Kies voor de echte Italiaanse smaak!

0
466
Kies voor de echte Italiaanse smaak

Producten die Italiaans klinken of uitzien, zijn daarvoor nog niet écht Italiaans. We worden nog te vaak misleid en dat zit de overheid in Italië dwars want we investeren zonder dat we het goed beseffen in het aanbod van onechte Italiaanse producten. Hoe kies je voor de juiste producten en hoe proeft de echte smaak dan wel? Chef Antonella gaf een masterclass bij Roberto’s in Hilton Amsterdam om antwoorden te geven op deze vragen.

Supermarkt

We zijn massaal dol op de heerlijke Italiaanse keuken en halen dan ook graag de producten ervan in de supermarkt. Made in Italy of 100% Italian; zijn enkele bewoordingen waar we ons aan laten vangen want het betekent niet meteen dat het echt Italiaans is. Beter is om op verpakkingen op zoek te gaan naar keurmerken zoals D.O.P. *. Italië heeft 295 producten met een kwaliteitskeurmerk. De meeste van die producten vind je bij delicatessenzaken. Je betaalt vaak iets meer, maar eet je liever lekker en minder veel of veel en minder lekker? Dat is een keuze die je uiteindelijk maakt.
Een andere manier om de echte Italiaanse smaak te herkennen is door vaak goede Italiaanse producten te proeven. Dat kan in Italië of bij de betere Italiaanse restaurants bij jou in de buurt.

Italiaanse producten

Kies voor de echte Italiaanse smaak
Links: klassieke burrata Rechts: gerijpte burrataLinks: klassieke burrata Rechts: gerijpte burrata

Antonella laat enkele echte Italiaanse producten proeven. Kaasliefhebbers weten dat Italië een lekker aanbod heeft, hier een kleine greep:
Mozzarella; we houden van die witte, glanzende zachte bol. De kaas komt oorspronkelijk uit het zuiden van Italië. Bij de kaasboer/kaaswinkel kan je vaak lekkere, verse mozzarella halen gemaakt van buffel-, geit- of schapenmelk. Mozzarella zou de beste kaas zijn voor op pizza’s. Buffelmozzarella kan eerder vers gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van de klassieke insalata caprese.
Klassieke-caprese-saladeAls je denkt dat mozzarella een caloriebom is, dan ken je zijn broertje burrata nog niet. Dat is mozzarella gevuld met room. De-lizio-so! Je kan ook kiezen voor gerijpte burrata, die steviger van textuur  is. Burrata en panzanella

Panzanella met burrataJe kan burrata gebruiken in een heerlijke panzanella  (broodsalade).

Parmigiano Reggiano;
de Italiaanse koemelkkaas uit het noorden heeft een D.O.P.*  keurmerk. Je kan op zoek gaan naar jouw favoriete smaak zoals 12 of 24 maanden gerijpt of afhankelijk van de grondgebied waar koeien van grazen (terroir). De Parmigiano Reggiano heeft een korrelige textuur en wordt in stukken gebroken met een mes of soms geraspt voor in gerechten. Schaven wordt niet gedaan omdat de smaak dan niet tot z’n recht zou komen.

Je kan ook grote stukken Parmigiano Reggiano kopen (soms in vacuümverpakking), waarvan de zijkanten verbrokkeld zijn. Daaraan herken je ook de echte kaas, omdat het met een speciale mes in stukken wordt gesneden. De kaas kan je gebruiken voor in pasta’s, risotto’s en salades.

Twee hammen die we kennen uit Noord-Italië met een beschermde D.O.P. keurmerk zijn Parmaham en San Daniele.

Parmaham wordt 12 maanden gerijpt en San Daniele 15 tot 18 maanden. Proef en ontdek welke jij het lekkerste vindt. De ham kan gebruikt worden op een antipastibord, op pizza of sandwich/boterham.

D.O.P.*: Denominazione di Origine Protetta. Dit is het keurmerk dat aangeeft dat de grondstoffen volledig uit een bepaald gebied komen en ook in dat gebied wordt geproduceerd en verwerkt.

Welke Italiaanse producten zijn jouw favoriet? Plaats het in een comment onder deze post.

Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.