Een ander boek over Italië: Koffiebars en carabinieri

0
588

“Wat ik zo mooi vind aan de Italiaanse koffiecultuur, is dat het mensen bij elkaar brengt. « Prendiamo un caffè? » Is geen uitnodiging voor een koffie, het is een uitnodiging tot een gesprek, tot een moment van samenzijn. Niet alleen in de bar, maar ook bij de Italianen thuis.” 

We denken soms veel van Italië en de laarsbewoners te kennen, toch zijn er heel wat ongeschreven regels en gewoontes die enkel echte locals kennen. De Nederlandse auteur Myriam Bunniks houdt van Italië en heeft een Genuese echtgenoot. Voor haar boek Koffiebars en carabinieri reisde door het land op zoek naar de typische Italiaanse gebruiken en bijzonderheden. 

De T van Tabacchi

Myriam beschrijft met een vlotte pen waar ze overal naartoe gaat en wie haar pad kruist. Ze wisselt gedachten uit met verschillende Italianen en gaat op zoek naar vragen die ze zich altijd al stelde. Zo gaat hoofdstuk tien over de T van Tabacchi. Toen ze op bezoek was bij de carabinieri vertrouwde de hoofdcommandant haar toe dat er drie belangrijke geneugten zijn des levens: Bacco, tabacco en Venere. Wat zoveel betekent als eten en drinken, roken en achter de vrouwen aanzitten. 
Miriam die zelf een verstokte roker was, wilde wel meer weten over de rookgewoontes van Italianen en de vijftigduizend tabacchi in Italië. Dus reist ze naar Termoli in Molise om daar Demetrio Luzzi te ontmoeten van de meest iconische tabakswinkel van de stad. Hij vertelt haar onder andere dat een tabakszaak in Italië officieel een Sali e Tabacchi heet. Vroeger werd er namelijk alleen zout en tabak verkocht, producten waarop een staatsmonopolie rustte. Hoewel er geen monopolie meer op zout is, verkopen ze er wel nog speciaal zout. In Toscane gebruiken ze dit zout bijvoorbeeld voor het maken van worsten. En zo komt Miriam nog meer te weten over de tabacchi door in gesprek te gaan met locals. 

24 hoofdstukken

In 24 hoofdstukken krijg je een mooie verdieping in de Italiaanse cultuur en geschiedenis. Je ontdekt meer over de vele koffiebars in Venetië, de wijze lessen van Pinocchio in Florence en de herkomst van de Italiaanse vlag. Een mooi boek dat te koop is bij onder andere Bol.com.

"Wat een ontzettend leuk boek is "Koffiebars en carabinieri". Niet alleen maar omdat Miriam het op een vlotte en humoristische manier heeft neergepend, ook de verhalen in elk hoofdstuk onthullen ongeschreven Italiaanse regels die je niet meteen in een boek terugvindt. Het geeft je net de verdieping die je nodig hebt om de laarsbewoners echt te begrijpen. Een aanrader!"
Sarah Puozzo
Sarah Puozzo
Culinair schrijver

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in