Ga jij al naar verpakkingsvrije winkels?

4
750
Verpakkingsvrije supermarkten Robuust Antwerpen

“Waar gaat het naartoe met onze planeet?” Meer dan ooit zijn we ons bewust dat we beter zorg moeten dragen voor moeder aarde. Duurzaamheid dragen we daarom hoog in het vaandel en er onstaan heel wat innovatieve duurzame concepten. Een van deze is verpakkingsvrije winkels om zo onder andere de verspilling van voedsel (de consument bepaalt zelf de portiegrootte waardoor de kans op weggooien van teveel voedsel kleiner wordt) en verpakkingen terug te dringen. In België zijn er momenteel drie verpakkingsvrije winkels en in Nederland twee.
Wat vind jij van deze verpakkingsvrije winkels? Haal jij daar je boodschappen? Ik ben afgelopen week een kijkje gaan nemen bij Robuust, de allereerste verpakkingsvrije winkel in België die nu anderhalf jaar bestaat.

Robuust! The Zero Waste Shop

Verpakkingsvrije supermarkten Robuust Antwerpen

Savina Istas opende vorig jaar Robuust op de Reynderstraat 2/1 in Antwerpen. Ze is een vrouw met een missie: de afvalberg zo klein mogelijk houden en daarnaast een gezonde en duurzame levensstijl promoten. Het is voor mij de eerste keer dat ik een dergelijke winkel binnenstap, dus ik weet niet goed wat ik kan verwachten.

Het is er klein en het voelt knus aan door het houtwerk. Er hangen heel wat smalle dispensers aan de muur met noten, zaden, granen en gedroogde vruchten. Verder vind je er ook nog schepbakken met olijven, glazen flessen met oliën en zelfs een klein hoekje met non-food spulletjes zoals wasmiddel.

Ik ben positief verrast door hun bijzondere en uitgebreide assortiment van basisproducten. Overal staat ook netjes beschreven wat het product is, de herkomst, de samenstelling en de datum van aanvulling.
Ik zie ook producten uit Turkije, Frankrijk en Italië. Niet meteen milieuvriendelijk door de lange transportafstanden. Maar Savina stelt haar assortiment samen op basis van drie criteria. In aflopende mate van belangrijkheid:

  • Producten met zo min mogelijke verpakking.
  • Is er een biologische variant van dat product?
  • Is dit biologische product leverbaar door een lokale leverancier?

De inhoud telt, niet de verpakking

Je brengt je eigen potje, flesje of zakje mee naar Robuust. Deze wordt bij binnenkomst gewogen. Daarna vul je de container met een product naar jouw keuze. Jij bepaalt ook zelf de hoeveelheid. Jouw verpakkingsgewicht wordt in vermindering gebracht en je betaalt dus enkel de inhoud. Als je geen container bij je hebt, dan kan je in de winkel zelf een hervulbaar flesje of potje kopen.

Verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen

Of je kan een ecologische zakje voor € 0,10 kopen, zoals ik heb gedaan (Ik had natuurlijk beter zelf een doosje mee moeten nemen. Sorry, slecht voorbereid!).
Ik heb een zakje gevuld met volkoren couscous en een met gedroogde cantharellen. Thuis ben ik de enige die dit lust, dus neem ik gewoon een kleine portie voor mezelf. Super dat ook kleine hoeveelheden kunnen. De couscous en de cantharellen zijn van goede kwaliteit.

Bij het afrekenen blijkt de prijs goed mee te vallen. Ik dacht dat ik veel duurder uit zou komen.
Ik krijg wel een kassabonnetje mee. Tja, dat had nu niet gehoeven…
Hun visitekaartje is met een stempel gedrukt op een stukje gerecycleerd karton. Dat dan weer wel!
Verpakkingsvrije winkel Robuust in Antwerpen

Wat ik ervan vind

Ik vind het fantastisch dat mensen vanuit een ideaal de stap zetten om iets uit de grond te stampen. De problematiek over duurzaamheid is niet meer iets wat enkel de zweverige hippie bezig houdt, maar iets wat ook de gewone burger belangrijk vindt. In dat opzicht is de de tijd rijp voor dit soort groene initiatieven.
Voor mij heeft het weinig zin om naar een verpakkingsvrije winkel te gaan omdat de dichtstbijzijnde minimaal 70 kilometer omrijden is. En dat is nu ook niet bepaald milieuvriendelijk. Maar ik heb wel gezien hoe je met nog minder verpakking uit de voeten kunt. Ik zou het dan ook super vinden als er meer verpakkingsvrije winkels komen, niet alleen maar omdat je dan minder verpakking verbruikt, maar ook omdat de lokale (streek)producten meer kans krijgen.

Hier vind je de andere verpakkingsvrije winkels in België en Nederland:

Verpakkingsvrije winkels in België

Content: Tiensestraat 259 in Leuven
Content Leuven

Ohne: Steendam 59 in Gent
Ohne Gent

Verpakkingsvrije winkels in Nederland

Opgeweckt Noord: Astraat 16, in Groningen
Opgeweckt Noord

Bag & Buy: Twijnstraat 38 in Utrecht
Bag_Buy
Foto’s: Content, Ohne, Opgewekt Noord en Bag & Buy.

4 REACTIES

  1. Ik vind dat een super initiatief ! Allen ja, voorlopig voor mij ook niet haalbaar want speciaal naar Antwerpen of Gent rijden ervoor, dan is het milieuvriendelijke aspect ook teniet gedaan. Als ik echter nog eens in één van beide steden ben ga ik wel eens kijken. Hopelijk komt er snel eentje dichter bij mij thuis.

    • Hi Peggy, inderdaad, er zouden er meer moeten komen. Wist je trouwens dat de verpakkingsvrije winkels in Nederland vooral dankzij crowdfunding zijn ontstaan? Dus wie weet zijn er nog initiatiefnemers en kunnen we met z’n allen via crowdfunding een steentje bijdragen tot de komst van meer winkels ;-). Bedankt voor je reactie. Groetjes, Sarah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.