Life; gezonder en minder calorieën?

0
26
Coca Cola Life-

Hoeveel varianten op suikerwater kan je nog bedenken? Daar weet The Coca Cola-Company het antwoord wel op. Trots presenteerden ze in 2013 hun nieuwste product Life, dat sinds januari 2015 te koop is in Nederland en België.

In 2013 werd het product voor het eerst getest in Argentinië en Chili. Life viel volgens het bedrijf in de smaak en Engeland kreeg als eerste het officiële drankje op de markt. Daarna volgden andere landen en in januari 2015 was het eindelijk de beurt aan Nederland en België.
Maar wat is er nu bijzonder aan Life? Wel, het drankje bevat natuurlijke zoetstof en een derde minder calorieën in vergelijking met gewone Coca Cola.

Eye candy?

Ja, de ijzersterke typografie zullen ze natuurlijk niet zo snel veranderen. Dan maar een ander kleurtje zullen ze gedacht hebben en dat werd groen. Niet omdat het misschien het favoriete kleur is van Muhtar Kent (de CEO van The Coca Cola-Company), maar omdat het een gezonde associatie op moet wekken. Life is te koop in petfles (gemaakt uit volledig recycleerbaar plastic en 30% plantaardige vezels) en in blik.

Is het lekker?

Als we Life vergelijken met échte cola, dan proef je meer een siroopsmaak. Cola is al zoet, maar deze is toch iets zoeter. Niet meteen mijn smaak. De échte coca cola heeft mijn voorkeur.

Hoeveel euro’s?

Life wordt aan dezelfde prijs verkocht als gewone Coca Cola en Coca Cola Light. Natuurlijk kan dit variëren naar gelang er acties zijn.

Gezond

Gezond kunnen we Coca Cola niet bepaald noemen, toch heeft het bedrijf een nieuw product op de markt gebracht met natuurlijke zoetstof in plaats van kunstmatige. Maar is Life daardoor gezonder dan de andere Coca Cola-varianten?
De eerste vraag die we ons moeten stellen is Wat is stevia? Stevia is een natuurlijke zoetstof uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. Het is 200 tot 300 keer zoeter dan suiker, en bevat geen calorieën.
Maar waarom wordt Life dan gezoet met slechts één derde stevia? Zou het niet beter zijn om het volledig te zoeten met deze natuurlijke zoetstof?  Dat klinkt als een goed idee, alleen heeft stevia een bittere bijsmaak. Wanneer Life alleen maar gezoet zou zijn met stevia, dan is hij niet meer lekker van smaak. Daarom wordt er een mengeling gebruikt van twee delen suiker en een deel stevia. De totale calorieën zijn daarom ook een derde minder dan gewone cola.
Maar los van het deeltje natuurlijke zoetstof dat is toegevoegd, zijn er geen andere gezonde ingrediënten te bespeuren in Life. Het drankje bevat nog steeds kleurstof, fosforzuur en relatief veel suiker.

Goed om te weten

Het bedrijf had zich geëngageerd om de gemiddelde hoeveelheid suiker per liter met 5% te verminderen voor het begin van het nieuwe jaar. Maar critici twijfelen of ze met Life hiermee wel hun belofte nakomen. Volgens professor Sandra Jones van de Centre for Health and Social Research aan de katholieke universiteit van Australië, is uit cijfers gebleken dat de vraag naar gewone frisdranken afneemt, en de vraag naar gezondere alternatieven toeneemt. Dus is de lancering van Life is meer een actie om het bedrijf weer in gezonde cijfers te zetten, dan dat het echt gezonder is voor de consument. Want de suiker vervangen door een deel stevia, maakt het niet meteen gezonder.
En dat is toch wel misleidend in hun marketingcampagne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.