Hoe wordt Griekse tijmhoning gemaakt?

0
696
Hoe wordt Griekse tijmhoning gemaakt

Tijmhoning is een typisch product uit Kefalonië (Griekenland). Ik ging langs bij de imker van Traditional products Kefalonia om er meer over te weten.

Reisverslag Ionische Eilanden Kefalonie

Is het waar dat iedere Griek thuis honing maakt?
Heel wat Grieken maken thuis inderdaad hun eigen honing. Dit klinkt gevaarlijk, maar volgens de lokale bevolking zijn ze ermee opgegroeid en is het voor hen als iets heel gewoons. Op het eiland zijn er maar een paar imkers die het honing maken professioneel uitvoeren.  De honing kan je dan bij hen kopen of bij de supermarkt in de buurt.
Hoe wordt Griekse tijmhoning gemaakt

Hoe wordt de koningin gekozen?
De imker bepaald wie de koningin wordt door een bij uit te kiezen en haar te voeden met Royal gel. Daardoor wordt ze sterker en groter dan de andere bijen. Een koningin leeft ongeveer vier jaar. Wanneer een koningin geen goede eieren legt dan moet ze helaas sterven en dan wordt er een andere koningin gekozen.
Hoe wordt Griekse tijmhoning gemaakt

Waar komt die bijzondere tijmsmaak in de honing vandaan?
Kefalonië is een bergachtig gebied met specifieke vegetatie. Op grote delen van de rotsen groeit bijvoorbeeld alleen maar tijm, omdat het kruid bestand is tegen de klimaatomstandigheden op die voorkomen op die hoogte. De bijen worden aangetrokken door de geur van tijm en verzamelen de stuifmeel ervan. Dat geeft de bijzondere tijmsmaak aan de honing. Er wordt dus geen tijmkruiden toegevoegd aan de honing nadien, alles gebeurt in het begin van het proces en dat is het verzamelen van het stuifmeel door de bijen.
Hoe wordt Griekse tijmhoning gemaakt

Traditional products of Kefalonia
Bij Traditional products Kefalonia kun je terecht voor authentieke Griekse producten zoals olijfolie, olijven en tijmhoning. Zeker een stop waard als je in de buurt bent.
Hoe wordt de Griekse tijmhoning gemaaktHoe wordt Griekse tijmhoning gemaakt Hoe wordt Griekse tijmhoning gemaaktSarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.