Geen voedselverspilling meer met Empty the fridge?

1
451
Empty the fridge kookboek review

De Belgische foodblogger Jennifer Schleber deelt al jaren via haar blog Empty the fridge recepten en tips over het koken met kliekjes met haar lezers. Op 7 maart 2017 brengt ze haar eerste kookboek uit met de gelijknamige titel Empty the fridge. Ik heb het boek onder de loep genomen om te kijken of we er voldoende inspiratie uit kunnen halen om eindelijk die kliekjes een lekkere tweede leven te geven? Dit met het bijkomstige voordeel dat het goed is voor je portemonnee en het milieu.

Tips & tricks tegen voedselverspilling

Recensie Empty the fridge

Het boek opent met enkele cijfers over het aantal tonnen voedsel dat door Vlaamse huishoudens jaarlijks wordt verspild. Hop, meteen met de neus op de feiten gedrukt. Maar goed, voedselverspilling is een echt probleem en het kan bijzonder makkelijk opgelost worden. Dat bewijzen de makkelijke tips & tricks die het boek in de daarop volgende pagina’s aangegeeft.
Recensie Empty the fridgeHet boek is onderverdeeld in de volgende categorieën: groenten, fruit, kruiden, pasta, brood, rijst en granen, zuivel, en vlees en vis. Iedere categorie bevat een handvol recepten en soms ook een leuke do-it-yourself-infographic.
Recensie Empty the fridge

Verzameling van recepten uit alle windstreken

Verwacht geen nieuwe recepten, maar eerder een verzameling van recepten met kliekjes uit verschillende wereldkeukens zoals de Vietnamese, de Nederlandse, de Engels en vooral ook de Italiaanse. De recepten uit de Italiaanse keuken zijn goed vertegenwoordigd en dat komt omdat er heel wat inspiratie te halen is uit de Italiaanse kookstijl cucina povera (armeluiskeuken). Deze kookstijl is ontstaan in de Middeleeuwen (en herleefde na de wereldoorlogen) toen er een grote schaarste aan producten was. Uit deze keuken zijn, naar mijn mening, de meest inventieve en lekkere ‘kliekjesrecepten’ ontstaan. Voorbeelden van dergelijke Italiaanse recepten zijn panzanella (broodsalade) en minestrone (een kliekjessoep).

Het enige recept dat in het kookboek staat met een persoonlijke toets van de auteur is Brown Betty. Een lekker uitziend appeltaartrecept dat vernoemd is naar de moeder van Jennifer.

De ingrediëntenlijst, de bereidingswijze en ook de duurtijd van de recepten staan helder omschreven. De receptfoto’s zien er ook appetijtelijk uit en geven je zin om er meteen mee aan de slag te gaan.

Oeps, het register is een beetje in de war

Recensie Empty the fridge

Achter in het boek vind je het register met alle recepten en de bijbehorende pagina’s. Makkelijk! Of toch niet? De vermelde pagina’s lijken niet overeen te komen met de betreffende recepten in het boek. Dat is wel jammer. Dus dat wordt even zelf doorbladeren tot je het juiste recept gevonden hebt.

Getest recept bananenomelet

Bananenomelet

Uit het kookboek heb ik de bananenomelet getest. Een supersimpel recept met gespikkelde bananen. Heb ik zo’n sproetjes-banaan net liggen, ideaal! Het recept is lekker. Wel kleurt de omelet iets donkerder in de pan, maar dat komt door de suikers van de banaan (nee, ik heb hem echt niet laten aanbranden :)). Klik hier als je het recept bananenomlet van Empty the fridge zelf wilt proberen!

Het boek is te koop bij onder andere Bol.com voor € 19,99.
[bol_product_links block_id=”bol_58bc5831ba130_selected-products” products=”9200000072673356″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.