Naar de stad Modica afreizen om daar de échte Modica-chocolade te proeven en meer te leren over de herkomst; dat stond hoog op mijn must do-lijstje toen ik laatst in Sicilië was. En dat heb ik ook gedaan! Ik ging naar de prachtige stad, aka chocoholic heaven! ;). Je kan je vast voorstellen dat ik niet alleen met meer kennis terug huiswaarts ging, maar ook met een tas vol lekkers!

Chocoladestad Modica

Vanuit het noordoosten van Sicilië vertrok ik naar het zuiden van het eiland waar Modica ligt. Een prachtig stadje dat ligt in een omgeving met veel heuvels en valleien. Waw, heel mooi! Het heeft ook iets mysterieus, ik hou er wel van. Modica staat ook op de lijst van UNESCO Werelderfgoedlijst.
De hoofdstraat van de stad is Corso Umberto I. Daar vind je het chocolademuseum en kan je op iedere hoek wel Modica-chocolade proeven en kopen.

Wat is Modica-chocolade?

Naar Modica om chocolade te proeven!

Modica-chocolade is chocolade dat volgens een oud Azteeks recept wordt gemaakt. De smaak is niet te vergelijken met de chocolade die wij kennen. Bijzonder is dat het wordt bereid met enkel cacao en suiker. Yep, geen cacaoboter of melk. De bereiding van de chocolade gebeurt op een lage temperatuur (niet hoger dan 40 °C) waardoor de suikerkristallen niet smelten. Dat geeft een korrelige structuur wat typisch is aan Modica-chocolade.
Om smaak te geven aan de chocolade worden er wat specerijen of kruiden toegevoegd, zoals vanille en rode peper. Enkel de chocolade die volgens strenge richtlijnen en in Modica wordt gemaakt krijgt het keurmerk ‘cioccolato di Modica’. Chocolade die niet helemaal aan deze richtlijnen voldoet en dus geen keurmerk krijgt, herken je vaak aan benamingen zoals ‘cioccolato modicano’.Naar Modica om chocolade te proeven!
Mijn laatste stop voor het chocoladeverhaal was bij Antica Dolceria Rizza waar ik Valeria en Frederica leerde kennen die veel over de chocolade konden vertellen.

Antica Dolceria Rizza

Winkel Modica chocolade

De winkel is klein maar heeft een groot assortiment aan lokale producten. Valeria vertelde hoe de Modica-chocolade wordt bereid en dat zij en haar oma dat soms ook maken, maar dat het daarom nog geen label krijgt van échte Modica-chocolade. Daarvoor moet je aan meer richtlijnen voldoen. Modica-chocolade wordt nog altijd ambachtelijk gemaakt en niet industrieel. Traditioneel wordt het chocolademengsel gegoten in een lanni, dat is een grote rechthoekige-reepvorm van vier grote stukken. Je krijgt dus altijd een groot stuk als je de reep breekt. De Italianen begrijpen gewoon hoe het moet :).Chocolade
Op de tafel liggen een tiental chocoladesmaken die ik kan proeven. Maar dat is maar een greep van het assortiment, want achter mij staat een kast met wel bijna vijftig chocoladesmaken. Wow! Ik krijg keuzestress ;). Maar goed, dat betekent gewoon veel proeven.

Enkele bijzondere Modica-chocoladesmaken

Modica chocoladeDe lekkerste en meest bijzondere smaak vond ik de Modica-chocolade met rode wijn. Heel speciaal want je proeft goed de tonen van rode wijn, zonder dat het overheersend smaakt. Volgens Valeria is dit één van de meest verkochte smaken door toeristen. Ik begrijp het wel, want hij is echt lekker. Verder ligt er ook nog Modica-chocolade met rode peper, wat een klassieker is. Rode peper werd vroeger vaak aan krijgers gegeven die ten strijde gingen, omdat ze geloofden dat ze daardoor sterker werden. Althans, die wijsheid vertelt Valeria me. Ik vind het ook lekker om te proeven, maar enkel een stukje. Opvallend is dat ze ook een chocoladesmaak met hennep hebben. Ik heb het helaas niet kunnen proeven, maar ik had mijn favoriet toch al gevonden ;).
Als je geen genoeg kan krijgen van Modica-chocolade, dan kan je ook de fabrieken bezoeken en een rondleiding aanvragen, zo kan je zien hoe ze de chocolade maken! Choco-fun!

Modica-chocolade in België en Nederland

Als je ooit de kans hebt om naar Modica af te reizen, dan moet je dat zeker doen. Ik vond het een leuke ervaring en ik had het niet willen missen tijdens mijn reis door Sicilië. Maar als je niet in de gelegenheid bent om daar de chocolade te proeven, dan kan het ook een stuk dichterbij. Er zijn namelijk heel wat webshops en delicatessenzaken die de chocolade gewoon hier in België en Nederland verkopen. Ik heb zelfs mijn eerste Modica-chocoladereep niet in Modica geproefd, maar jaren geleden in de biowinkel bij mij in de buurt!:) Zo zie je maar dat alles wat lekker is, ooit wel je kant opkomt ;).

Sarah