Ice macchiato, volwaardig koele broertje?

2
704
Ice macchiato Douwe Egberts

Douwe Egberts heeft drie soorten ice coffee in het assortiment: cappuccino, mocha latte en macchiato. Ik heb de laatste geprobeerd. Een traditionele caffè macchiato is een soort espresso (dus de koffiesmaak is sterker dan filterkoffie) met een beetje opgeschuimde melk. De arabic- of de robustabonen zijn de bonen die gebruikt kunnen worden voor een espresso. Benieuwd welke traditionele eigenschappen Douwe Egberts heeft overgehouden voor het maken van de Ice macchiato.

Eye candy?
De cup (drinkbeker) en de drinktuit is gemaakt om de koffie on-the-go te drinken. Het ziet er niet alleen leuk uit, het is inderaad ook handig om mee te nemen in de auto bijvoorbeeld. De koffiekleur is iets lichter dan de traditionele warme variant. Op de verpakking staat “SHAKE IT”. Ja hoor, met enkele handbewegingen maak je in een mum van tijd zelf de typische macchiatoschuimlaag .

Is het lekker?
Ja, vind ik van wel. Het heeft een zachte koffiegeur. Volgens de verpakking is het product gemaakt met 100% arabicabonen. Het drankje smaakt romig en licht naar koffie. Dat komt waarschijnlijk omdat er 80% volle melk in is gebruikt, wat dus best veel is. Ik denk wel dat niet-koffieliefhebbers dit product ook zouden kunnen vinden. 

Hoeveel euro’s?
Met €1,17 per cup van 230 ml is het niet goedkoop. Maar goed, je drinkt het niet elke dag, toch? De prijs is wel iets goedkoper dan andere ice coffee-producten.

Gezond?
Er wordt vaak gedacht dat koffie vochtafdrijvend is, maar volgens het Nederlandse Voedingscentrum is dit een fabeltje. De cafeïne zorgt niet voor meer vochtverlies, maar stimuleert wel de nieren waardoor het vocht sneller het lichaam verlaat. De Ice macchiato  bevat 40 mg cafeïne per 100 ml. Dat is minder dan een espresso (65 mg per 100 ml).
Het product bevat 80% volle melk. Dat verklaart de romige smaak en deels het hoge caloriegehalte. Want met 195 calorieën per cup is het een pak meer dan de (ongeveer) 40 calorieën voor een kopje  echte warme caffè macchiato. Ik had na het drinken van de ice macchiato wel een vol gevoel. Dit hongerstillend-effect is dan wel weer positief, toch?

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.