Wel of niet sparen voor de Sekitobei messen bij Delhaize?

15
807
Review Sekitobei messenset spaaractie Delhaize

Bij de Belgische supermarkt Delhaize kan je sparen voor het Sekitobei assortiment. Deze spaaractie loopt nog tot en met 31 december 2015. Maar is het de moeite om voor de messen te sparen? Ik kreeg ze thuis opgestuurd om ze te testen.

Review-messenset-actie-Delhaize-5

Het assortiment van Sekitobei

Je kan sparen voor acht messen, een schaar, een messenblok, een slijpstaal en een snijplank. Het gaat hier om ‘Japanse messen’, maar of het echt om Japanse messen gaat, of eerder messen in een Japanse design, laat ik graag in het midden. Review Sekitobei messenset spaaractie DelhaizeDe messen liggen wel prima in de hand. Typerend aan Japanse messen is dat ze van sterker materiaal zijn vervaardigd, maar wel dunner en dan ook lichter zijn dan Europese messen. Dat maakt de messen dan ook kwetsbaarder. Met Japanse messen pas je ook een andere snijtechniek toe dan de Europese. Zelf ben ik er niet mee vertrouwd, maar het is vast een kwestie van wennen.
Review Sekitobei messenset spaaractie Delhaize

Sommige messen zijn scherp en andere voelen iets botter aan. Je krijgt tien jaar garantie op je aankoop, mits je de ouderhoudsregels wel goed in acht neemt (daar kom ik straks nog even op terug).Review Sekitobei messenset spaaractie Delhaize

Om de messen netjes op te bergen, kan je ook sparen voor een messenblok. Voor de kwaliteit van je messen is het altijd beter om ze in een messenblok te bewaren dan gewoon in een lade. Review Sekitobei messenset spaaractie Delhaize

Met de 75% korting die je krijgt bij het indienen van een volle spaarkaart, vind ik het wel oké om ervoor te sparen. Voor die prijs haal je iets betere messen in huis dan andere messen die je voor die prijs in een winkel koopt. Vergelijk de messen zeker niet met dure koksmessen, want dat zijn ze niet.  Review-messenset-actie-Delhaize-3

Hoe kan je voor de messen sparen?

Haal je boodschappen bij Delhaize en ontvang per aankoopschijf van € 10 1 Sekitobei-spaarzegel. Bij inlevering van je spaarkaart met 8 zegels krijg je tot 75% korting op het assortiment van Sekitobei. Je kan sparen tot en met 31 december 2015 en je kan je volle spaarkaart inruilen tot en met 13 januari 2016. Bekijk hier de volledige actie en het assortiment.

Leuk om cadeau te geven

Vind je de messen prima, dan is het misschien leuk om een mes aan iemand cadeau te geven, voorbeeld voor de kerst. Weet je niet meteen welk mes je moet kiezen? Als ik een suggestie mag geven, dan zou ik gaan voor …

 • het broodmes (€ 6,99 + 8 zegels i.p.v. € 27,99). Handig om allerlei soorten brood in snedes of doormidden te snijden, zoals bij dit plukbroodje.
 • het groot Santokumes  van 18 cm (€ 6,99 + 8 zegels  i.p.v. € 27,99). Dit mes wordt ook wel de ‘drie deugden’ genoemd omdat je het kan gebruiken voor het snijden van plakjes, het snijden van dobbelsteentjes of het fijnsnijden van groenten en fruit.
 • het keukenmes van 11,5 cm (€ 5,99 + 8 zegels i.p.v  € 23,99). Handig voor allerlei kleine handelingen.

Onderhoud is belangrijk!

Heb je voor enkele messen gespaard?  Om optimaal van je aankoop te genieten moet je ze wel goed onderhouden. Hier volgen enkele tips:

 • Je snijdt het beste nooit op een porseleinen bord, ijzer of steen, maar wel op een houten of een plastieken snijplank.
 • Glijd de gladde messen voor ieder gebruik aan beide kanten langs de slijpstaal.
 • Laat je messen professioneel slijpen wanneer ze te bot worden.
 • Was de messen af met een zachte borstel of sponsje met weinig tot geen afwasmiddel in lauw water. Je legt ze beter niet in de vaatwasser, daar worden messen bot van.

Ik hoop dat je een beter zicht hebt waarvoor je precies spaart. De keuze is uiteraard aan jou om dan wel of niet te sparen. Ik wens je alvast veel plezier met kokkerellen! Ciao, Sarah.

Winactie

Wil je graag het volledige assortiment van Sekitobei winnen? Lees dan hier wat je moet doen!

15 REACTIES

 1. Hoi!
  Ik ben momenteel aan het sparen voor deze messenset als kerstcadeau voor vriend. Welke messen passen er precies allemaal in de messenblok? Want ik weet niet of ik genoeg volle kaarten ga kunnen verzamelen om ze allemaal aan te kunnen kopen.. en anders zou ik eventueel opteren voor een aantal messen en daarbij een universeel messenblok kopen zodat ze zeker passen. Zit er veel verschil op het koksmes en het santoku mes (groot), of kan ik voor een van de twee gaan? Alvast bedankt! Groetjes, Elynia

  • Dag Elynia,

   Dat is een goede vraag! In de messenblok kunnen drie grote messen, drie kleine messen en de slijpstaal in. Het enige grote mes dat er niet in past is het hakmes.
   Betreffende het koksmes of het santoku mes: ik zou een van de twee kiezen en dan misschien eerder het santoku mes omdat je er fijnere snijtechnieken mee kan uitvoeren (denk vooral aan plakjes, staafjes, dobbelsteentjes). Ik hoop dat je er iets aan hebt :)! Groetjes, Sarah

 2. Hallo,

  Ik heb de messen even opgezocht en het zijn wel degelijk Japanse messen. Ze worden geproduceerd door Yaxell en zijn van de Sayaku reeks wat “fijne snede” betekent.

  • Dag Frank,
   Dank je wel voor je reactie. Ik moet wel zeggen dat ze iets anders aanvoelen en uitzien dan enkele andere Japanse messen die te verkrijgen zijn. Maar er bestaan vast meer variaties op Japanse messen, ik laat het daarom ook graag in het midden. Maar wel fijn dat je er meer info over hebt gevonden!
   Hartelijke groet,
   Sarah

  • Klopt, ze komen van Yaxell Corporation Japan.
   Het model lijkt heel sterk op dat van Yaxell Sayaka, maar het handvat is lichtjes anders.
   Sekitobei is blijkbaar een merk naam die nog maar pas is aangevraagd, vandaar dat je er bijna niets van terugvind.
   Over de 10 jaar garantie kan dus niets worden gezegd.

 3. albert heijn heeft ook een actie waar je koksmessen kan verzamelen (wel heel wat duurder).
  Waardoor ik me afvroeg, welke van de 2 vond je betere kwaliteite die van AH of Delhaize?.

 4. “Japanse messen”, “Topmessen voor iedereen” = misleidende reclame van Delhaize.
  Karakteristieken voor Japanse messen: o.a. gemaakt zijn uit superieure staalsoorten die de eigenschap hebben heel hard te zijn, waardoor ze vlijmscherp geslepen kunnen worden, en ook die scherpte lang aanhouden.

  Ik heb Delhaize gecontacteerd om meer info over de gebruikte staalsoort, hardheid, slijphoek, … te weten te komen:
  Staal: 3Cr13 staal
  Staalhardheid: geen info
  Slijphoek: geen info

  Na wat opzoekwerk kan ik het volgende besluiten:
  3CR13 is een goedkope low budget Chinese staalsoort met een lage hardheid van 52 HRC (Hardness Rockwell C-schaal).
  Messen met deze staalsoort zijn dus niet geschikt om onder een vlijmscherpe hoek te slijpen.
  Ze zullen ook telkens direct weer hun scherpte verliezen, en zullen vaak aangezet en/of geslepen moeten worden. Deze messen kunnen dan ook geen “Topmessen” zijn.

  Laat je niet vangen door “adviesprijs” en 75% korting. Want voor zo’n adviesprijs heb je wel al mooie professionele messensets, die veel beter zijn.

  Koop i.p.v. zo’n grote “promo” set lage kwaliteitsmessen van een ongekend merk beter een paar essentiële messen (koksmes, broodmes, office mesje, schilmesje) van goede kwaliteit die veel beter zullen snijden, en waar je je leven lang genot van zal hebben.

  • Dit is volgens mij ook de reden waarom Yaxell Corporation Japan deze messen niet uitbrengt onder eigen naam, maar onder andere merknaam. Ze willen hiermee niet geassocieerd worden.

  • Ik heb er een aantal van en mij lijken ze kun werk te doen.
   Qua slijphoek is er inderdaad geen informatie te vinden, maar als ge gewoon een beetje naar de messen kijkt, is het simpel te zien hoe ze geslepen zijn. (Dan moet je wel iets kennen van de verschillende manieren waarop messen geslepen zijn).
   Dit is een differentieele slijping (de laatste jaren veel gebruikt in oosterse niet gesmede messen).

   Dat ze maar 52 HRC hebben kan, maar dit lijkt me heel weinig (maar het kan).
   In dat geval zal ik het meer moeten slijpen, maar ik heb een goede slijpstenen set thuis, dus dat zie ik niet echt als een probleem. (En ik zet mijn messen elke keer aan voor gebruik).

   Ik heb met het vleesmes dit weekend 2 lamsbouten ontbeent en het was hierna nog steeds vlijmscherp…..

   (natuurlijk, als ge een glazen snijplank gebruikt, zal elk mes rap bot worden)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.