Foto peek: mijn vakantie op Sardinië

5
195

Ik heb mijn vakantie naar Sardinië geboekt via Travelbird. Het was de eerste keer en ik moet zeggen dat ze alles supergoed geregeld hadden. Dus ik ben zeker van plan om vaker via hen een vakantie te boeken. De vliegtuigmaatschappij was Ryanair. We (mijn vriendje en ik) zijn via Eindhoven vertrokken en in minder dan twee uurtjes kwamen we al aan op het luchthaven van Alghero. Hurray! (Ik ben niet zo dol op vliegen, vandaar de “hurray”).Vakantie Sardinie 2015

Daar konden we meteen onze auto (een Fiat Panda) oppikken die we een week lang hadden gehuurd bij het autoverhuurbedrijf Enterprice. Ook zij hadden alles goed geregeld. Veertig minuutjes later kwamen we aan op ons appartement in Stintino.
Vakantie Sardinië

Stintino (provincie Sassari) is een rustig vissersdorpje op het (bijna) uiterste noordelijke puntje van Sardinië.
Vakantie Sardinie 2015

Het centrum is klein, maar gezellig. In de straten hangen overal grote oude zwart-wit foto’s van Stintino.Vakantie Sardinie

De dorpelingen zijn superaardig en genieten van ‘La bella vita’. 
Vakantie Sardinie

In juni is het tussen de 28 en 30 graden Celsius buiten. Gelukkig kan je in het centrum gratis je fles vullen met drinkwater. Handig met zo’n tropische temperaturen.
Vakantie Sardinië

Verwacht geen lawaaierige discotheken of massatoerisme in het dorpje, maar wel prachtige natuur, lekker eten en bijna geen toeristen (in juni althans). Zo zit je in de late namiddag samen op het strand met Italiaanse mama’s die met hun kinderen verkoeling zoeken in het water. La pelosa is daar een van de mooiste stranden.

Er zijn nog meer stranden in de buurt zoals spiaggia delle Saline en spiaggia di Ezzi Mannu. Het laatste strand is echt grappig om te bereiken. Je moet langs de achtertuin van een lokale boer. Zie je het bordje ‘Spiaggia’ naast het huis met de traktor staan?
Vakantie Sardinie

Daarna rijd je een tiental minuten op een smalle, onverharde weg. En dan kom je aan op het kleine, charmante strandje, maar wel met enorme golven! Dus dames, houd je bikinitopje maar goed vast! :-)
Vakantie Sardinie

Sardijnen zijn erg gelovig. Om de vissers te beschermen, eren ze vaak heiligen. Op een avond zag ik hoe de dorpelingen van Stintino een altaar met daarop een Jezusbeeld versierden met bloemen en rozenblaadjes. Ook de lokale fanfare ging door de straat. We dachten eerst dat het om een huwelijk ging, maar de dorpelingen waren gewoon om bescherming aan het vragen.Plog vakantie Sardinië

Maar het gaat nog verder. Heel wat Sardijnen hebben een religieuze tatoeage, zoals onderstaande jonge Italiaanse mama. Geloof is duidelijk erg belangrijk voor hen.Plog vakantie Sardinie

Op Sardinië zijn heel wat bezienswaardigheden de moeite waard. We hebben er heel wat bezocht. Om deze post niet te lang te maken, zet ik er enkele in de kijker.

Alghero en Grotten van Neptunus

We hebben de stad Alghero bezocht dat ongeveer een uurtje rijden is van Stintino. De haven van Alghero ligt strategisch zo goed dat er vroeger vaak om werd gevochten. De prachtige stad kwam in de veertiende eeuw in handen van de Catalanen.Plog vakantie SardiniëNu behoort Alghero weer tot Italië, maar er zijn nog steeds Spaanse sporen te bespeuren. Zo spreken de meesten nog het Catalaanse dialect (dat wordt Alguer genoemd) en staan de straatnaambordjes zowel in het Italiaans als in het Catalaans geschreven.
Plog vakantie Sardinië

Alghero heeft een mooi, historisch centrum met stadsmuren en een prachtige have. Toen wij er waren hing er een dikke, mysterieuze mist. Spooky!…
Vakantie Sardinie

…maar dat deert de schippers niet, zij voelen zich best veilig met de bescherming van het imposante standbeeld van Madonna Stella Maris (Madonna Sterre der zee) die er staat.
Vakantie Sardinie

Vanuit Alghero namen we een bootexcursie naar de Grotten van Neptunus (Grotta di Nettuno). Ben je sportief? Dan kan je de grotten bezoeken via land, langs een ellenlange trap (Escala del Cabirol) die bevestigd is aan de rotswand en die naar de grotten leidt. In totaal 654 treden! (Als je goed kijkt, zie je op de tweede foto de trap.)

Historisch centrum van Cagliari

Op een drietal uur rijden naar het zuiden, kom je aan in de hoofdstad van Sardinië: Cagliari. Ik vind vooral het oude gedeelte ‘Castello Cagliari’ de moeite waard. Het bevindt zich bovenop een heuvel en je rijdt er door oude stadspoorten heen. Je waant je zo in de middeleeuwen. Cagliari stadspoorten

Verder kan je er musea en kathedralen bezoeken en is er een universiteit gevestigd (hoe gaaf is het om daar te studeren!).
Kerken-en-kathedralen

Wat ook erg leuk is, is lekker rondstruinen door de kleine, typische Italiaanse straatjes…

…inclusief de was die buiten te drogen hangt :-).

Je bouwt echt een goede conditie op door de steile straatjes te bewandelen. Ben je moe? Dan neem je gewoon een lift. In de stad vind je liften die je makkelijk van de ene naar de andere plek ‘liften’.
Cagliari--5

La Maddalena-archipel

Via het dorpje Palau, in het noorden van Sardinië, kan je gebruik maken van een veerdienst om het La Maddalena-archipel te bereiken. La Maddalena-archipel telt een zestigtal eilanden waarond zeven grote.In 1994 werd het archipel uitgeroepen tot het Nationaal park. Het eerste en ook grootste eiland van het archipel is ‘Isola La Maddalena’.
Isola La Maddalena

Dit duurt slechts een kwartiertje. Dus ook wanneer je het noodnummer hebt gebeld in Isola Maddalena, moet je minstens 15 minuutjes wachten op de ziekenwagen ;-).
Isola La Maddalena

Het pittoreske centrum, de prachtige stranden, de mooie natuur, het helderblauwe water: zijn enkele kenmerken die van dit bijzondere eiland een hotspot maken. Voor mij was dit de mooiste plek die ik in Sardinië heb gezien. Dit is de prachtige haven die je met de veerboot binnenrijdt.
Isola La Maddalena

Zelf raad ik aan om met de auto naar Isola La Maddalena te gaan en niet te voet, want dan kan je de twintig-kilometer-lange-panoramische-route rijden die er is aangelegd. Supermooi!Isola La Maddalena

In het centrum kan je heerlijk genieten op een van de vele terrasjes…en wat doe je dan? Lekker wat ‘mensen kijken’ toch? :-)
Vakantie-Sardinia

Culinaire trip door Sardinië

In een aparte post vertel ik je graag meer over de Sardijnse lekkernijen. Wat zijn de specialiteiten? Waar kan je lekker eten? Dit en nog veel meer culinaire tips!

Heb je nog een vraag over Sardinië? Stel deze dan gerust onder deze post!

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.