Giro d’Italia: hoe ziet het bord van de wielrenner eruit?

0
324
Giro d'Italia

De prestigieuze wielerwedstrijd Giro d’Italia of de Ronde van Italië in het Nederlands, begint dit jaar op 5 mei en duurt 23 dagen en 21 etappes. Het is naast de Ronde van Frankrijk een van de belangrijkste events in het wielerwereldje. Dat de ronde echt topprestaties vraagt van wielrenners, staat buiten kijf. Maar hoe ziet het bord van de wielrenner er nu uit?

Sportdiëtiste Stephanie legt uit

Stephanie ScheirlynckSportdiëtiste Stephanie Scheirlynck weet er alles over en begeleidt diverse topsporters in verschillende disciplines. Ze heeft een boek geschreven Het Sportkookboek voor duursport met tips en recepten om optimale prestaties neer te kunnen zetten. In onderstaand filmpje legt ze uit hoe een aangepast eetpatroon je sportprestaties kunnen verbeteren.

 

 

Hoe bereiden wielrenners zich met hun voeding voor op de Giro d’Italia?
“Dit is sterk afhankelijk van welke training er op het programma staat. Bij lange duurtrainingen nemen ze iets vetrijkere voeding om hun vetmetabolisme te stimuleren, maar wanneer ze intensief gaan trainen zorgen ze ervoor voldoende koolhydraten in te nemen: voor, tijdens en na de training.”

Is er een bepaald calorie-inname waar ze rekening mee moeten houden? 
“Ja hoor, maar deze is voor elke wielrenner verschillend. De caloriebehoefte hangt af van hun lichaamssamenstelling, fysieke activiteit en doelstelling. Zwaarder gebouwde renners verbranden meer energie als ze aan dezelfde intensiteit fietsen als lichtere renners. Het kan ook zijn dat ze nog wat gewicht willen verliezen en dan zullen ze iets minder eten dan ze werkelijk verbruiken.”

Zijn de recepten in het boek ook geschikt voor recreatieve sporters? Voorbeeld iemand die drie keer in de week een uurtje intensief gaat sporten? 
In Het Sportkookboek zijn alle porties berekend in functie van de training en dit voor een sporter van 70 kg. De porties kunnen dus gerust aangepast worden, en bovendien kan het hele gezin mee-eten. Het is namelijk allemaal gezond. Alleen zullen zij de portiegrootte (vooral de koolhydraten) moeten verkleinen.”

Wat is de grootste  misvatting van recreatieve sporters op het vlak van voeding?
“Sporters vergeten vaak dat elke dag er anders uitziet op het vlak van training, dus dat hun voeding hieraan aangepast dient te worden. Koolhydraten zijn niet per se slecht, vetten zijn niet per se goed. Ze hebben alle voedingsstoffen nodig en de hoeveelheid en verhoudingen hangen af van hun trainingsprogramma.”

Het sportkookboek

Recept rijsttaartjes voor tijdens de inspanning

Rijsttaartjes zijn ideaal voor sporters tijdens een inspanning. In het recept van deze rijsttaartjes wordt rijstmelk gebruikt. Rijstmelk bevat veel koolhydraten, maar weinig vet en eiwitten waardoor de taartjes lichter verteerbaar zijn dan de rijsttaartjes die je vindt bij de bakker. De taartjes bij de bakker worden bereid met volle melk en room. Je maag heeft daardoor meer tijd nodig om ze te verteren en de energie beschikbaar te maken. Bekijk hier het recept.

“Wie sportief is, moet opletten met het beperken van koolhydraten. Dat is tegenwoordig erg trendy, maar voor een sporter vormen koolhydraten de belangrijkste brandstof. Je kunt wel verminderen, maar weglaten is geen optie. Proteïnes zijn de bouwstof om je spieren te herstellen en op te bouwen, maar ze geven geen energie. Een proteïnedieet en sport gaan dus niet samen.” Stephanie

Naast Het sportkookboek voor duursport, schreef Stephanie nog sportboeken die onder andere te koop zijn bij Bol.com. Op 30 mei verschijnen drie nieuwe boeken: Duursport, Krachtsport en Teamsport. [bol_product_links block_id=”bol_590a2d0c68fa5_selected-products” products=”9200000045961118,9200000075728824,9200000075789467,9200000057347499,9200000075728840″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.