Hoe smaakt de limoncello van DiGusti?

0
1051
Hoe smaakt de limoncello van DiGusti

Volgens mij bestaan er bijna net zoveel verschillende  limoncello’s als dat er families in Italië zijn. Veel Italianen hebben een mooie citroenboom in de tuin staan en gebruiken de citroenschillen van deze vruchten voor het maken van dit drankje. Vaak volgens een eeuwenoud familierecept.
Maar dat maakt het nog niet de ‘echte’ limoncello, want enkel deze die met citroenen worden gemaakt uit de streek van Sorrento, Napels, krijgen het keurmerk Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. De afkorting I.G.P. staat voor Indicazione Geografica Protetta, wat zoveel betekent als beschermde geografische aanduiding.

Limoncello DiGusti met I.G.P.- keurmerk

De limoncello die ik test is van het merk DiGusti. Dit is een merk dat Italiaanse delicatessen importeert met de in Nederland wonende Italiaan Ingmar Berkhout aan het roer: Ingmar verkoopt zijn producten onder andere via zijn webshop.
Hij vertelt: “Authentieke limoncello wordt gemaakt met citroenen uit Zuid-Italië. De beste citroenen zijn groot en hebben een dikke schil. De schil bevat olie, daar wordt Limoncello zo stroperig van. Aan de Amalfikust (zuidkant van het schiereiland Sorrento red.) maakt Gennaro zijn limoncello, we kennen elkaar al 20 jaar. Pas na lang aandringen mocht ik zijn limoncello exclusief in het assortiment opnemen, daar ben ik best trots op.”

In dit filmpje kan je zien hoe de citroenen worden geschild voor het maken van de limoncello.

Best uniek zou je zeggen toch? Mag je opeens de authentieke limoncello van een vriend op de markt brengen. Maar is hij ook lekker? Ik heb er al heel wat geproefd en ik ben een echte liefhebber van dit citroen-digestief.  Ik was dus ook erg benieuwd naar de limoncelo van DiGusti.

De test…

De verpakking

Hoe smaakt de limoncello van DiGusti?

De limoncello wordt verkocht in lange, smalle flessen van 200 ml en 700 ml. De fles is gemaakt van gewoon glas, waardoor je meteen goed de limoncello kan zien.  Soms worden de glazen flessen gezandstraald, zodat je niet goed de kleur kan bepalen. En de kleur van een limoncello zegt ook iets van de smaak. Een limoncello moet er een beetje troebel uitzien. Als hij te helder is, kan dit duiden op een kunstmatig goedje.
Op de verpakking achterop de fles kan je nog kort lezen dat de limoncello gemaakt is met citroenen van Sorrento. Het alcoholpercentage (hier 30%) staat er ook duidelijk op.

De voedingsstoffenHoe smaakt de limoncello van DiGusti?

In de limoncello van DiGusti gaan 460 g citroenschillen in een liter limoncello. Naast de basisingrediënten citroenschillen, water, suiker en alcohol zijn er geen andere ingrediënten terug te vinden. Ook geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Geen andere troep dus dan de vier basisingrediënten voor het maken van limoncello. Prima.

De kleur

Je hebt net kunnen lezen dat een ‘natuurlijke’ limoncello een beetje troebel is. Niet teveel, anders is er iets niet goed gegaan bij het productieproces ;). Maar als het te doorzichtig is, dan kan dit duiden op een kunstmatig goedje dat smaakt naar limoncello. De limoncello van DiGusti ziet er prima uit. Niet te troebel en niet te helder als doorzichtig geel neonlicht.

De smaak

Iedere limoncellomerk heeft zo zijn karakteristieke smaak. Ik heb limoncello’s geproefd die zo zoet zijn dat het glazuur van je tanden prompt breekt. En ik heb er ook geproefd die zo’n bittere nasmaak hebben dat je automatisch een vies gezicht trekt na een slokje (niet echt charmant ;)). De bittere nasmaak kan duiden op het bittere witte vruchtvlees net achter de schil dat in de bereiding is meegenomen. Normaal gezien gebruik je enkel de schil, want de etherische oliën uit de schil geven net die lekkere citroensmaak Je hebt ook limoncellomerken die extra specerijen toevoegen. Er is dus voor ieder wat wils, want uiteindelijk gaat het kiezen van een limoncello ook om je persoonlijke smaak.
Ik vind de limoncello van DiGusti goed smaken; niet te zoet en geen te bittere nasmaak. Ik hou er wel van.

 De prijs

Limoncello
Foto DiGusti

De prijs voor de limoncellofles van 200 ml bedraagt € 11,-, die van 700 ml € 24,-. Niet goedkoop, maar het gaat hier om een digestief van 30% alcohol. Met een klein slokje heb je meer dan genoeg op. Dus als je een etentje hebt voor 4 of 5 personen, dan kom je wel toe met een flesje van 200 ml. Zorg wel dat de fles ijskoud staat (bewaar de fles in de vriezer) wanneer je een glaasje serveert. Limoncello kan je apart of bij een espresso drinken na de maaltijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in