Slechts tien minuten rijden van de Belgische grens bevindt zich een feeërieke 18e-eeuws kasteel in het Franse dorpje Vireux-Wallerand. Bienvenue chez Château De Wallerand. Hier kan je kasteelwaardig slapen in Italiaanse design, de prachtige omgeving verkennen op de Maas, relaxen in de spa of genieten van een sterwaardig menu. Ik ging even langs naar het Franse kasteel. 

Château de Wallerand
Château de Wallerand
Château de Wallerand
Château de Wallerand

Aan de Maas en de Ardennen

Na een rit van 3,5 uur vanuit Amsterdam kwam ik aan op het Franse Château de Wallerand uit 1714. Wat een plaatje.  
De wortels van het pand hebben zich gehecht in de grond aan de oevers van de Maas en aan de rand van het Regionaal Natuurpark van de Ardennen. En dat zorgt voor een onbetaalbaar uitzicht. Ik voelde meteen een rust over me komen. Het geluid van de rivier, ritselende blaadjes en het lijkt alsof de tijd hier in het dorpje langzamer tikt dan elders. Als je op zoek bent naar een korte escape uit de dagelijkse hectiek, dan moet je hier je koffers neerploffen. 
Château de Wallerand

Kiezen volgens kenmerk

Binnen is het keurig en vooral gezellig. Ik bedacht me hoeveel geweldige historische verhalen de muren zouden kunnen vertellen. Sinds enkele jaren is het kasteel omgetoverd tot een luxehotel en behoort tot de Franse groep Logis Hotels.
Ze zijn vertegenwoordigd in acht Europese landen en zijn 2300 hotels rijk. Wat ik bijzonder vind is dat je in een straal van 30 km altijd een Logis Hotel kan vinden. En op basis van vier gedefiniëerde kenmerken kies je jouw hotel uitEssentiel, Cosy, Elegance en Exception.

Château de WallerandChâteau de Wallerand

Château de Wallerand behoort tot Exception, een buitengewone plek, dat rijk is aan geschiedenis, met een grote betrokkenheid van de eigenaars en chefs en een uniek karakter vertoont. Dus geen twee Exception hotels zijn gelijk. De eigenaar zelf drukt zijn of haar stempel op het hotel. En dan werd ik opgetogen om te horen dat de hoteleigenaars van het kasteel Italiaanse roots hebben. Het voelt daardoor een tikkeltje meer thuiskomen, spreekt nu mijn chauvinistisch tricolore-hart. 

Sarah Château de wallerand
De hoteleigenaar koos ervoor om de volledige inrichting te importeren uit Italië. Het resultaat is smaakvolle design van de lamp tot het bestek. Ook mijn ruime kamer is prachtig uitvoerd. Met het uitzicht dat ik had op de Maas en de prachtige Ardennen, leek het net een klein sprookje. 
Château de Wallerand

Ik ging verder op ontdekking om en rond het kasteel. Het ademt er romantiek uit en het is een ideale trouwlocatie met een orangerie die plaats geeft aan 180 genodigden. Heb je al een mooie trouwring om of ben je niet meteen van plan om te trouwen? Dan nog vind je daar ruimte om liefdevol actitviteiten te ondernemen. Maak gebruik van de electrische fietsen om samen de bijzondere omgeving te ontdekken, of geniet van een luxe-picknick met een electrisch bootje op de Maas. Heb je toch meer nood aan ontspanning? Dan is de spa bij het hotel jouw plekje om helemaal zen te worden. Het hotel heeft veel te bieden, en daarom was ik benieuwd naar het restauranteten. 

Populair bij Belgen en Nederlanders

Ik hou van weekendjes weg en dan wil ik ook graag een lekker vorkje weg kunnen prikken (waarom ben ik anders culinair journalist geworden, toch?;). Daarin ben ik niet alleen, meer dan ooit zijn we op zoek naar een totaalpakket bij hotels. Dat is ook een reden waarom Logis Hotels populair is bij Belgen en Nederlanders. Naast het hotel kan je ook het restaurant op basis van kenmerken zoeken: 
Terroir, Gourmande, Savoureuse, Distinguée en d’Exception.

Pre-covid zag de hotelketen een stijging in de reserveringen omdat ze onder andere duurzame innovaties hadden doorgevoerd (denk aan electrische laadpaal, de electrische fietsen en boot bij het kasteel). Ze kozen ervoor om ook tijdens de lockdown open te blijven en vooral een goede roomservice aan te bieden en meeneemgerechten. Dat heeft voor een groot aantal nieuwe gasten geleid. Eten speelt duidelijk een belankgrijke rol. 

Sterwaardig menu

Château de Wallerand

En toen schoof ik aan aan tafel. Château de Wallerand valt onder de categorie l’Exception: verfijnde keuken op een buitengewone plek. Enchanté chef Julien Castoldi.
JULIEN CASTOLDI CHEF CHATEAU DE WALLERAND

Hij is een jonge dertiger afkomstig uit de regio en verdiende zijn sporen op prestigieuze plaatsen zoals het hotel La Villa in Calvi en in tal van Palaces de France zoals Les Airelles in Courchevel naast Pierre Gagnaire, Le Château de la Messardière in St Tropez en Le Barrière Les Neiges in Courchevel. En wat kan hij koken. 

Château de Wallerand

Ik was uitermate blij met de gerechten. Alle ingrediënten zijn goed bereid. De basis is modern Frans met buitenlandse invloeden zoals de aziatische timut peper uit Nepal. De canapés zijn kleine eetbare kunstwerkjes:

  • Bonbon van foie gras
  • Bloemkool, gerookte schelvis en zwarte knoflook verrine
  • Gouden bal met raap, pijnboompitten en timut peper
  • Luchtig broodje met ricotta en forelkuit
  • Pastinaakroomtaartje, tonka en ingelegde rode ui

De amuse bouche was onwijs goed bereid: in zoutkorst gegaarde knolselder, gorgonzolasaus, Bourgondische truffel en selderijolie.

Chateau de Wallerand
Chateau de Wallerand
Chateau de Wallerand

Toen kwamen de volgende gangen

  • Gegaarde prei, nori, gebakken tofu, citrustartaar met lavas en pittige vinaigrette.
  • Gebakkenfoie gras van la Sauvenière, geroosterde porcini, verjus gel en krachtige bouillon.
  • Zeeduivel gekookt op lage temperatuur, broccoli en gefermenteerde muskaatdruiven.
Chateau de Wallerand
Chateau de Wallerand

Het menu eindigde met een predessert en een dessert: 

  • IJs van brie de Meaux en walnotenpraliné.
  • Peer met timut sorbet en Gavottenkoekjes.

De desserts waren niet zoet, heel goed gebalanceerde smaken en ik vond het werkelijk waar verrukkelijk. Een van de betere desserts die ik dit jaar heb mogen proeven. 

Meer informatie

Wil je ook graag even vertoeven bij Château de Wallerand net over de Franse grens?
Hier vind je meer informatie over het kasteel en hier over andere Logis Hotels die aangesloten zijn

Benieuwd naar mijn Instagram stories van mijn bezoek aan het kasteel? Hier kan je ze bekijken bij de Hoogtepunten. 
Buon divertimento! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.