Interview met William Cortvriendt over Hoe word je 100

1
549

In mijn vorige post heb je meer kunnen lezen over het nieuwe gezondheidsboek Hoe word je 100 van onderzoeksarts William Cortvriendt.  Ik heb me verdiept in de gezonde richtlijnen en het programma ook een week lang gevolgd. Toch had ik nog enkele vragen over de inhoud van het boek en stelde deze aan Cortvriendt.

Interview Hoe word je 100 van William Cortvriendt
William Cortvriendt

Waarom zijn (zetmeelrijke) koolhydraten de boosdoeners in het verhaal?

“Voeding die we van nature eten bevatten veel vetten, waaronder ook verzadigde vetten. Door verkeerde onderzoeken zijn vetten in een slecht daglicht komen te staan. Maar diverse (waaronder meta-)studies hebben aangetoond dat er geen relatie is tussen vetten en hart- en vaatziekten. Als je vetten uit je voeding haalt dan gaan de koolhydraten omhoog omdat het communicerende vaten zijn.
Dus toen er in 1977 werd geadviseerd om vetten te beperken en meer koolhydraten te eten, zagen we in alle landen een significante toename van overgewicht. In een tiental jaar nam diabetes toe, hoge bloeddruk, artritis, galstenen en andere welvaartziekten.”

Maar waarom adviseert de gezondheidsraad dan niet om minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten?

“De gezondheidsraad begint ook steeds meer open te staan voor deze gedane studies en hebben de opdracht gekregen om versneld hun huidige werkwijze opnieuw te gaan evalueren. Maar er is ook een politiek incorrect antwoord en dat is dat overheden na de Tweede Wereldoorlog een grote bevolkingsgroei (babyboomers) zagen en ze bezorgd werden of de toenmalige voedselvoorziening wel het aantal nieuwe monden kon voeden. Toen zijn de overheden de landbouw gaan subsidiëren en dan vooral die producten die makkelijk een hoge opbrengst geven, zoals  granen en suikerbieten. Dus producten met veel koolhydraten. Nog steeds is de landbouw in de EU de grootste budgettaire post. In Amerika wordt dan weer de teelt van maïs sterk gestimuleerd. Helaas kunnen ze deze subsidiepotten niet makkelijk stopzetten omdat bijvoorbeeld in Amerika de maïslandbouw  voornamelijk in swing states gebeurd. Een presidentskandidaat pleegt politieke zelfmoord, als hij beslist om de subsidie daarvoor te eindigen.
Het ligt dus allemaal politiek gevoelig. Toch zijn we nu op een punt gekomen dat de politiek er niet meer omheen kan.
Er zijn meer dan voldoende bewijzen om de koolhydraten te beperken en vetten terug te integreren in ons dagelijks eetpatroon.”

Is het gek als ik je vertel dat ik me bijna schuldig voel als volvette producten eet?
“Dat is een van de problemen, we zijn allemaal gebrainwashed dat vet slecht is. Vetarm of light komt niet in de natuur voor. De natuur geeft ons producten zoals ze zijn en dat zijn volle producten.
Er zijn maar drie species  die dik worden en welvaartziektes hebben en dat zijn: mensen, onze huisdieren en de dieren die we in gevangenschap houden.
Vetten en eiwitten behoren tot de belangrijkste bouwstoffen. Koolhydraten worden alleen voor energie gebruikt en wat niet als energie kan worden verbruikt, wordt opgeslaan als vet.”

Diëtisten zeggen dat een arts geen voedingsdeskundige is. Wat vind je hiervan?
“Ik ben arts die zijn hele leven onderzoek heeft verricht. Artsen krijgen tijdens hun opleiding inderdaad niet zoveel verdieping in voeding, maar diëtistes missen dan ook weer de kennis van een arts en weten minder over  welvaartsziektes.”

De kandidaten van het programma ‘Hoe word je 100’.

Bekijk hier het tv-programma van ‘Hoe word je 100’, waar zes kandidaten zes weken lang werden gevolgd tijdens het volgen van Cortvriendts programma.Heb jij de gezonde richtlijnen van Hoe word je 100 gevolgd? En wat is jouw ervaring?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.