Klassieke salade caprese

2
510
Klassieke-caprese-salade

Klassiekers zijn er om te koesteren, toch? En dat is ook het geval voor de salade caprese. Met slechts enkele ingrediënten maak je dit Italiaanse voorgerecht klaar. Het lijkt erg simpel, maar de moeilijkheid zit vooral in het vinden van goede ingrediënten. Neem bijvoorbeeld de tomaat. Je hebt vast wel al tijdens een vakantie in Italië het verschil geproefd tussen de smaakvolle tomaten daar en de waterachtige exemplaren hier bij ons. Jammer genoeg zal de beste lokale moestuinierder niet kunnen concurreren met de Italiaanse tomaat. Gewoon omdat het klimaat daar gunstiger is.

De tomaat die voor de caprese gebruikt wordt is de San Marzano-tomaat (daar zal ik binnenkort in een post dieper op ingaan). Deze langwerpige tomaat kan je ook hier kopen. Maar let op: bekijk goed het etiket want enkel de San Marzano-tomaat met het keurmerk D.O.P. komt uit Italië. Je kan ook elders San-Marzano-tomaten kopen, maar die kunnen van overal komen. Zoals deze exemplaren die ik gevonden heb in de Belgische supermarkt Delhaize.

En dan de mozzarella. Gebruik hier ab-so-luut goede mozzarella van buffelmelk. Ga daarvoor speciaal langs bij de kaasboer. Koop er geen in de supermarkt want de smaak zal toch altijd minder goed zijn dan de mozzarella die je koopt bij een speciaalzaak (en je betaalt er vaak niet veel meer voor). Echt, je proeft meteen het verschil. En nu aan de slag met de salade caprese!

Porties: voor 4 personen
Bereidingstijd: 5 minuten

Wat heb je nodig?

 • 4 San Marzano-tomaten
 • 2 mozzarellabollen van buffelmelk
 • Verse basilicumblaadjes
 • Snufje zeezout of fleur de sel
 • Snufje zwarte peper
 • Extra vierge olijfolie

Let’s make it!

 1. Snijd de tomaten in de breedte in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
  Klassieke-caprese-salade
 2. Snijd de mozzarella ook in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
  Klassieke-caprese-salade
 3. Maak nu je bord op: begin met een plakje mozzarella, leg daarop een basilicumblaadje, en als laatste een plakje tomaat. Wissel de plakjes verder af.
 4. Kruid de mozzarella en de tomaat met een snufje zout en peper.
 5. Giet er een beetje olijfolie over.
 6. Serveer de salade caprese meteen.
  Klassieke-salade caprese

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.