50-tinten groen – foodtour door Amersfoort

1
398
Foodtour Amersfoort

Amersfoort. Ja, ik ken de naam van de stad, maar verder nope. Tot ik een uitnodiging kreeg voor een 50-tinten groen foodtour met de fiets door Amersfoort. Klinkt heerlijk spannend en dat was het ook. Ik ben positief verrast en daarom deel ik nu graag de groene, duurzame hotspots in Amersfoort die ik heb ontdekt.

DLC restaurant
Foodtour Amersfoort

Samen met andere bloggers en journalisten hadden we afgesproken bij DLC Restaurant. Het was meteen een goede binnenkomer. Het restaurant is gevestigd in een oude opslagruimte van de NS en is opgebouwd met gerecycleerde materialen. Zo is de enorme kas aan de zijkant van het restaurant op Marktplaats gekocht en komt het volledige interieur uit de Kringloopwinkel. Ik vind het knap dat het geen allegaartje is, maar dat het net een gezellig geheel vormt. Knap, ze zijn duidelijk niet bij de Kringloopwinkel bij mij in de buurt geweest hiervoor ;).

Voor het eten in het restaurant proberen ze zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn met een eigen moestuin en kippen. Ingrediënten die ze niet hebben halen ze bij de lokale boer.
We mochten gelukkig ook proeven van het eten en het was echt lekker. Ik ga er zeker nog een keertje langs om een tafeltje te reserveren.
Ik at een grote bitterbal van oesterzwammen met ertwencress en mosterdzaad. Niks op aan te merken, ik wilde zelfs stiekem een tweede ;).  Het bladerdeeggebakje met taleggio (Italiaanse kaas) en zuurkool was ook prima.
Foodtour Amersfoort

Bekijk hier meer info om een tafeltje te reserveren bij DLC Restaurant.

Kookchallenge bij Smulweb met vanBlik

Foodtour Amersfoort

Met de fiets gingen we naar de kookstudio van Smulweb. Ik ken Smulweb van hun website vol lekkere recepten en het magazine Smult, maar dat ze een enorme kookstudio hebben in Amersfoort wist ik niet. Daar kregen we als verrassing te horen dat er een kookchallenge was met de producten van vanBLIK. vanBLIK promoot gezonde producten in blik. Blik heeft een slecht imago maar het is een van de duurzaamste verpakkingen omdat het voor 95% gerecycleerd kan worden. De inhoud kan ongekoeld en zonder concerveermiddelen bewaard worden. Superduurzaam dus.
Foodtour Amersfoort
Voor de kookchallenge vormde ik een duo met de sympathieke Wendy van Deedylicious. We maakten gevulde courgettes klaar met bulgur, groenten, en de chili con carne saus van vanBLIK. En guess what, we wonnen de kookchallenge en zijn nu de trotste eigenaars van een gave fiets. Dat kwam goed uit gezien mijn vorige fiets net die week gestolen was :).
Foodtour Amersfoort

Bekijk hier meer info over vanBLIK en Smulweb.

De nieuwe graanschuur

Foodtour Amersfoort

De volgende stop was de biologische en verpakkingsvrije winkel De Nieuwe Graanschuur. Je vindt hier biologische voeding, lokale en verpakkingsvrije producten.  Het is een inspirerende winkel waar je ideeën ophaalt om op een duurzame manier te shoppen. Soms sta je er niet bij stil dat je helemaal geen verpakking nodig hebt, bijna alles kan in een meegebracht potje.

Wat ik leuk vond in de winkel is dat ze lokale producten aanbieden die grotere supermarkten niet in hun assortiment hebben omdat het te weinig winst oplevert. Dat maakt dat ze unieke producten hebben. Als voorbeeld hebben ze appels van oude rassen uit de buurt. Ik heb er een paar geproefd en ze zijn echt lekker. Alleen daarvoor al zou ik een ommetje maken met de fiets om er de appels te kopen.
Foodtour Amersfoort

Klik hier voor meer informatie over De Nieuwe Graanschuur.

Blur Your Life

Foodtour Amersfoort

Na een klein stukje fietsen kwamen we aan bij Blur Your Life. Een gezellige conceptstore met in de hoek de kleinste bierwinkel. Verder in de winkel is er ook een eetcorner waar je de hele dag door lekkere ontbijtgerechten kunt bestellen.
Foodtour Amersfoort Ja, hoor: wentelteefjes, wafels, pindakaaskoekjes, taartjes en noem maar op. Ze hebben ook rekening gehouden met mensen die een allergie hebben of vegetarisch of veganistische zijn. We kregen een mix van gerechten die op de kaart staan.
Foodtour Amersfoort Het eten was echt om je vingers bij af te likken. Dit was voor mij een van mijn favoriete duurzame hotspots tijdens de foodtour.

Klik hier om meer te weten over Blur Your Life. 

SEM – Sla En Meer

Foodtour Amersfoort

Hop, met de fiets gingen we richting SEM; Sla En Meer. Hier serveren ze gerechten met biologische producten. We kregen geen sla maar konden proeven van brood met verschillende zelfbereide dips. De zoete aardappeldip was lekker, de pesto vond ik minder geslaagd. Smaken verschillen nu eenmaal ;).
Foodtour Amersfoort
Klik hier voor meer informatie over SEM.

Madonna

Foodtour Amersfoort

De laatste stop was bij Madonna. Een gloednieuwe zaak die nog niet open was toen wij langsgingen. Het restaurant wordt gerund door de Amsterdammers Sven en Maaikel. De naam Madonna refereert aan de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort. Ma donna slaat ook op mijn moeder, wat een sfeer van gezellige huisgemaakte gerechten moet oproepen. Als laatste doelt het ook op de Italiaanse keuken. Verwacht geen typische pasta of pizza, maar net gezonde gerechten met een knipoog naar het mediterrane land. Bijna alle gerechten worden ook bereid in de prachtige houtgestookte oven. We mochten proeven van enkele gerechten op de kaart: een cheesecake van pompoen en sinaasappel en een fris slaatje met zoete aardappel. Verdict: gezonde kost dat lekker home made smaakt.

Klik hier voor meer informatie over Madonna.

Amersfoort heeft me verrast. Een mooie stad met heerlijke hotstpots. Ik ga zeker een keertje terug. Wil jij ook de foodtour volgen? Dat kan! Huur een fiets in Amersfoort en volg dezelfde volgorde van hotspots als hierboven beschreven. Veel plezier!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.