Getest: stomen met de ovens van AEG

6
482
AEG trendy stomen

Een tijdje terug was ik uitgenodigd op een kookworkshop van AEG – Electrolux in Brussel. Samen met enkele andere Belgische bloggers konden we ervaren wat een stoomoven allemaal kan. En vooral ook wat het verschil in smaak is van de ingrediënten die bereid zijn in een stoomoven en in een gewone oven of op gaspitten. Daar was ik wel benieuwd naar en ging dan ook graag in op de uitnodiging!

Stoomovens in beeld

AEG Electrolux heeft vier verschillende stoomovens in haar assortiment: de PlusSteam, de Thermic Steam, de ProCombi en de ProCombi Plus. Voor aanvang van de kookworkshop kregen we eerst in een presentatie te zien wat de verschillende stoomovens allemaal kunnen. In korte filmpjes werd het verschil getoond tussen bereidingen in een gewone oven en in een stoomoven. Natuurlijk zag dat er indrukwekkend uit. Vergelijk het met de voor- en na-foto’s van afslankverhalen. De voor ziet er altijd wat bleekjes en als een hoopje triestheid uit, en de na ziet er altijd superduperfantastisch uit. Wel dat kregen we ook te zien maar dan van gerechten. We zijn kritisch, dus wilden met eigen ogen zien en vooral proeven of het echt zo was. Dus op naar de keuken, waar AEG-chef Christophe Nachtergaele ons opwachtte.

Aan de slag met het driegangenmenu

Om de voordelen van een stoomoven goed te kunnen zien, maakte chef Christophe een driegangenmenu voor ons klaar waarvan sommige ingrediënten in de stoomoven werden klaargemaakt en andere op een andere manier. Dit stond op het menu:

 • Voorgerecht: heilbot met Belgische asperges (ja de allereerste!), gepocheerd ei en mousselinesaus
 • Hoofdgerecht: lamsfilet met groene groenten en aardappelen à la boulangère
 • Nagerecht: crème brûlée

Mooi gebakken brood uit de PlusSteam oven

Chef Christophe had al wat voorbereidingen getroffen. Uit de multifunctionele PlusSteam oven haalde hij een mooi gebakken broodje. Deze oven is ideaal voor het bakken van brood en gebak omdat het stoom toevoegt aan het begin van het bakproces waardoor je een mooi gerezen baksel krijgt met een krokant korstje. Het brood smaakte lekker en de structuur was goed!

Heilbot, asperges, gepocheerde eitje en mousselinesaus

Voor het voorgerecht haalde de chef mooi gepocheerde heilbot uit de oven. Je zag duidelijk dat het perfect gebakken was zonder uitdroging. De asperges waren lekker en bevatten iets meer smaak dan de asperges die in water zijn gekookt. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat gestoomde groenten meer vitamines bevatten dan wanneer je ze kookt in ruim wat water. Stomen is ook een slanke bereidingswijze omdat je geen vetstoffen gebruikt, mits…je het daarna niet overgiet met calorierijke sausjes zoals de heerlijke mousselinesaus die wel over onze asperges ging (lekker is het wel!). Het eitje werd een uur lang op 62°C gestoomd. Het resultaat was een perfect gepocheerd eitje. Best een lange tijd om een eitje te pocheren, en je zal dit misschien enkel toepassen tijdens een etentje om je gasten te imporen. Dit doe je niet snel voor je ontbijt natuurlijk ;).

AEG stoomkoken kookworkshop

Lamsfilet met groene seizoensgroenten en aardappelen à la boulangère

Als hoofdgerecht kregen we een stukje lamsfilet en aardappeltjes à la boulangère die voor een deel op de klassieke manier werden klaargemaakt en voor een ander deel sous vide in de stoomoven. Sous vide is een kooktechniek (die ik overigens geweldig vind) waar de ingrediënten op smaak worden gebracht en daarna vacuüm worden verpakt in een soort van hitte- en vriesbestendige stoomzakken. Daarna wordt de verpakking in een warmwaterbad of in de stoomoven op temperatuur gebracht zodat alle ingerediënten garen zonder smaakverlies. Ik ben al lange tijd fan van sous vide, maar dat de garing ook in een stoomoven kan in plaats van een warmwaterbad, wist ik niet (het vacuüm verpakken van de ingrediënten kan niet met de stoomoven, daarvoor moet je een apart apparaatje voor aanschaffen). Het garen van de sous vide stoomzakken kan jammer genoeg alleen maar in de duurste stoomoven van AEG: de ProCombi Plus.
Het gerecht smaakte heerlijk. Ook hier konden we het verschil in smaak wel proeven en ook zien. Want de lamsfilet uit de stoomoven was perfect gegaard en er kwam geen bloed meer uit. Dat was bij de lamsfilet die in een pan werd klaargemaakt wel het geval, ook al had de chef het vlees even laten rusten.

AEG trendy stomen

Crème brûlée

En dan was het tijd voor het dessert! Crème brûlée wordt normaal gezien au bain marie bereid. Au bain marie is een kooktechniek waar een kom in een warmwaterbad wordt gezet waardoor het ingrediënt (vb. chocolade) of het beslag (vb. eiermengsel voor de crème brûlée) in de kom, tot dichtbij het kookpunt wordt verwarmd. Maar deze keer niet, want chef Christophe maakte het dessert klaar in de stoomoven. Dat had ik nog nooit gehoord en ik moet toegeven dat ik mijn twijfels over had of het zo wel zou lukken. Maar het bewijs werd geleverd, ik heb het geproefd en goedgekeurd! Heerlijk!

AEG trendy stomen

Wat vind ik van de stoomovens van AEG?

Bij het gebruik van een stoomoven dacht ik altijd aan het stomen van groenten of van vis. Maar dat je er ook vlees, desserts en brood in kunt klaarmaken en zelfs sous vide kunt toepassen wist ik niet. Ik was dus aangenaam verrast. Het aankopen van een stoomoven is best een dure aankoop, zeker omdat ik al een grote conventionele oven heb. Maar met een stoomoven geef je toch heel wat extra smaak aan je gerechten en daarom wil ik er toch graag eentje aanschaffen.
Nu ik de laatste tijd meer met broodbakken bezig ben, lijkt mij de PlusSteam wel een idee.
Maar het kunnen toepassen van sous vide, daar kick ik ook op en dat kan alleen maar met het duurste stoomovenmodel ProCombi Plus. Deze oven is vooral prijzig omdat je ook op het display heel wat AEG-recepten kunt raadplegen en verbinding kunt maken met je iPad. Ik moet eerlijk toegeven dat de digitale mogelijkheden die je erbij betaalt voor mij niet hoeven. Jammer, anders was ik meteen voor deze stoomoven gegaan. Dus voor nu twijfel ik nog even welke stoomoven ik ga aanschaffen.
Wil je ook graag een stoomoven? Dan is het goed om eerst even na te denken wat je met je stoomoven allemaal wilt doen. AEG heeft vier toestellen waar je uit kunt kiezen, en welke je ook kiest: je haalt een degelijk toestel in huis waarmee je meer smaak aan je gerechten geeft.
Bekijk hier alle unieke voordelen per stoomoven.

Ciao, Sarah.

6 REACTIES

 1. Hallo Sarah
  Welke stoomoven heb je uiteindelijk gekozen en bevalt die? Wij staan ook v d keuze welke het moet gaan worden. We willen ook niet ál te duur
  Groeten José

  • Dag José,
   Uiteindelijk heb ik geen stoomoven gekocht omdat ik kort daarna ging verhuizen. Op dit moment heb ik nog geen stoomoven, maar ik vind het nog steeds interessant. Ik vond de PlusSteam oven toen interessant omdat je sous-vide kunt koken. Maar als je dat niet vaak gebruikt, kan je even goed een goedkopere stoomoven aanschaffen. Een kennis van me die hobbybakker is heeft de eenvoudige stoomoven van AEG toen aangeschaft en het werkt volgens haar prima! Dus als je alleen groenten wilt stomen, brood wilt bakken etc. en geen sous-vide gaat toepassen, dan hoef je niet het duurste model te nemen. Ik hoop dat je er iets aan hebt, anders mag je altijd een nieuwe reactie plaatsen. Hartelijke groet, Sarah

 2. Hi, ik vroeg mij af… waarom kan je alleen sous-vide koken in die dure stoomoven? Een van die andere stoomovens heeft ook een volledige stoomfunctie. Deze kan je dan wel niet op de graad nauwkeurig instellen, maar je kunt gerechten wel voor 99% (dacht ik) stomen. Dan kan je lijkt mij ook sous-vide koken. Of begrijp ik het niet? Hartelijke groet, Myra

  • Hi Myra, het verschil is dat je het toestel niet tot de graad nauwkeurig kunt instellen. Anders had je prima sous-vide kunnen koken in het goedkopere toestel.
   Hartelijke groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.