Home Recepten Italiaanse recepten Zo maak je zelfgemaakte pasta pesto!

Zo maak je zelfgemaakte pasta pesto!

10
1513
pasta pesto recept

Met het recept voor zelfgemaakte pasta pesto wil ik je meenemen naar de pure, Italiaanse keuken. Weg met die dubieuze pesto uit de supermarkt, je gaat het zelf maken. Niet in een mixer, maar lekker ouderwets in een vijzel. Inderdaad, je gaat lekker met je handen aan de slag en laat de apparaten links liggen.

Basilicumplantje

Pesto stampen, niet mixen

Voor de zelfgemaakte pesto heb je een vijzel en stamper nodig. Deze werden enkele jaren geleden een beetje hip dankzij Jamie Oliver die het in zijn roadtrip naar Italië gebruikte. En daar was ik blij mee, want ik gebruik het vaak als ik Italiaans kook. Ik maak er verschillende pesto’s mee of specerijenmixen. Heel handig. En lekker ambachtelijk, daar hou ik van.

Ik hoor vaak van deelnemers aan mijn Italiaanse masterclasses dat ze een vijzel en stamper thuis hebben, maar niet weten wat ze ermee moeten. Begin daarom met het stampen van de ingrediënten voor het maken van pesto. Laat de keukenmachine even links liggen. Dit zeg ik niet omdat je dan een mooi gespierde rechte of linkerarm krijgt, maar omdat het verschil maakt in smaak.

Homemade pasta pesto

Pesto bewaren

Wanneer je pesto maakt, maak je het beste wat meer. De rest kan je bewaren in je koelkast. Ik voeg nog een klein laagje olijfolie bovenop de pesto toe. Zo weet je zeker dat er geen lucht of zuurstof aankan en dat het niet beschimmeld of uitdroogt. Hoelang kan je pesto in de koelkast bewaren? Ongeveer drie dagen. Eigenlijk kan iets langer ook wel, maar zeker drie dagen.

pasta pesto recept
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Zelfgemaakte pasta pesto

Zelf pesto maken is makkelijker dan je denkt!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd7 min
Totale tijd17 min
Gang: Hoofdgerecht, Diner, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pesto
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 300 g spaghetti (of capellini)
 • 1 teentje knoflook
 • Snufje zeezout
 • 3 el pijnboompitten
 • 1 basilicumplantje (ongeveer 50 g blaadjes)
 • 40 g pecorino
 • 60 g Parmezaanse kaas
 • 150 ml extra vierge olijfolie

Instructies

 • Kook de pasta beetgaar in ruim gezouten water. Ga ondertussen verder met het recept.
 • Bij gebruik van een vijzel en stamper: Stamp eerst het teentje knoflook, het zeezout en de pijnboompitten fijn. Voeg daarna de basilicumblaadjes toe en stamp ook deze fijn. Rasp de kaas fijn en voeg toe, samen met de extra vierge olijfolie. Gebruik je een blender? Mix alle ingrediënten fijn met uitzondering van de extra vierge olijfolie die je pas toevoegt wanneer je klaar bent met mixen.
  Homemade pasta pesto
 • Giet het water van de pasta af. Voeg 8 lepels pesto toe of meer naar smaak. Meng alles goed en serveer meteen.
  Homemade pasta pesto
 • Buon appetito!
  Homemade pasta pesto

Notities

 
 

Bekijk het Youtube-kanaal van Southandpepper voor meer inspiratie zoals onderstaande video over bloemkool met pesto op de Big Green Egg of in de oven. 

10 COMMENTS

 1. Hmm zelfgemaakte pesto is inderdaad 1000x lekkerder en verser. Bij mij is het alweer een hele tijd geleden dat ik pesto zelf heb gemaakt maar als ik je foto bekijk krijg ik zin om een potje klaar te maken en te bewaren in de koelkast voor momenten waarop ik minder zin of tijd heb om uitgebreid te koken. Hoelang zou je zo’n potje koel kunnen bewaren zonder bewaarmiddelen in?

  • Hi Sarah, ik ben altijd voorzichtig met het bewaren van producten. Je kan het in principe een week bewaren, maar langer dan 4 dagen gebruik ik het niet meer. Maar goed, tegen dan is het vaak al op bij mij :). Ik wens je veel plezier met kokkerellen! Ciao X

 2. De eerste keer dat ik mezelf aan pesto waagde was dankzij Janneke Philippi. Jammer genoeg heb ik tot nu toe nog geen foodprocessor en is het dus nogal een omslachtig proces. Eerst met de hand snijden en vermalen, dan de staafmixer bovenhalen. Maar die loopt uiteraard steeds binnen de kortste keren vast. Ik ben ervan overtuigd dat ik het veel vaker ga klaarmaken zodra ik die foodprocessor in huis heb.

  • Hey Liesbet! Leuk om je eerste pesto-ervaring te lezen ;). Zelf maak ik pesto altijd in een vijzel, het is zo makkelijk en snel klaar. En er is nadien minder afwas dan bij het gebruik van een foodprocessor! Misschien is het ook een mooi alternatief voor jou;). Groetjes!

LEAVE A REPLY

Beoordeling van het recept
Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.