La Befana, de Italiaanse Driekoningen

La Befana, de Italiaanse heks die op 6 januari met haar bezemsteel over de daken vliegt en via de schoorsteen cadeautjes komt brengen als kinderen braaf zijn geweest of een hoopje steenkool als je teveel kattenkwaad hebt uitgehaald. 
En om la Befana hartelijk te verwelkomen maken we lekkers voor haar klaar zoals deze zachte taart met sinaasappelvulling. 

Makkelijk aan de bak!

Vaak wordt op die dag een briochebrood gemaakt in de vorm van een zon met gekonfijte sinaasappel. Het traditioneel recept heeft een goede planning nodig omdat het deeg enkele uren moet rijzen. Daarom hebben we voor jou een recept gemaakt dat snel en makkelijk is (en kids kunnen meehelpen). In minder dan een uurtje tover je deze zon op basis van croissantdeeg op tafel. 
Vergeet niet om ook traditioneel voor de Italiaanse la Befana een glas, rode wijn klaar te zetten naast wat lekkers (geen grap), want daar houdt ze van en ze doet niet mee aan Dry January;). 

Italiaanse driekoningentaart

In Italië vieren we op 6 januari met gebak de vrijgevige heks " la Befana". Zij is de Italiaanse versie van Driekoningen.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Gebak
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: Driekoningen, Gebak, La befana, Zoet
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 5 eetlepels sinaasappelconfituur marmelade of jam
  • 2 steranijs
  • 1 kant-en-klaar croissantdeeg
  • 1 eetlepel poedersuiker

Instructies

  • Neem een pannetje en verwarm daarin de sinaasappelconfituur, 2 eetlepels water en de steranijs op een laag vuurtje voor 10 minuutjes. Verwijder daarna de steranijs en laat de sinaasappelconfituur afkoelen.
  • Rol het croissantdeeg uit en snijd door in het midden zodat je twee helften hebt. Leg de helften op elkaar en snijd er een ronde van, gebruik eventueel een bord of een kommetje dat op het deegvel past. Leg het deeg dat overblijft aan de kant.
  • Neem een bakplaat en leg er bakpapier op met daarop een deegvel. Bestrijk nu het deegvel met de afgekoelde sinaasappelconfituur. Leg daarbovenop de andere helft.
  • Neem nu een glas en zet in het midden en snijd rondom repen. Draai vervolgens elke reep. (Je kan nu met het overgebleven deeg andere figuurtjes maken die passen bij de feestdag van la Befana, denk aan bezemsteeltjes of sokken en bak ook deze mee in de oven.)
  • Zet de bakplaat nu 15 minuten in de oven op 160 ℃. Controleer over het deeg gebakken is en laat eventueel nog even in de oven staan. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Strooi daarna wat poedersuiker over. Serveer met een heerlijk kopje thee met steranijs of een espresso.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Beoordeling van het recept
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in