Hoe was het op 24kitchen & cottages festival?

3
202

Afgelopen zaterdag was het prachtig weer. Ideaal want ik was uitgenodigd om de culinaire sfeer te proeven tijdens het weekend van 24kitchen & cottages.
Het is de allereerste keer dat de Nederlandse kookzender dit culinaire event organiseert. Het idee is simpel: huur een cottage bij Center Parcs De Eemhof en wordt een heel weekend ondergedompeld in een bad vol culinaire inspiratie zoals kookcolleges, vragen aan de chef, een foodtruckfestival en veel meer.

Het is voor mij ongeveer een anderhalf uurtje rijden naar Zeewolde. Ik kon pas rond 12 uur vertrekken dus rond half twee waren we ter plaatse. Ik had nog niet gegeten maar dat kwam snel goed, want samen met enkele andere foodbloggers liet het  pr-bureau Kip & ei ons kennismaken met de verschillende foodtrucks, die op het binnenpleintje stonden.
Totaal stonden er 5 foodtrucks uitgestald. Niet veel, maar het aanbod was toch divers genoeg.
De eerste foodtruck waarmee wij kennis maakten was de kleine, rode foodtruck van De wentelteefjes. Twee leuke meiden in dito rode jurken lieten ons proeven van hartige en zoete wentelteefjes. Het exemplaar wat ik te proeven kreeg was met verse mango. Erg lekker. Maar goed, wentelteefjes zijn altijd lekker…en het roept bij mij altijd een snufje nostalgie op.

De tweede halte was bij Puzzles. “Wij maken alles met powerfoods”, roept de eigenares ons toe. “Ow nee, daar gaan we weer”, dacht ik eerst. Maar wanneer ze uitlegt wat ze met “powerfoods” bedoelt ben ik positief verrast. Bij Puzzles worden namelijk met “powerfoods” alle soorten groenten bedoelt. Eindelijk iemand die begrijpt dat alle groenten superfoods zijn, want ze zitten allemaal tsjokvol vitamines.
We krijgen eerst een yoghurt met vruchten en granola te proeven. Heerlijk! Ik zit al redelijk vol. “Wil je ook nog proeven van onze smoothie?” Ja, natuurlijk! Ik krijg de red devil, een smoothie op basis van biet. Hij smaakt totaal niet pittig, maar lekker verfrissend en verrassend.  “..en dit is onze quinoahamburger”. Nou, vooruit dan maar. Een halve. Heerlijk. Het proeft helemaal niet vegetarisch, het zit boordevol smaak. Een aanrader!

Daarna stoppen we bij de foodtruck van Aviko. Je weet wel, van de aardappelgratins. In een Green Egg zitten aardappelgratins te bakken met verse dille. Lekker, maar ook niet meer dan dat. “Op dit formuliertje kan je aangeven op welke dag je een snackdag hebt, of een healthy dag en dan krijg je op die dagen een mailtje met Avikorecepten en coupons”, legt de Aviko-dame uit. Een echte dikmaker denk ik meteen. Je zal maar de hele week Aviko op je bord hebben liggen. “Nee hoor, je kan ook aangeven dat je maar 1 of 2 dagen Aviko in de week lust”, legt ze uit. Oké, ik begrijp het concept maar ik ben niet helemaal overtuigd.

Verfrissing komt eraan! De blusbus. Hoe gaaf is deze omgebouwde brandweerwagen tot cocktailbus? De eigenaar Dirk toert al 12 jaar lang met de bus. “Ik wilde mijn bus kitscherig maken, dus heb ik me volledig laten gaan”, vertelt hij met pretoogjes. En of het gelukt is. Hij is ge-wel-dig! En de cocktails? Heerlijk! Ik blus met een strawberry daiquiry met eigen gestookte rum! Vanaf 15% alcohol kom je in de categorie “sterke dranken” en daar horen strenge regelgevingen bij. Dus bedacht Dirk het plan om een rum te laten stoken net onder het limiet. Zijn rum bevat 14,9%, maar smaakt perfect hoor!

0a36b8f2bb7af9c68288f09087662829

De laatste halte Wood pizza & grill. Een steenoven op een laadbak, deeg dat op het moment zelf door automatische rollers wordt gedraaid, verse toppings. Et voilà, heerlijke pizza’s. Mark begon enkele jaren geleden samen met een vriend vanuit deze foodtruck te werken. Vandaag hebben ze 8 steenovenpizza’s en een groep vrienden die in de zomer overal in het land en daarbuiten pizza’s staan te bakken. In de winter is Mark bezig met het ontwerpen en bouwen van foodtrucks. “Omdat we allemaal vrienden zijn, is er altijd een leuke sfeer bij ons aanwezig. Iedereen is steeds heel enthousiast om te werken”, vertelt Mark. En die goede sfeer, ja, dat merk ik. En jullie pizza prosciutto,… erg lekker hoor!

Wil je graag eens langsgaan bij een van bovenstaande foodtrucks? Ze staan allemaal op allerlei festivals en events. Meer info staat op hun website.

…”Kan er nog chocolade bij?”, vraagt de pr-dame. Ik zit helemaal vol, maar oké voor chocolade wil ik mijn grenzen wel verleggen…but it better be good chocolate then!
Hands off my chocolate. Wat een leuke naam. “De chocolade is van Callebaut, een Belgische chocolatier”, vertelt de eigenares. Ja, Callebaut ken ik. Het is de betere chocoladegigant uit België. “Ow, normaal gezien kent niemand de naam Callebaut, maar u dus wel?”, kijkt ze me verrassend aan. De chocolade is dus Belgisch, maar de vorm is Nederlands. Ik krijg een plak chocolade mee om te recenseren. Dus binnenkort meer hierover op mijn blog!

Eventjes geen eten meer, maar wel een kookcollege van de altijd-vrolijke-Italiaan Giovanni Caminita. Het is koken met passie, veel handgebaar, grapjes en anekdotes over zijn “nonna”, die op 96-jarige leeftijd overleed maar wel heel wat familierecepten achterliet. Hij heeft de hele zaal binnen enkele minuten volledig op zijn hand. Twee eenvoudige pasta’s bereidt hij live voor onze ogen. Veel poespas heeft de Italiaanse keuken niet nodig, dat legt hij nog eens uit aan het Nederlandse publiek. Hij is geen geschoolde chef (hij is onder andere basgitarist bij de band van Marco Borsato), maar dat maakt hem en zijn gerechten toegankelijk bij iedereen. En door zijn sympathieke, innemende persoonlijkheid luister je graag naar wat hij allemaal te vertellen heeft.

24kicthen & cottages-13

Daarna is het de beurt aan John Gerdsen met zijn kookcollege “Cuisine pasionel”. Hij vertelt meer over Franse kookbenamingen en -technieken. Hij vertelt hoe je een bouillon kunt clarifiëren (het helder maken van bouillon), en hoe je dunne plakjes van een komkommer met een dunschiller kunt halen en deze dan als een mooie garnering kunt gebruiken. En …nou ja dat was het. Na 20 minuten is het afgelopen, op de helft van de tijd. In de zaal begrijpt niet iedereen wat er zojuist gebeurt is. Maar John staat al naast het podium zijn boeken te signeren. Beetje jammer.

24kicthen-&-cottages-14

 

Er valt nog meer te beleven op het culinaire festival, maar met heel wat inspiratie en een volle maag gaan we terug richting Brabant. Ik heb even mogen proeven van het culinaire event en ik hoop dat er volgend jaar een vervolg komt. Mét terug mooi weer, en hopelijk een iets langere kookcollege van John.

Foto’s: 24kitchen en Drinkinspiration-magazine.

3 REACTIES

  1. Oh, wat leuk dat jij er ook heen bent geweest! Ik ben zondag geweest en ik heb de workshop harissa maken gedaan van Mounir. De workshop was echt heel erg leuk en de overall sfeer was prettig tijdens het event, maar ik miste de foodtrucks op zondag enorm want er was buiten de workshops om weinig op foodgebied te beleven. Wat leuk dat jullie zaterdag zo’n proeverij hadden enzo. Ik ben ook heel benieuwd naar een eventuele volgende editie.

    • Haha, ja, ik zat zo vol! Maar er kwamen steeds lekkere dingen voorbij :). Heb je de foodmarkt op zondag ook bezocht, ik baalde al een beetje dat het zaterdag niet was. Misschien kunnen we de volgende editie samen gaan. Lekker gezellig :). Groetjes x

      • De delicatessenmarkt heb ik wel bezocht maar stelde niet zo heel veel voor helaas. Jammer, want daar lagen toch nog wel wat kansen. Lijkt me leuk om de volgende keer samen te gaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.