Heb je beslist om een dagje naar Bergamo te gaan? Leuk, in mijn vorige post heb je kunnen lezen hoe ik laatst ook een tripje naar deze mooie stad heb geboekt. Ik laat je graag kennismaken met enkele bijzondere (lokale) specialiteiten die ik daar heb gespot. Je hoeft niet ver te gaan; in het kleine centrum van città alta is het al een ware foodwalhalla. Let’s go on a quick foodietrip!
1. Bergamot; bijzondere citrusvrucht
Deze citrusvruchten worden Bergamotten genoemd en smaken zuur-bitter. Oorspronkelijk komen ze uit de Canarische eilanden en werden eeuwen geleden verspreid in Italië. De naam bergamot verwijst naar de stad Bergamo, waar ze voor het eerst olie uit de vrucht haalden. Je kan de bergamot ook gewoon eten of er bijvoorbeeld confituur/jam van maken. Ze hebben wel een uitgesproken smaak die een beetje lijkt op die van earl grey thee. Ik vind ze best lekker!
2. Gedroogde paddenstoelen
In het centrum van Bergamo vind je in de via Bartolomeo calleoni heel wat winkeltjes met lokale specialiteiten. Toevallig zag ik gedroogde paddenstoelen in een bak buiten liggen. Ten noorden van de stad Bergamo bevindt zich de Brembana vallei, waar heel wat eetbare paddenstoelen groeien zoals cantharellen.
Om heel het jaar te kunnen genieten van paddenstoelen, worden ze vaak gedroogd. Je hoeft de gedroogde paddenstoelen voor gebruik alleen nog te laten wellen (weken) in water, waarna je ze bijvoorbeeld aan een lekkere risotto toe kunt voegen.
3. Mierzoete Mega Meringues
Als je echt van zoet houdt, en dan bedoel ik mierzoet (!), dan moet je zeker spumiglie proeven. Het zijn supergrote meringues bestrooid met cacaopoeder of overgoten met wat chocoladesaus.
4. Krokante notentaartjes
Ik moet toegeven dat ik dol ben op de Italiaanse keuken, maar niet meteen op de gebakjes. Deze notentaartjes (crostatine di noci e mandorle) vond ik wel lekker. Als je van noten en honing houdt, dan moet je ze zeker een keertje proberen.
5. Polentataartjes met vogeltjes
Deze schattige gebakjes met de naam polenta e osei moet je zeker eens proeven wanneer je in Bergamo bent. Het is een streekspecialiteit en je vindt ze bij iedere banketbakker (pasticceria) in de stad. Je hebt grote en kleine polenta e osei. Ik kocht een bakje met vier kleintjes erin.De gebakjes smaken helemaal niet zo zoet als ik had verwacht. Het is een zachte polentacake met daartussen confituur en botercrème, en bedekt met een dun laagje gele amandelspijs. Daarbovenop liggen chocolade vogeltjes (of iets wat daarop moet lijken ;)). De smaak deed me wat denken aan de zebrakoeken van Lu. Lekker hoor!
6. Casoncelli; lekkere gevulde pasta
Wat je ook zeker moet proeven zijn casoncelli. Dit zijn ravioli gevuld met vlees, broodkruim en soms ook nog kaas.
7. Paasbroodje in een gekke vorm
Dit broodje (colomba di pasqua) met een gekke vorm wordt gemaakt voor Pasen. Met heel veel verbeeldingskracht kan jeer misschien een duif in herkennen:).
Het broodje werd voor het eerst gemaakt in Lombardije, maar wordt vandaag de dag in heel Italië klaargemaakt of verkocht. Je kan het vergelijken met het Italiaanse kerstbrood panettone, maar dan voor Pasen.
Het smaakt naar een combinatie van een broodje en een cake met stukjes gekonfijt fruit erin en amandelen of witte suikerstrooisel erbovenop. Lekker!
8. Bijzondere streekkazen
Voor alle kaasliefhebbers; Bergamo heeft ook voor jullie wat lekkers in petto. De formaggella di Bergamo is een semi-gekookte streekkaas die gemaakt wordt met koemelk uit de streek. De verwerking gebeurt nog altijd met de hand.
Een andere streekkaas gemaakt van koemelk is de toma bergamasca. Er zijn nog heel wat streekkazen, maar als laatste kan ik je ook nog taleggio aanraden. Deze kaas kan je zelfs hier bij de kaasboer of in de supermarkt vinden. Let er wel op dat het keurmerk D.O.P. erop staat, want dan weet je zeker dat je de echte kaas in handen hebt.
9. Witte, droge wijn
De valcalepio bianca is een witte wijn die gemaakt wordt volgens bepaalde richtlijnen (La collina, op de foto, is hier een voorbeeld van). Een van die richtlijnen is dat de wijn voor 55% tot 80% moet bestaan uit Pinot Bianco en Chardonnay, en aangevuld mag worden met Pinot Grigio.
De valcalepio draagt het keurmerk D.O.C, wat staat voor een gecontroleerde herkomst. Vroeger werd de wijn altijd gemaakt met druiven die op de heuvels van Bergamo groeiden. Maar in de 19de eeuw was er een grote druivenluisplaag en hebben ze in plaats van de Italiaanse druif een sterkere Franse druivenras aangeplant. Dus de valcalepio heeft nu een Frans accent:). Volgens wijnkenners is de wijn in kwaliteit daardoor alleen maar beter geworden. Naast de valcalepio bianco (witte wijn) heb je ook nog de rosso, de moscato passito en de riserva.
Nog meer specialiteiten
Dit zijn enkele van de vele specialiteiten van Bergamo. Het is dus voor foodies een aanrader om een bezoekje te brengen aan deze heerlijke stad!
Wil je graag uit eten in Bergamo? Binnenkort geef ik je enkele leuke tips!
[…] Dit waren mijn culinaire tips als je uit eten wilt gaan in Bergamo. Hier kan je meer lezen over 9 streekspecialiteiten van de mooie stad. […]