Misschien heb je al eens een flesje passata di pomodoro in de supermarkt zien staan maar weet je niet precies wat het is of wat je ermee kunt.
Laat ik maar beginnen met  uitleggen wat passata is. Het is tomatensaus dat gemaakt  wordt van verse rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd.
Haal de saus daarna door een zeef. Kook de pasta gaar in een pot met ruim gezouten water.In Italië wordt passata gemaakt om de vele rijpe tomaten na de zomer niet weg te hoeven gooien. Ze verwerken de overschot aan tomaten en maken er passata van zodat ze gedurende het hele jaar een lekkere basistomatensaus in huis hebben.

Koken met passata

Passata kan je gebruiken als basis voor soepen, sauzen  voor pasta’s of als basis van je  pizza. Je kan er smaak aan toevoegen door een scheutje (olijf)olie in een pan te verhitten en er de passata aan toe te voegen en een 5  tot 10-tal minuten te laten inkoken zonder deksel. Je kan er nog een gepeld en geplet teentje knoflook mee laten koken. Haal het knoflookteentje eruit als de saus klaar is. Hou je van een sterke knoflooksmaak? Dan kan je meerdere teentjes toevoegen. Het versnipperen van een teentje knoflook geeft een te sterke smaak aan de saus en je wilt ook niet een stukje knoflook in je mond hebben. Dat is niet zo lekker.
Je kan er ook andere kruiden aan toevoegen zoals gedroogde laurierblaadjes of verse basilicumblaadjes. Scheur de basilicumblaadjes voordat je ze toevoegt want de smaak komt dan beter vrij.
Je kan ook een rood pepertje fijnsnijden (wel de zaden verwijderen, tenzij je een stalen maag hebt ;)) en toevoegen.
In de supermarkt kan je ook kant-en-klare-passata kopen met een smaakje. Ontdek zelf wat je het lekkerste vindt. Zelf neem ik een basispassata en voeg er zelf nog smaak aan toe.

Recepten

Wil je graag wat inspiratie van gerechten waar passata in gebruikt wordt? Ontdek hier de lekkerste bolognesesaus, bucatini met tomaten en gehaktballen of tagliatelle met scampi of bekijk het artikel met de 5 lekkerste passata recepten. Tagliatelle met scampi

Zelf passata maken?

Leuk! Doen! Zeker als je op vakantie gaat naar Italië zijn er veel Italiaanse nonna’s die tijdens een workshop je graag leren hoe je zelf passata kunt maken. Je zou zelf thuis ook aan de slag kunnen gaan. Wel is het zo dat Italië of een ander mediterraan land gezegend is met een goed, natuurlijk ‘tomatenklimaat’. De zon schijnt er lang genoeg om lekkere tomaten te laten groeien. Helaas smaken de tomaten bij ons soms wat waterachtig en hebben ze minder smaak. Dus ga op zoek naar een goed portie verse, rijpe tomaten.
Bekijk hier de tutorial voor het maken van passata: