Je eigen olijfolie met een smaakje

0
238
Je eigen olijfolie met een smaakje

Net voor mijn vakantie naar Sardinië heb ik deze Herb Oil Infuser gekocht bij Oil & Vinegar. Het is een grote glazen schenker met middenin een glazen infuser met gaatjes. De infuser vul je met kruiden, specerijen of andere smaakmakers en in de schenker doe je olijfolie of gewoon olie in. De olie mengt zich met de aroma’s van jouw kruidenmix en zo heb je in no-time olie naar jouw smaak.

Eigenlijk was ik het niet van plan om te kopen, want je kan gewoon eender welke oliefles nemen en vullen met wat kruiden. De Herb Oil Infuser kost € 14,95,- en voor die prijs vond ik het wel de moeite waard om hem toch te kopen. Hij heeft een mooie design en hij is ook groot.

Steriliseren voor gebruik

Het staat niet aangegeven op de verpakking, maar het is belangrijk dat je de Herb Oil Infuser eerst goed steriliseert. Kook ruim wat water in een grote kookpot en zet het vuur daarna laag. Dompel alle onderdelen los van elkaar in het water voor enkele minuten. Haal deze daarna met een propere tang uit het water en laat uitlekken op een nette keukendoek. Zorg ervoor dat je de schenker omgekeerd laat drogen, dus met de opening naar beneden. Nu is de Herb Oil Infuser klaar om te gebruiken. Herhaal dit iedere keer wanneer je een nieuwe olie toevoegt.

Welke smaakmakers?

Het is belangrijk dat je droge kruiden, specerijen of andere smaakmakers gebruikt. Gebruik absoluut geen verse, vochtige ingrediënten die kunnen gaan schimmelen, want dan loop je het risico op een voedselvergiftiging door de bacterie clostridium botulinum. Dus voeg bijvoorbeeld zeker geen verse knoflook toe. Ook daarover staat te weinig informatie op de verpakking.

Enkele smaakcombinaties:  Gedroogde chilivlokken met gedroogde knoflookschijfjes Gedroogde tijmtakjes met zwarte peperbolletjes Nootmuskaatpoeder met roze peperbolletjes Enkele gedroogde laurierblaadjes met wat kaneelpoeder Tip: doseer goed, gebruik niet teveel sterksmakende kruiden of specerijen. Begin met een beetje, want extra toevoegen kan altijd.

Enkele smaakcombinaties:

  • Gedroogde chilivlokken met gedroogde knoflookschijfjes
  • Gedroogde tijmtakjes met zwarte peperbolletjes
  • Nootmuskaatpoeder met roze peperbolletjes
  • Enkele gedroogde laurierblaadjes met wat kaneelpoeder

Tip: doseer goed, gebruik niet teveel sterksmakende kruiden of specerijen. Begin met een beetje, want extra toevoegen kan altijd.

Welke olie?

Zelf vind ik het zonde om een goede extra vierge olijfolie te gebruiken. De smaak is zo delicaat met eigen aroma’s dat het geen opsmuk nodig heeft. Olijfolie dat geschikt is om te bakken, is dan naar mijn mening een betere keuze. (Weet je niet welke olijfolie geschikt is? Lees dan mijn vorige post over de verschillende soorten).

Enkele smaakcombinaties:  Gedroogde chilivlokken met gedroogde knoflookschijfjes Gedroogde tijmtakjes met zwarte peperbolletjes Nootmuskaatpoeder met roze peperbolletjes Enkele gedroogde laurierblaadjes met wat kaneelpoeder Tip: doseer goed, gebruik niet teveel sterksmakende kruiden of specerijen. Begin met een beetje, want extra toevoegen kan altijd.

 

Op een goede plek bewaren

Vaak zie ik mooie glazen flessen olijfolie in een keuken staan, gewoon op het aanrecht. Toch is het altijd beter om de olie op een koele, droge plek te bewaren en zeker niet op een plek waar veel zonlicht komt. Daarom vind ik metalen olieschenkers beter dan glazen. En als ik een glazen fles heb, dan wikkel ik er vaak nog aluminiumfolie omheen. Zo blijft de kwaliteit en de smaak van je olijfolie langer goed.

Leuk als cadeau

Ik vind de Herb Oil Infuser vooral ook leuk om te geven als cadeau. Je kan het kopen in een Oil & Vinegar winkel bij jou in de buurt of via hun online shop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.