“Een goede wijn springt er altijd uit”

0
310
Jan-Willem van der Hek

De 28-jarige topsommelier en Nederlands kampioen, Jan-Willem van der Hek, heeft talent waar menig wijnkenner jaloers op is. Hij is gezegend met een goed stel smaakpapillen en een fijngevoelige reukorgaan, maar enkel daarmee heeft hij niet zijn indrukwekkende palmares opgebouwd. Een wijnsommelier is meer dan alleen maar een wandelende wijnencyclopedie, hij is daarnaast ook nog een storyteller. Want achter iedere wijn, schuilt een verhaal dat de ervaring van het wijnproeven volledig maakt.
“Wijn is bij uitstek een cultuurproduct en achter elk goed gemaakte wijn zit een verhaal over de producent, het wijnjaar en de regio. De sommelier is bij uitstek de persoon die dit verhaal kan vertellen en de gast mee kan nemen in de mooie wijnwereld. Zonder het verhaal is wijn niet meer dan sap van vergiste druiven.
Soms hoor ik mensen zeggen dat ze het proeven en herkennen van goede wijn te ingewikkeld vinden. Het is inderdaad niet eenvoudig, maar het betekent niet dat je er niet van kan genieten! Integendeel, door juist te experimenteren met verschillende wijnen leer je vanzelf je smaak te ontdekken.”

Jan-Willem van der Hek

 

 Mijn motto is: wijn is voor iedereen!
Jan-Willem

Een goede wijn herkennen

Oké, wijn kan dan wel voor iedereen zijn maar door het grote aanbod aan wijnen is het voor de liefhebber niet eenvoudig om een goede wijn uit te kiezen. Vaak wordt er gekeken naar de prijs, want een dure wijn zegt misschien ook iets over de smaak? “Nee, dat is niet altijd waar”, zegt Jan-Willem, “het fundament van elke goede wijn zijn gezonde en rijpe druiven waar niet mee gerommeld is. Tijdens wijnbeurzen proef je soms zoveel wijnen, dat je niet altijd alle nuances meer uit een wijn kunt halen. Toch springt een goede wijn er altijd uit. Wanneer je je neus in het glas steekt en de eerste slok neemt, ruik en proef je dat direct. De wijn ‘voelt’ goed en puur met schoon en rijp fruit, zonder negatieve, onrijpe groene aroma’s of onnatuurlijke zoete of zure smaken.”

Gepassioneerd en ambitieus

Jan-Willem is duidelijk gepassioneerd door wijn. Daarbij is hij nog erg ambitieus en daagt hij zichzelf graag uit door deel te nemen aan nationale en internationale kampioenschappen. In 2012 won hij het Nederlands kampioenschap voor sommeliers en twee jaar later mocht hij, als eerste Nederlander, ook een internationale titel op zijn naam schrijven.
Hij werd in 2012 aangenomen als director of wine bij Flex4Wine en werkt sinds 2013 samen met supermarktketen Lidl, waar hij wijnadvies geeft.
Maar het glas is nog niet eens halfvol moet hij gedacht hebben, er kan nog meer bij:  “In 2013 ben ik gestart met de opleiding tot Master Sommelier, de hoogst haalbare titel die een sommelier kan bereiken. Afgelopen november heb ik in Oostenrijk het derde en één na laatste examen weten te behalen en in 2016 ga ik op voor het laatste en moeilijkste examen. Tevens is in 2016 het wereldkampioenschap voor sommeliers in Argentinië waar ik graag aan deel wil nemen. 2015 zal dus voor een groot deel in het teken staan van studeren, proeven en voorbereidingen treffen. Daarnaast hoop ik, net als vorig jaar, mensen en restaurants te kunnen verrassen met bijzondere wijnen afkomstig van prachtige wijnhuizen!”

Jan-Willem van der Hek
Jan-Willem voegt meteen daad bij het woord en selecteerde speciaal voor South & Pepper vijf Italiaanse topwijnen om je geliefde mee te verrassen op Valentijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.