Getest: Cheese Maker van Lékué

2
403
Ricotta om pasta mee te maken

Ga jij bewust met je voeding om? En maak je daarom ook meer home made gerechten? Het Spaanse bedrijf Lékué maakt handige keukentools die het volgen van een gezonde levensstijl nog makkelijker maakt.
Ik heb de Cheese Maker getest. Ben je benieuwd hoe de score tot stand is gekomen? En wil je ook graag een exemplaar winnen? Lees dan verder!

Zelf voor kaasboer spelen?

Zelf koekjes bakken of groenten kweken, daar zijn heel wat mensen wel mee bekend. Maar zelf kaas maken, daar hebben we geen kaas van gegeten. Toch is het simpeler dan je denkt: verwarm verse melk tot een bepaalde temperatuur, voeg een stremsel toe (dat is een zuur dat het wrongel van de wei scheidt) en giet alles door een kaasdoek. Pers de wrongel samen en je hebt een zachte, zelfgemaakte kaas.

Met de Cheese Maker maak je op dezelfde manier kaas, alleen gaat het iets sneller en makkelijker omdat je naast de onderdelen van de Cheese Maker geen andere keukentools nodig hebt. Je kan kaas maken naar eigen smaak. Je kan koe-of geitenmelk toevoegen als basis en als stremsel azijn, citroen of yoghurt. Wanneer je azijn toevoegt krijg je een kaas met een korrelige en compacte textuur, voeg je citroensap toe dan krijg je een vochtiger en zachtere textuur. Met yoghurt wordt het crèmeachtige.

Onderdelen van de Cheese Maker

Wanneer je de Cheese Maker van Lékué in huis haalt, krijg je een doos met daarin 4 onderdelen: een witte basiskom van 1 l (goed voor 200 g – 250 g kaas), een groen deksel met een inhoudsmeter voor het afmeten van azijn of citroensap, een groen vergiet en een boekje met daarin de gebruiksaanwijzing en 4 startrecepten (kaasrol met kruiden, brochette van perzik en kaas, tzaziki en zalm met dille dip).
De onderdelen zijn vervaardigd uit kunststof en zijn vrij van BPA (deze stof wil je voor gezondheidsredenen zo laag mogelijk houden). De Cheese Maker is ook vaatwasbestendig.

De test: kaas maken met de Cheese Maker

Wat heb je nodig voor +/- 200 g kaas?

 • 1 l verse koemelk
 • 20 ml natuurazijn
 • 1 tl fijne kristalsuiker

Let’s make some cheese!

 1. De Cheese Maker is gemaakt om de melk in de magnetron op te warmen. Ik heb geen magnetron dus gebruik ik een pannetje op het vuur om de melk te verwarmen tot 92 graden Celcius. Daarna giet ik de melk in de witte basiskom.
 2. Ik wil graag een korrelige en compacte kaas, dus giet ik natuurazijn in de inhoudsmeter van het deksel. Ik hoef niks af te meten, gewoon azijn toe te voegen tot het streepje waar ‘vinegar’ staat. De hoeveelheid staat gelijk aan 20 ml. Je ziet dat er meteen een reactie ontstaat.
  Cheese-maker-van-Lekue-
 3. Ik voeg nog een tl fijne kristalsuiker toe omdat ik de kaas licht-gezoet wil.
 4. Ik roer kort door de melk om alle ingrediënten goed te mengen.
 5. Nu laat ik de melk een half uurtje op kamertemperatuur staan zonder deksel.
  Cheese-maker-van-Lekue
 6. Daarna giet ik de melk door het groene vergiet en pers ik de wei nog wat uit de wrongel door er zachtjes met een lepel op te duwen.
 7. Ik zet nu het vergiet terug in de witte basiskom om de wrongel verder uit te laten lekken. De kom gaat de koelkast in voor 1 uur.
  Cheese-maker-van-Lékué
 8. Na 1 uur is de kaas compacter geworden en is er nog best veel wei uit de wrongel gelekt.
  Cheese-maker-van-Lékué
 9. Ik zet het vergiet omgekeerd op een bord. De kaas komt er makkelijk uit, hij is nu klaar om verder verwerkt te worden of om zo op een toastje te smeren.
  Note: in het boekje staat dat je ook geitenmelk kunt gebruiken. Dat had ik eerst gedaan, maar de wrongel van geitenmelk is veel fijner van textuur en gaat door de gaten van het vergiet heen. Met koemelk gaat het veel beter, de foto’s in deze post zijn dan ook van het resultaat met koemelk.

 Mijn recept: gevulde pasta met ricotta en gekookte ham

De zachte kaas die je verkrijgt door het stremmen van melk is zacht en een beetje smaakloos. Het lijkt goed op ricotta. Een bijzondere eigenschap van dergelijke soorten kaas is dat ze niet smelten bij hoge temperaturen. Daar heb ik een tijdje geleden nog een post over geschreven. De kaas is daarom bijvoorbeeld ideaal als vulling voor pasta. Ik heb dan ook een recept geschreven waar deze kaas samen met gekookte ham een vulling vormt voor verse gevulde pasta. Een heerlijk Italiaans gerechtje dat je prima kan serveren als voorgerecht. Lees hier stap voor stap het recept!

Winactie!

Lijkt het je wel interessant om ook een Cheese Maker te gebruiken? En denk je dat het nog onmisbaar is tussen jouw keukentools? Dan heb ik goed nieuws voor je want ik geef een Cheese Maker ter waarde van € 29,90 weg.
Wat moet je daarvoor doen? Like de Facebook pagina van South & Pepper en stuur voor 10 mei 2015 een e-mail met jouw naam en postadres naar redactie@southandpepper.nl als je in Nederland woont en redactie@southandpepper.be als je in België of elders woont. Enkel de winnaar krijgt een e-mail voor 12 mei 2015.
Heb je niet gewonnen? Dan kan je de Cheese Maker nog bestellen via de online kookwinkel Kookpunt (verzending naar Nederland en België).

2 REACTIES

Comments are closed.