Eet vegetarisch en red het milieu!

1
492

Van 10 februari tot 26 maart 2016 kan je deelnemen aan de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’. De bedoeling is dat je bewuster wordt van de impact van voedingsgewoontes op het milieu en zo de “ecologische voetafdruk” verlaagt. Want wist je dat vleesproductie erg belastend is voor het milieu?
Door vaker vegetarisch te eten, draag je jouw ecologische steentje dus bij. De campagne heeft niet als doel om de consument om te vormen als vegetariër, maar wel als trendy en bewuste flexitariër. En dat door samen veertig dagen lang minder vlees of vis te eten. Moet lukken, toch?

Wat betekent ecologische voetafdruk?

wwf-logoDe ecologische voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel oppervlakte aarde nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, een stad of een land in een jaar. Hoe lager dit getal, hoe beter voor het milieu. WWF (World Wide Fund for Nature) onderzoekt ieder jaar internationaal de ecologische voetafdruk.
Daaruit is gebleken dat België op de vijfde plaats staat (echt niet goed!) en Nederland op de twaalfde plaats (beter dan België maar dat kan ook altijd beter!).

Er is dus duidelijk ruimte voor verbetering. WWF geeft dan ook de volgende tips:

 • Koop vooral verse groenten en fruit in plaats van diepgevroren.
 • Kies vooral voor seizoensgroenten en -fruit.
 • Zet het deksel op de pan wanneer je kookt.
 • Eet vaker vegetarisch.

Top 10 landen met hoogste aantal ecologische voetafdruk:

 1. Koeweit
 2. Qatar
 3. Verenigde Arabische Emiraten
 4. Denemarken
 5. België
 6. Trinidad en Tobago
 7. Singapore
 8. Amerika
 9. Bahrain
 10. Zweden

Wat is jouw ecologische voetafdruk?

Aha, nu wordt het nog interessanter. Op de website van WWF kan je uitrekenen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is door een simpele test in te vullen (vul de Nederlandse of de Belgische test in). Ik heb de test ook ingevuld en mijn ecologische voetafdruk is 4,79 hectare. Met andere woorden als iedereen mijn levensstijl zou volgen, dan zijn er 2,7 aardbollen nodig. Hmm, niet echt goed.

Ecologische voetafdruk

Eet vegetarische met de recepten van South & Pepper

Naast andere tips die ik ga toepassen om mijn persoonlijke ecologische voetafdruk te verlagen, neem ik ook deel aan Dagen Zonder Vlees. Ik eet al weinig vlees gewoon omdat ik er niet altijd behoefte aan heb, maar het kan nog minder. Dus voor mij zal de uitdaging waarschijnlijk best wel meevallen. De échte carnivoren onder ons zullen misschien wat meer moeite hebben. Maar nogmaals, de bedoeling is dat je vooral MINDER vlees gaat eten. En alle kleine beetjes helpen! Heb je geen kookinspiratie? Hier vind je tal van heerlijke vegetarische recepten uit de zuidelijke South & Pepper keuken. En van 10 februari tot en met 26 maart 2016 plaats ik iedere donderdag een nieuw vegetarisch recept. Samen gaan we voor vegetarisch en een beter milieu! Ciao, Sarah.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.