Lunchen bij TAN in Antwerpen

3
325
Restaurant review lunchen bij Tan Antwerpen

Een tijdje geleden ben ik met mijn vriendin Audrey gaan lunchen bij TAN in Antwerpen. Ik mocht van haar de locatie kiezen. Audrey heeft coeliakie, dus leek TAN me de ideale lunchplek omdat al hun gerechten gluten- en lactosevrij zijn. Ze maken wereldgerechten, met producten die het lichaam een gezonde energie geven. De gerechten worden rauw bereid of niet boven de 100 °C gekookt. Kunstmatige toevoegingen komen niet aan bod. Een bijzonder concept dat perfect past in de tijd van nu. Hier kan je meer over lezen over de achterliggende filosofie.

Eerste indruk

TAN ligt in de rustige ‘De Burburestraat’ in Antwerpen. Ik parkeer me op de gedempte Zuiderdokken, waar je gratis kan parkeren. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar de locatie. Wanneer ik binnenstap, bevind ik me meteen in de winkel van TAN. Aan de rechterkant is het restaurant.
Audrey is er nog niet, dus heb ik tijd om rustig wat sfeerfoto’s te nemen. Maar dat is buiten de aanwezigheid van de winkelmedewerker Jan gerekend. Hij duwt meteen heel enthousiast twee flyers in m’n handen van kookworkshops die hij organiseert op de locatie. “Je leert er koken met raw food”, zegt hij heel enthousiast. Ik ben niet bepaald een raw food-foodie, maar ik geloof wel dat er geïnteresseerden zijn voor zo’n soort workshop. Ik bedank hem vriendelijk voor de informatie en wend me richting het uitgebreide assortiment in de winkel. De producten komen uit verschillende landen. Vooral de Japanse producten zijn goed vertegenwoordigd. Ik wil graag wat kopen, maar ik weet nog niet precies wat. Daar komt Audrey al aan. Gaan we eerst lunchen?

Lunchmenu in het restaurant

Het restaurant is niet groot. De inrichting is volgens de principes van Feng shui (een eeuwenoude Chinese filosofie over hoe de omgeving het geluk en welzijn van mensen kan beïnvloeden). Er is een open keuken waar je vanuit ieder tafeltje een blik op kunt werpen. Dat vind ik altijd fijn, het draagt bij aan de beleving van het restaurantbezoek.
We nemen plaats aan een tafeltje bij het raam. Op de menukaart staan gerechten die heel creatief in de oren klinken. We besluiten een lunchmenu te nemen met een voorgerecht en een hoofdgerecht. Je kan kiezen uit een sattvic lunch voor € 17,50 – met een vegetarisch hoofdgerecht – of een radjastic lunch voor € 19,50 – met een hoofdgerecht waar vlees in is verwerkt.

De zenuwachtige ober

De ober komt bij ons. Hij komt vrij zenuwachtig over. We willen graag starten met een aperitief van het huis, maar hij weet niet precies wat het is. Hij vraagt het na en laat ons weten dat het om een gewone prosecco gaat. We hadden verwacht dat het een bijzonder drankje zou zijn of een cocktail, maar ik drink graag prosecco dus ik bestel een glas. Audrey kiest voor een glas rosé wijn. Als lunch wil ik graag de radjastic, maar er is geen vlees meer. Jammer. Dus gaan we allebei maar voor de sattvic lunch.

Het voorgerecht: groentetartaar

Op een wat stuntelige manier komt de ober ons het aperitief brengen. Een kwartier later komt de eigenaar, Jo van der Stichelen, ons het voorgerecht brengen. Het serveren gaat hem een stuk beter af. Jo lijkt bovendien verdacht veel op Barry Gibb, wat voor ons dames geen onaangename verrassing is.
We krijgen een tartaar van rode biet en champignon, gemarineerd in fijne kruiden. Dit wordt geserveerd op een romige en smaakvolle crème van cashewnoten, meloen en kurkuma. Het klinkt als een vreemde combinatie, maar de smaken gaan prima samen. Op het bord liggen enkele grote bladen sla. Al bij al, een oké voorgerecht.

Restaurant review lunchen bij Tan Antwerpen

Het hoofdgerecht: gevulde aubergine

Als hoofdgerecht krijgen we een aubergine gevuld met quinoa, met daarbij een crème van wortel, amandelen en ume su (een Japans gefermenteerd pruimenazijn), gestoomde courgette, paprika, pastinaak en broccoli. Het gerecht is afgewerkt met een rauwe saus van gember, groene peper en pompoenpitolie. Een lekker gerecht met verschillende smaken. De crème is bijzonder smaakvol en de rauwe saus is lekker pittig. Heerlijk!

Restaurant review lunchen bij Tan Antwerpen

Restaurantreview

Ik vind TAN een bijzonder restaurant dat volledig past in de huidige maatschappij, waar mensen bewust omgaan met voeding. Als je open staat voor nieuwe smaakcombinaties, dan zullen de gerechten zeker in de smaak vallen. Het hoofdgerecht vond ik bijzonder geslaagd. De prijs voor het lunchmenu is niet goedkoop, maar dat komt misschien door de bijzondere en tijdrovende bereidingswijze. De bediening was wat stuntelig, totdat de eigenaar Jo het overnam. Hij doet het prima en gaat ook 100% voor zijn zaak. Daarbij komt ook nog dat hij enorm veel kennis heeft over voeding. Alleen al een praatje met hem slaan is de moeite waard. De winkel geeft zeker een meerwaarde aan het restaurant. Je kan er bijna alle producten kopen die gebruikt worden in de gerechten.

Een rondleiding door de winkel

Audrey en ik willen graag enkele producten kopen, maar we kunnen niet kiezen. We vragen aan Jo of hij ons door de winkel wil leiden en enkele producten kan aanbevelen. Hij stemt enthousiast in. “Je moet weten dat Japan en de Baskische landen bij uitstek producten hebben voor fijnproevers. Het is ongelofelijk wat voor aanbod zij hebben en ik ben er dan ook gek op”, zegt Jo. Hij begint met enkele Japanse producten uit de schappen te nemen, die in het restaurant gebruikt worden ter vervanging van tafelzout. Deze producten zijn: umeboshi (pruimen ingelegd in zout en rode shiso), tamari (sojasaus met weinig tot geen tarwe) en fleur de sel de Algarve in Portugal.

In de koelafdeling haalt Jo een gefermenteerde kaas tevoorschijn. Het bijzondere aan dit product is dat het niet van zuivel is gemaakt, maar op basis van ontkiemde noten. Het smaakt heerlijk. Lekker romig. Je kan je bijna niet voorstellen dat het zonder zuivel is gemaakt.
TAN Antwerpen restaurantreview

Hij laat ons ook dunne plakken brood proeven, die ze enkele uren op een lage temperatuur hebben laten drogen. Het is niet meteen mijn smaak.
TAN Antwerpen restaurantreview

Daarna komt hij op de proppen met een klein doosje gedroogde phylasis (misschien ken je het eerder onder de naam goudbes) van Flores Farm. Ik ben niet zo’n fan van gedroogde vruchten, maar dit is gewoon een smaakbom. Lekker zuur en zoet!
TAN Antwerpen restaurantreview

Het volgende product dat hij ons voorstelt is raw chocolate met rozen en sesam van het Franse merk Songe d’été. Ik heb al eerder raw chocolate op en dat vind ik best lekker. Maar deze is gewoon verslavend! Audrey en ik hebben meteen een doosje gekocht. Het is niet goedkoop: € 7 voor een klein doosje, maar het is het absoluut waard.
Restaurant TAN review

Wil je graag een keertje langs bij TAN? Kijk dan hier voor meer informatie over de locatie in Antwerpen en Brussel. Het restaurant doet ook mee aan de Albert Heijn actie.

Op de foto bovenaan het artikel staat links de winkelmedewerker Jan en rechts de eigenaar Jo.

3 REACTIES

  1. TAN is één van mijn favoriete lunchadresjes op’t Zuid. Maar ’t Stad heeft nog zoveel meer te bieden! Dat mocht ik vorig jaar ontdekken tijdens de jaarlijkse teambuilding met mijn collega’s. Toen deden we onder meer een culinaire wandeling in Antwerpen. Van een leuke ervaring gesproken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.