Hoe gefilterd water je koffie lekkerder maakt       

0
582

Hoe je thuis nog lekkerder koffie thuis kunt maken? Daar hebben we wel oren naar. Volgens baristakampioen Liesbeth Sleijster maak je al een groot verschil door gefilterd water te gebruiken.  Ik was uitgenodigd om te komen proeven, want als ik kan leren hoe ik mijn dag kan beginnen met nog lekkerder koffie klinkt het niet verkeerd, toch?

Gefilterd water

Liesbeth Sleijster is Nederlands baristakampioen 2007 en veroverde de derde plaats op de wereldbaristakampioenschappen. Deze dame weet waarover ze praat en ze deelt graag een simpele truc om thuis nog lekkerder koffie te maken. “Gefilterd water gebruiken in plaats van kraantjeswater”, vertelde ze. Om dit te bewijzen zette ze koffie met kraantjeswater en met gefilterd water. Welke koffie ze met wat had gemaakt vertelde ze niet. Na 9 minuten kan je pas beginnen met proeven, dan is de temperatuur net goed.
Hoe gefilterd water koffie lekkerder maak

Het verschil

Bij zo’n test hoop ik altijd dat ik het verschil zal zien of proeven. Ik hou van koffie maar ik ben geen expert. Gelukkig zag ik meteen verschil.Het ene kopje koffie zag er donkerder uit en had een dikke schuimlaag.
Hoe gefilterd water koffie lekkerder maaktProefde het ook anders? Voordat ik dat kon beoordelen, haalde Liesbeth de crema weg. Crema is het schuimlaagje op de koffie en bevat vetten, eiwitten en suikers. Het is bitter van smaak en maakt je koffie niet lekkerder, dus weg ermee.
Hoe gefilterd water koffie lekkerder maaktDaarna legde ze uit hoe je koffie moet proeven; dat heet in koffieland ‘cuppen’. Je slurpt een lepel koffie naar binnen met veel zuurstof. Vergelijk het met het proeven van wijn. Dus na heel charmant de koffie te hebben geslurpt proefde ik dat het donkerder kopje koffie zuurder smaakte en harder was van smaak. Uiteindelijk bleek dat kopje met kraantjeswater te zijn gezet.

Thuis water filteren

Nu kan je thuis ook de test doen. Filter kraantjeswater eerst in een filterkan (vb. Brita) en giet het daarna in een waterkoker of koffiezetapparaat.

Extra tips

Liesbeth vertelde dat 90% van de koffie die in de wereld wordt gedronken gemaakt is van donker gebrande koffiebonen. De smaak van koffie is daardoor bitter. Iets waar veel mensen aan gewend zijn. Toch is het zonde omdat je zo minder de verschillende fruitige aroma’s proeft.
Tegenwoordig worden koffiebonen lichter gebrand voor espresso of filterkoffie en zodat je die verschillende aroma’s wel kunt proeven. Dus kies volgende keer voor lichtgebrande koffiebonen.
Hoe gefilterd water koffie lekkerder maakt

 Favorieten van Liesbeth

Welke koffiebonen zijn Liesbeths favoriet en hoe zet zij haar koffie?  “Ethiopische koffiebonen, daar maak je me blij mee. Thuis zet ik filterkoffie waar ik zelf het warme water overgiet. Ik let dan ook op de hoeveelheid grammen koffie en water, want dat maakt ook allemaal een verschil” Woorden van een expert natuurlijk, dan ga je ver in het perfecte kopje koffie. Laat ik maar beginnen met gefilterd water te gebruiken en lichtgebrande koffiebonen, dat maakt al een groot verschil voor een koffieliefhebber.
Hoe gefilterd water koffie lekkerder maaktHoe gefilterd water koffie lekkerder maakt

Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.