Home Food talk Italiaanse kaas onder de loep: taleggio

Italiaanse kaas onder de loep: taleggio

1
740
Taleggio

De Italiaanse kaas taleggio; je moet ervan houden. Ik vind het wel lekker. Sommige mensen vinden de korst ‘vies uitzien’, maar laat dat je niet afschrikken. Heb je deze Italiaanse kaas nog nooit geproefd, dan moet je het zeker een keertje proberen. Taleggio is heerlijk als borrelkaas, maar kan ook verwerkt worden in warme gerechten. In deze post vertel ik je meer over deze bijzondere (lekkere) kaas.Taleggio

Waar komt de naam taleggio nu vandaan?

Taleggio wordt al sinds de tiende eeuw (sommige documenten hebben het zelfs over eerder) geproduceerd in Lombardije. Meer bepaald in de Val Taleggio, waaraan de kaas zijn naam te danken heeft. Het is een stracchino kaas (deze benaming heb je misschien al vaker gehoord), afgeleid van het Italiaanse woord stracche dat ‘moe’ betekent. Het slaat op de koeien die in het najaar van de alpenweiden naar beneden kwamen. De dieren raakten door deze zware daling vermoeid waardoor hun melk meer vet en zuur bevatte.

Taleggio DOP

In 1988 kreeg de kaas taleggio een DOP-keurmerk en mag enkel geproduceerd en gerijpt worden in Lombardije (in de provincies Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Milaan, Pavia), Piemonte (Novara) en Veneto (Treviso). De kaas rijpt 35 dagen lang op een houten plank, vroeger was dat in vochtige berggrotten.
Taleggio heeft een rechthoekige vorm en een lichtgrijze-zalmkleurige korst met het traditionele logo erop van vier cirkels met drie “T’s” en een productienummer. De korst van de kaas wordt ingewassen met water en daardoor ontstaan er schimmelvlekken. De gepasteuriseerde kaas is smeuïg (romig) en een beetje zoet van smaak.

Bewaren en eten

De kaas kan vijf tot zes dagen na aankoop in de koelkast worden bewaard. Gebruik geen huishoudfolie of andere materialen die de lucht afdekken want daardoor kan de kaas sneller bederven.
Taleggio wordt vaak als borrelkaas geserveerd, maar wordt ook gebruikt als vulling in pasta, gesmolten over polenta of toegevoegd aan een risotto of frittata.

Waar is het te koop?

Bij de betere kaaswinkel/kaasboer vind je taleggio. Maar sommige supermarkten hebben ook taleggio bij de versafdeling liggen. Zo vond ik deze taleggio van het merk CasArrigioni ook bij de Albert Heijn van en is van prima kwaliteit (hij bevat ook het DOP-keurmerk en is lekker van smaak.

Soms vind je ook een variant op de taleggio, zoals deze met witte truffel (is ook heerlijk!).

Wine en beer pairing

Witte wijnen als Chardonnay, Friulano of Ribolla Gialla smaken heerlijk bij taleggio.
Maar vergeet ook niet dat een biertje hier ook goed op zijn plaats is. Bij taleggio kan je een heerlijk abdijbiertje serveren.

Recepten met taleggio

Volkorenpasta met spinazi, munt en taleggio
Klik hier voor het recept.

Crostini met pancetta en taleggio
Klik hier voor het recept.

1 COMMENT

  1. Uw recepten klinken heerlijk. Is er ook een vervanging voor Taleggio? Ik heb lactose gevoeligheid maar met geiten of schapen producten gaat het goed. Vriendelijke groet, HANNE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.