. Als ik met mijn gezinnetje bij mijn moeder kom eten dan heeft iedereen altijd ruim genoeg én er kan nog iemand mee aanschuiven én we krijgen allemaal nog een bordje mee naar huis. Er is dus meer dan voldoende. In de Arabische keuken vloeit gastvrijheid voort uit het geloof waar je moet delen.
Ik mag dus niet eten als ik niet weet of mijn buurman of -vrouw eten heeft. Ik moet delen. Dat is iets wat mijn moeder vroeger al deed. Ze ging brood bakken in een bijkeukentje in de schuur zodat het hele huis niet naar eten zou ruiken. Dan bakte ze brood. Niet één maar drie broden omdat ze wist dat de buren zouden ruiken dat ze aan het bakken was. Ze kon het dan niet maken om niks voor de rechter- of de linkerbuur te maken.
Ik zeg niet dat de ene eetgewoonte slechter is dan de andere want er zijn voor- en nadelen aan allebei. Het voordeel bij een Arabisch diner is dat er altijd ruim voldoende is voor iedereen. Bij een Nederlands diner is er nooit waste, wat ook niet onbelangrijk is.”

Welke eetgewoontes bij jou thuis draag je hoog in het vaandel?
“Ik vind het heerlijk als mijn vrouw gekookt heeft en we ’s avonds samen met de kinderen aan tafel zitten. We eten dan van één bord en dat vind ik een moment van delen en verbintenis. Samen zijn met elkaar. Iedereen is druk, maar aan tafel is een moment waar je samen bent. Ik vind dat een prachtig moment en ik koester het ook. Hier in Nederland hebben sommige gezinnen dit enkel  op speciale feestdagen of andere bijzondere dagen. Ik pleit ervoor dat iedereen minimaal twee keer in de week samen met het gezin aan tafel gaat eten. De telefoons uit, muziek uit, tv uit en dan gewoon eten en praten. Pas als iedereen klaar is mag er opgestaan worden. Dat zijn waardes die ik mijn gezin mee wil geven.”

Ontdek hier de website van Mounir.

Ben je gek op de Arabische keuken of wil je er graag meer over leren? Mounir bracht het boek “Mijn Arabische keuken” uit die onder andere te koop is via Bol.com.
[bol_product_links block_id=”bol_5a2708ba46c09_selected-products” products=”9200000053205717″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.