Meer dan alleen maar olijven

0
446
Olives & More Esther

Een olijf is niet zomaar een olijf. Dat bewijst Olives & More. Esther en Brian woonden twaalf jaar lang in Ierland waar ze op de bioboerenmarkt lekkere olijven haalden. Maar toen ze hier in Nederland kwamen wonen, vonden ze niet dezelfde kwaliteit terug. Dus besloten ze om met hun kennis en smaak voor kwaliteit op zoek te gaan naar leveranciers om olijven naar Nederland te importeren. Wat begon als een leuk idee, groeide uit tot een onverwacht succes. Esther en Brian zijn ambitieus maar ze hebben vooral een eerlijk verhaal te vertellen.

Meer dan alleen maar olijven

Ik heb een afspraak in Amsterdam waar Olives & More te vinden is. De winkel is niet gevestigd in het drukke centrum, dus je moet er even voor omfietsen. Wanneer ik binnenstap in de winkel komt er een heerlijke geur van olijven mijn kant op. De olijven zitten in grote vaten die op een tafel staan. In het midden van die tafel staat een olijfboom. Op de achtergrond hoor ik zachtjes Jazzmuziek.
“We zijn nog maar sinds april van dit jaar open, maar de zaken gaan erg goed.”, begint Esther. “We hebben zes jaar lang onze olijven verkocht op boerenmarkten. Omdat de vraag bleef groeien, wilden we graag een ruimte als visitekaartje. Toen kwam dit pand vrij. Het is net groot genoeg om achterin de olijven te bereiden en om ons aanbod uit te stallen. De olijven worden in grote blikken geleverd. Afhankelijk van de olijfsoort laten we ze een dag in het water weken om het zout eruit te trekken. Daarna zijn ze beter te bewerken naar een bepaalde smaak. Brian heeft jarenlang als chef-kok in diverse sterrenrestaurants gewerkt. Hij maakt de marinades voor de olijven, maar ook de tapenades die we verkopen. De tapenade van artisjok met truffelolie is erg populair bij onze klanten. Daarnaast verkopen we ook nog beperkt wat wijn, pecorino, olijfolie en balsamicoazijn. Eigenlijk alles wat we zelf nog lekker vinden. Ja, we hebben een beperkt aanbod, maar wat we doen willen we goed doen. Kwaliteit is bij ons erg belangrijk.”

Olijfolie van The Jane

In de winkel zie ik tussen het aanbod een klein flesje olijfolie met de naam “The Jane” erop. Hét restaurant van Sergio Herman? “Dat is olijfolie die we samen met Nick Bril (de rechterhand van Sergio, red.) hebben uitgezocht. We laten die speciaal voor The Jane bottelen, maar we verkopen het ook in de winkel. En we leveren ook aan andere sterrenrestaurants, dat komt omdat Brain het wereldje goed kent. Ze appreciëren Brain omdat hij een goede chef-kok is en omdat hij voor kwaliteit gaat. En dat waarderen ook onze klanten. Zo is er een meisje dat zegt dat ze geen olijven meer van Albert Heijn wil, nu ze de onze geproefd heeft. Olijven zijn dus niet overal hetzelfde. Wij werken samen met olijfboeren die een hart hebben voor hun product. En dat proef je gewoon terug. Bij ons kosten alle olijven € 1,85 per 100 gram. We zijn dus iets duurder dan de supermarkten, maar bij ons krijg je ook een stukje belevenis mee. In de supermarkt is er bijna geen persoonlijk contact meer, denk maar aan de zelfscankassa. Mensen lijken die afstandelijkheid niet meer te kunnen waarderen. Dat merk ik ook aan onze klanten. Die komen bij ons voor wat olijven, maar ook om een praatje te slaan of om te vertellen waar ze op vakantie ook goede olijven hebben gegeten.”

Weg van de supermarkt

Consumenten gaan steeds liever naar speciaalzaken voor een goed product en ook voor het verhaal dat erbij wordt verteld. Daar betalen ze graag iets meer voor. Tijdens mijn bezoek aan Olives & More heb ik een tal van leuke anekdotes gehoord van klanten, zelfs de buurman kwam langs om een praatje te slaan. “We hebben onlangs een kleine bar gemaakt aan het raam zodat mensen hier rustig een boekje kunnen lezen met een glaasje wijn of een portie olijven. En het is ook mogelijk om een besloten avond te reserveren. Dan zetten we lekkere olijven en andere delicatessen, die we zelf maken, op tafel en kan er geborreld worden. We willen ook graag nog proeverijen organiseren. Eigenlijk hebben we nog heel wat plannen, maar we willen niet te snel gaan. De kwaliteit en de belevenis staan voorop.”

En gelijk hebben ze. Persoonlijk ga ik ook veel liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Dus heb jij ook zin in lekkere olijven met een tikkeltje meer? Bij Olives & More is de nieuwe oogst gearriveerd en bieden ze nu ook leuke feestpakketten aan voor de feestdagen. Je kan de feestpakketten ophalen in de winkel of ze ook thuis laten bezorgen. Kijk hier voor meer informatie over Olives & More.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.