Home Kookboekrecensie Meesterlijk brood

Meesterlijk brood

0
455
Kookboek recensie Meesterlijk bakken Robèrt van Beckhoven

‘Leer het van de beste’, dit gaat zeker op voor het boek Meesterlijk bakken waarin de basiskneepjes van het broodbakken wordt uitgelegd door de 53-jarige Robèrt van Beckhoven. De gezellige Brabander uit Oisterwijk is de enige Nederlander die zowel Meester Patissier als Meester Boulanger op zijn palmares heeft staan. Titels waar je erg trots op mag zijn want de examens die je daarvoor af moet leggen zijn geen gesneden koek. Als zoon van een generatielange bakkersfamilie en een familienaam die afgeleid is van het woord bakoven, heeft Robèrt het bakken gewoon in zijn bloed. Hij volgde een bakkersopleiding aan ROC Eindhoven. Daarna heeft hij een tijdje in een banketbakkerij in Knokke (België) gewerkt. Tot op de dag van vandaag plukt hij nog steeds de vruchten van de ervaring die hij daar heeft opgedaan. Naast het uitoefenen van zijn ambacht deelt Robèrt graag zijn kennis met anderen. Dus het boek Meesterlijk bakken moest er gewoon komen.

Ingrediënten, aparatuur en techniek

Het boek met hardcover telt 192 pagina’s en een 40-tal recepten. In het voorwoord lees je meer over Robèrts bedrijf, de Meestertitels die hij heeft behaald, en ook de tv-programma’s waar hij in te zien was en is (CupCakeCup en Heel Holland Bakt). Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken. Eest wordt er aandacht besteed aan de belangrijkste ingrediënten om brood te bakken, de apparatuur en de techniek. Vooral over het laatste wordt er veel uitleg gegeven, met name over hoe je het deeg moet kneden of opbollen. Robèrt raadt dan ook aan om het eerste hoofdstuk goed door te nemen om succesvol te bakken.

Als je net een stuk kauwgom in je mond hebt en dat is nog niet goed gekauwd dan lukt het je echt niet om er bellen van te blazen. Als brooddeeg niet voldoende gekneed is, dan lukt het niet om het luchtig te krijgen.
Robèrt

Recepten

De recepten worden onderverdeeld in drie hoofdstukken. Elk hoofdstuk start met een inleiding met meer informatie over de ingrediënten en de technieken die worden gebruikt.
Eerst komen alle recepten voor brooddeeg op basis van gist. Denk aan de klassiekers wit brood en bruin brood, maar ook rozijnenbroodjes en bolussen. Daarna vind je de recepten op basis van desem (dus zonder toevoeging van gist), zoals een kaasbrood en een boerelandbrood. Eveneens recepten uit de mediterrane keuken komen aan bod: focaccia en pizzadeeg. Als laatste legt Robèrt uit hoe je met andere grondstoffen dan tarwe brood kunt bakken: een brood met haver, spelt of knäckebröd met roggebloem. Robèrt lijkt nog meer creativiteit in zich te hebben want zijn laatste twee recepten uit dit hoofdstuk zijn inderdaad…even iets anders: een recept voor een broodcake en wafels met quinoa. En voor die wafels kom je volgens Robèrt je bed voor uit, dus dat beloofd!

Opbouw van het boek en foto’s

De ingrediënten die bij elk recept staan zijn duidelijk (want ja, bij het bakken moet je wel de exacte ingrediënten en hoeveelheden aanhouden) en de meeste kan je gewoon vinden in de supermarkt. De receptuur is eenvoudig opgesteld en soms staan er ook nog stap-voor-stap foto’s bij of een cameraicoontje. Het icoontje wil zeggen dat je op de website van www.meesterlijkbrood.nl het recept nog eens in een filmpje kunt bekijken. Er wordt duidelijk niets aan het toeval overgelaten, je krijgt echt alle handvatten om van jouw baksel een succes te maken. De gekozen recepten spreken de beginnende hobbykok aan, maar ook de iets meer ervaren keukenprins of -prinses.

[bol_product_links block_id=”bol_5442c665200e9_selected-products” products=”9200000028985200″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Studio Bij Robèrt

Wil je naast het boek ook graag in de leer bij Robèrt van Beckhoven? Dat kan! Kijk op de website van Studio Robèrt voor meer informatie over de mogelijkheden.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.