Home Geen onderdeel van een categorie Il gran panettone van Maina

Il gran panettone van Maina

2
784
Il gran panetonne van Maina

In Italië is het traditie om een panettone als kerstgeschenk te geven aan familie en vrienden. Je kan dit zoete kerstbrood zelf maken (maar dan moet je er wel wat tijd voor inplannen), of je kan er een kopen. Dat laatste lijkt de simpelste oplossing toch? Maar dan kom je er snel achter dat je kan kiezen uit wel tientallen panettoni. Welke moet je nu kiezen?

In Nederland en België is het aanbod beperkt, wat het makkelijker maakt om een keuze te maken. Ik heb de panettone van Chiostro di Saronno gisteren getest. Klik hier als je benieuwd bent naar de score. Vandaag test ik Il gran panettone van Maina. Deze is onder andere te koop bij Albert Heijn in België en Nederland, en bij Carrefour en Delhaize in België.
En… meer panetonni ga ik dit jaar niet testen, ik moet straks nog in mijn kerstjurkje :-).

Eye candy?

Bwa, de verpakking kan wel feestelijker. Oké, de panettone zit in een kartonnen doos, wat ik persoonlijk mooier vind dan in een bewaarblik. Maar waar is de grote mooie strik, die je vaak ziet op panettoniverpakkingen? En de witte achtergrond, met goudkleurige foto’s en rode letters doet me denken aan de verpakkingen van het bier Duvel. Ja, toch?
De panettone zelf ziet er best donker uit en het bakpapier rondom het gebak is saai donkerbruin.
Er zitten drie rozijnen en twee stukjes gekonfijte sinaasappelschil bovenop de panettone. Grappig, want dat is net hetzelfde als bij de panettone van Chiostro di Saronno.

Is het lekker?

Een klassieke panettone heeft een broodachtige structuur. Deze panettone lijkt meer op een sponsachtige cake. Hij smaakt ook droog en best zwaar. Na een hap heb ik al genoeg. Er zitten voldoende rozijnen in, maar wel te weinig gekonfijte sinaasappelschil. Jammer, want sinaasappelsmaak in gebak vind ik zo heerlijk Italiaans smaken.

Hoeveel euro’s?

De panettone van 500 gram wordt verkocht aan € 4,49. Wat niet duur is als je het vergelijkt met andere panettoni. Vaak worden ze per kilo verkocht en dan moet je denken aan bedragen die gemiddeld liggen tussen de € 10 en € 18.

Ingrediënten onder de loep

Sinds 22 juli 2005 is de naam panettone beschermd door de wet. Dus fabrikanten mogen deze pas op de verpakking zetten als ze voldoen aan allerlei richtlijnen voor het basisrecept. En dat is volgens het etiket van de il gran panettone van Maina netjes opgevolgd. Een van de richtlijnen is dat er minimaal 20 % vruchten in moeten zitten. In deze panettone zit er 16,5 % rozijnen en 4 % gekonfijt sinaasappelschil. Iets meer van dat laatste zou ik lekkerder vinden.

 Good to know

Het bedrijf Maina ( je spreekt het uit als Ma-iena) bestaat dit jaar 50 jaar. Ze brengen Italiaans gebak op de markt voor kerst en Pasen. Lekker detail: ze hebben zelfs een panettone met tiramisù!

Bekijk hier het filmpje van een halve eeuw Maina.

 

2 COMMENTS

  1. ben er eens voor wat betreft de geconfijte sinaasappelschillen.
    de smaak en structuur vind ik best heel aangenaam voor een industrieel, prijsvriendelijk product. ben altijd dol op panettone geweest, iets wat ik met branderige maag in ieder geval moest bekopen, bij vergelijkbare producten.
    strikken en andere tierlantijnen hieven voor mij echt niet, ze belanden toch in de afvalcontainer en je betaalt er voor.
    voor mij een goedverdiende 8 alle elementen in overweging genomen. en hopelijk dat er met pase ook de colomba bij ah te krijgen is ( wel met voldoende sinaasappelschillen en amandelen!)

    • Hoi g smit-duce, ik heb verschillende panettoni geproefd en er zit inderdaad heel wat verschil in. In vergelijking met bijvoorbeeld de panettone van Chiostro di Saronno, vind ik deze maar een 6’je waard. Maar fijn om te horen dat jij deze wel lekker vindt. Fijne feestdagen! Ciao, Sarah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.