Heb jij al Modica-chocolade geproefd?

0
895
Moduca chocolade

Naar de stad Modica in Sicilië afreizen om daar de échte Modica-chocolade te proeven, stond hoog op mijn lijstje. De chocolade wordt gemaakt volgens een oud recept van de Azteken. Typerend is dat er geen cacaoboter of melk aan de cacaomassa wordt toegevoegd. Enkel suiker die daarna samen met de cacaomassa op een lage temperatuur wordt gemengd waardoor de suikerkristallen niet smelten. Het resultaat is een korrelige chocolade.

Modica chocolade

Om de chocolade wat extra te geven voegen ze smaakmakers toe zoals rode zijn, rode pepers of zwarte peper. De diversiteit is groot en je kan het zo gek soms niet bedenken. Zo vond ik zelfs een canabis-uitvoering. De hollandse editie grapte de Italiaanse chocolademaker. 

Naar Modica om chocolade te proeven!

De chocolade wordt traditioneel in een mal gegoten met 4 stukken. De mal heet lanni. Veel locals maken modica-chocolade thuis, vaak volgens een recept van hun nonna die er een eigen twist aan gaf. 

"Modica-chocolade kan je niet vergelijken met de chocolade die we in België en Nederland kennen. Het is korrelig en smelt minder goed. Toch is het de moeite om het te proeven."

Hoe komen ze aan het Azteeks recept?

Sicilianen leerden het van de Spanjaarden die het eiland eeuwen lang domineerden. Zij hadden op hun beurt het recept geleerd toen ze Mexico veroverden.  

Waar chocolade kopen? 

Naar Modica om chocolade te proeven!

Waar moet je zijn om Modica-chocolade te kopen?
Ik ging langs bij Antica Dolceria Rizza waar ik Valeria en Frederica leerde kennen die veel over de chocolade konden vertellen.
Toch kan je op bijna elke hoek van de belangrijke hoofdstraat Corso Umberto I chocoalde kopen. In bijna alle shops kan je variaties proeven. De meeste locals maken het thuis zelf klaar. Wil je na het proeven even uitbuiken? Ga dan langs bij het chocolademuseum dat zich ook op de hoofdstraat bevindt. 

Chocoladestad Modica

De stad Modica staat bekend voor de bijzondere chocolade. Wat weinigen weten is dat de prachtige stad in het zuiden van het Siciliaanse eiland ook op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO. Het behoort tot een van de laat-barokke steden daar in de buurt. 

Namaak Modica-chocolade?

Winkel Modica chocolade

Enkel de chocolade die volgens strenge richtlijnen en in de stad Modica wordt geproduceerd krijgt het keurmerk ‘cioccolato di Modica‘. Chocolade die niet aan deze richtlijnen voldoet en dus geen keurmerk krijgt, herken je vaak aan benamingen zoals ‘cioccolato modicano‘.Vergelijk het met “yoghurt op Griekse wijze” in plaats van “Griekse yoghurt”.

ChocoladeModica chocolade

Modica-chocolade in België en Nederland

Als je ooit de kans krijgt om naar Modica af te reizen, dan moet je dat zeker doen. Ben je niet in de gelegenheid bent om daar de chocolade te proeven, dan kan het ook een stuk dichterbij. Heel wat webshops en delicatessenzaken importeren de repen en verkopen ze in België en Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.