Koken op een plancha doe je zo!

10
1045
Koken op de plancha

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd om te koken op een plancha met culinair redacteur en tv-chef van Libelle, Ilse D’Hooghe. Ken je een plancha? Dat is een metalen of gietijzeren bakplaat die elektrisch of op gas verhit kan worden tot een temperatuur van 300 °C. Het wordt vooral in zuidelijke landen gebruikt, maar wordt hier ook steeds populairder. Ik had nog nooit op een plancha gekookt en was wel benieuwd hoe dit werkte…

Een woordje uitleg van Ilse

Toen ik aankwam waren de voorbereidingen nog in volle gang. “Wil je een glaasje cava?”, werd er me gevraagd. Ik ben de moeilijkste niet ;), dus begaf ik me met een lekker cavaatje onder de gasten. Enkele minuten later kwam een bord met hapjes aan om alvast in Spaanse sferen te komen: gevulde zoete paprika’s en pata negra (een bekende Spaanse ham). Ik ben wederom de moeilijkste niet ;) en sloeg ook dit lekkere aanbod niet af. De workshop was voor mij toen al geslaagd ;).
Daarna gaf Ilse een woordje uitleg over de voordelen van het koken op een plancha. De bedoeling was dat wij, de gasten, vier gerechten op de plancha zouden bereiden zodat we zelf konden ervaren hoe het is om op een plancha te koken. Ik had er zin in!

De recepten voor op de plancha

De recepten die Ilse had gekozen waren met vis, schaal en -weekdieren. Niet gek, want dat is waar ze in gespecialiseerd is:

Koken-op-de-plancha-doe-je-zo!-10

 • Langoustines met dragonboter en gegrilde venkel
 • Mosselen met gegrilde paprika’s
 • Pittige zeeduivel met krieltjes, rode ui en rucola
 • …en als dessert/toetje pancakes met nectarines

Ik ben blij met de gerechten die op het menu staan, want thuis ben ik de enige die van de ‘zeekeuken’ houd en daardoor komen ze niet vaak op m’n bord (helaas).

Trabajar: werken aan de voorbereidingen

We worden flink aan het werk gezet: langoustines snijden, mosselen schoonmaken, knoflook fijnsnijden,…trabajar, trabajar!

Eerste recept: langoustines met dragonboter en gegrilde venkel

Koken-op-de-plancha-doe-je-zo!-31

Om de langoustines met dragonboter te bereiden, moet er eerst een flinke scheut olijfolie over de hete plaat. Vervolgens worden de langoustines met de gesneden kant erop gelegd. Ilse vertelde dat veel mensen bang zijn dat de schaaldieren aanbranden, maar dat is niet zo. Wel hebben ze een korte bereidingstijd nodig.
Bij het gerecht hoort ook gegrilde venkel en die wil je tegelijk kunnen serveren met de langoustines. Dit is ‘no problemo’, want de venkel kan gewoon op dezelfde plaat, maar dan aan de andere kant. Je kan namelijk met de handige draaiknop de temperatuur van de linker- en de rechterkant onafhankelijk regelen. De temperatuur van de venkel is een stuk lager dan die van de langoustines omdat ze een langere gaartijd nodig hebben.

Koken-op-de-plancha-doe-je-zo!-29

Koken-op-de-plancha-doe-je-zo!-30

In een tiental minuten was het volledige gerecht klaar. Supereasy!

Zowel de langoustines als de venkel waren heerlijk. Het recept is dan ook makkelijk te maken, met behoud van de natuurlijke smaken. Dus er hoeft niet veel opsmuk bij, dat is niet nodig.

Tweede recept: mosselen met gegrilde paprika’s

Koken op de plancha mosselen

Nadat de mosselen waren schoongemaakt, de paprika in reepjes gesneden (we hebben kant-en-klare-gegrilde-paparika’s gebruikt) en de kruiden fijngehakt, kon alles op de plancha! In een paar seconden openden de mosselschelpen zich. We konden dus vrij snel opscheppen!

Derde recept: pittige zeeduivel met krieltjes, rode ui en rucola

zeeduivel op de plancha

De zeeduivel was op smaak gebracht en kon op de plancha. Je kan ook andere vissoorten erop bereiden zolang ze maar stevig zijn, anders valt alles uit elkaar gezien je met spatels de ingrediënten op de plancha omdraait of husselt.
De krieltjes waren voorgesneden en konden met wat olijfolie en rode ui op de plancha klaargemaakt worden. Na enkele minuten waren de ‘patatjes’ klaar en konden ze geserveerd worden met de pittige zeeduivel en de rucola.

Door de hoge temperaturen van de plancha, worden ingrediënten dichtgeschroeid en hoeven ze niet minutenlang te bakken. Daardoor behouden ze het grootste gedeelte van hun smaak. En die smaak is om je vingers bij af te likken. De krieltjes waren perfect gegaard. Soms heb je van die gebakken aardappeltjes die nog wat rauw zijn, maar dat was hier niet het geval. Lekker!

Recept krieltjes van de plancha

Vierde gerecht: pancakes met nectarines

Nectarines op de plancha

Ilse en ik spreken dezelfde taal, want in haar menu past er altijd iets ‘zoets’, vertelde ze. Hoe lekker ik de vorige gerechten ook vond, ik had wat ruimte overgelaten voor een lekkere pancake!:) Koken-op-de-plancha-doe-je-zo!-57
Het ging bij het zoete gerecht ook verrassend snel. Het beslag was zo gepiept en de nectarines waren in no-time in partjes gesneden. We gebruikten voor de pancakes geen olie, maar boter op de plancha.
En dan bakken maar! Ilse had ook duidelijk op dit moment gewacht en zin in de pancakes :)!

De pancakes met nectarines waren zalig! Zeker met een goede scheut maple syrup erop! #hellocalories :)! En dat ik die avond niet naar de calorieën heb gekeken, bewijst de tweede pancake op mijn bord.

Wat vond ik van de plancha?

Koken-op-de-plancha-doe-je-zo!-41

Ik ben aangenaam verrast over de mogelijkheden van de plancha. Dit zijn de voordelen die ik ondervond:

 • De plancha is in een mum van tijd opgewarmd. Bij een BBQ-stel moet je wat tijd incalculeren voordat hij gebruiksklaar is.
 • Je kan ingrediënten met een verschillende gaartijd tegelijk op de plancha bakken. Met de onafhankelijke draaiknoppen kan je de plancha op verschillende plaatsen, verschillende temperaturen aangeven.
 • De plancha kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Dus je kan er iedere dag gebruik van maken en je hoeft dus niet meer te wachten op een ‘zeldzame’ warme dag! (wist-je-dat-je: Forge Adour is een fabrikant van kwalitatieve planchas en is één van de weinige die een veiligheidslabel verkregen heeft voor bepaalde modellen om zowel binnen als buiten te gebruiken.)
 • Je hebt geen rookontwikkeling, enkel vocht die verdampt. Maar dat is te vergelijken met eten dat je in een pan bereidt.
 • De temperatuur kan je perfect regelen. Je kan ervoor zorgen dat hij niet ’te’ heet staat en dat je eten niet verbrand. Dit is een groot voordeel in vergelijking met een BBQ, waar het risico daarop groter is. Verbrand voedsel is kankerverwekkend, dus niet opeten is altijd de boodschap.
 • Door het dichtschroeien van ingrediënten behouden ze meer hun smaak.
 • De plancha is heel makkelijk te reinigen door water op de hete kookplaat te laten inwerken en met de spatels het water af te voeren. Voor hardnekkige vlekken kan je met een borsteltje de kookplaat reinigen.
 • De teveel aan vetstoffen druipt makkelijk weg naar het opvangbakje van de plancha.
 • Een persoonlijk voordeel: ik hou van de zuidelijke eetcultuur (vandaar South & Pepper ;) ), dus het heerlijke buitenkoken met de placha en de gezelligheid die erbij komt vind ik fantastisch.

Welke stelling van de plancha ik in het midden laat:

 • ‘De plancha zou een gezondere bereidingswijze zijn omdat je minder vetstoffen gebruikt.’
  Dat klopt natuurlijk alleen maar als de kok zelf niet te kwistig omspringt met vetstoffen. Anders gaat dit voordeel helaas niet op.

Heb jij al een keertje op een plancha gekookt of zou je het graag een keertje willen proberen? Welke voordelen spreken je aan? Laat je horen in een reactie onder dit artikel! Ik ben benieuwd :)!

10 REACTIES

 1. Klinkt heerlijk! Vooral de langoustines, want ik zit op het moment in een dragon fase :)
  Mijn schoonmoeder heeft een plancha dus ik heb het bij haar al een paar keer mogen uitproberen. Het is goed bevallen en ik denk er over er zelf ook één aan te schaffen.

 2. De plaat kan zijn van roestvast staal, (geëmailleerd) staal, gietijzer, enz.
  Wat valt te zeggen over de voor- respectievelijk nadelen van die materialen is moeilijk te achterhalen.
  Heb je soms een tip?

  Alvast bedankt

  HB

  • Dag Hans,
   Er zijn zoals je al aangeeft bij ieder materiaal voor- en nadelen. Dus de keuze die je maakt zal gebasseerd zijn op jouw persoonlijke voorkeur. Ik heb een mooi onderbouwd artikel gevonden die de verschillen netjes op een rij zet (het gaat om pannen/kookpotten, maar de materialen voor de platen zijn vergelijkbaar): https://www.plezierindekeuken.nl/keuken-spullen/pannen/
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt om een keuze te maken. Anders mail me gerust en onderzoek ik dit graag verder voor je.
   Hartelijke groet,
   Sarah

 3. Hoi Hans, wij hebben sinds een aantal maanden een plancha en vinden het leuker dan een gewone bbq. Alleen weten we niet goed welke vetstof te gebruiken. De plaat gaat tot 300 maar meeste olies tot 210 of zo. Welk gebruik jij dan aub?

  • Hi Lilian, afhankelijk van wat je erop wil bereiden en wat voor soort plancha je hebt verschilt de temperatuur. Max. 270 graden Celcius is op zich voldoende, Vlees kort bakken kan op 250 graden of hoger, groenten en vis kan op een iets lagere temperatuur tussen de 180 – 200 graden.
   Groet!

 4. Hallo,
  ik heb mij een plancha van Forge adour aangeschaft.
  zijn er in nog workshops in de toekomst?
  Alsook had ik graag recepten om uit te proberen.

  alvast bedankt voor reactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.