Kookboek recensie

De Vlaamse tv-kok, Peter De Clerq, had een droom: hij wilde graag deelnemen aan de befaamde Mille Miglia race door Italië. Maar helaas bezit hij geen oldtimer en dat is nu net een voorwaarde.

“De Mille Miglia: de mooiste race ter wereld met de mooiste auto’s ter wereld in het mooiste land ter wereld. Het is al jaren mijn droom om hem ooit zelf te mogen rijden.”
Peter De Clerq

Peter wilde dolgraag meerijden, maar zag het ook als een ideale manier om de Italiaanse streekspecialiteiten van de steden doorheen de race in kaart te brengen. Van Brescia naar Padova, naar Rome, naar Bologna en terug naar Brecia. Een culinaire rijkdom.
Hij vertelde zijn idee en het werd goed onthaald. Hij kreeg vorig jaar de kans om met vrienden als special guest mee te rijden en het boekproject werd gesponsord. In oktober 2014 werd het boek uitgebracht door de Vlaamse uitgeverij Lannoo.

Roadboek

Dit hardcoverboek in A4-formaat, telt 194 pagina’s in glanzend papier. Het begint met een voorwoord van Peter en ook van de (hoofd)sponsor Francis Debeuckelaere van Bacardi-Martini. Daarna volgt een kort stukje over de geschiedenis van Mille Miglia.
De 4 steden komen in een apart hoofdstuk aan bod. Peter vertelt er telkens meer over en legt de nadruk op het landschap, de culinaire hoogstandjes, de bijzondere producten en mensen die hij daar tegenkomt. Gevolgd met enkele bijpassende recepten.
Doorheen het boek lees je ook wat meer over enkele piloten die deelnemen en hun oldtimers. Op het eind staat de officiële uitslag van de race gedrukt.

Streekspecialiteiten

De 52 recepten in het boek zijn makkelijk te bereiden. Er staat bijvoorbeeld een basisrecept voor risotto in, een pasta met venusschelpen, een citroensorbet en een cake met amarenakersen.
De ingrediënten die worden gebruikt in de recepten kan je in iedere supermarkt vinden, met uitzondering van een enkele die je bij een delicatessenzaak kunt halen. De ingrediëntenlijst staat netjes opgesomd en de meeste recepten zijn voor 4 personen. De bereidingswijze is duidelijk, alleen de bereidingstijd staat niet aangegeven. Wat er ook mist is een receptenregister.
Doorheen het boek staan prachtige foto’s die genomen zijn door lifestyle fotograaf Heikki Verdurme.

Het boek is te koop voor € 29,99 bij onder andere bol.com.

Winactie

Ik geef een exemplaar van het boek weg. Wil jij deze graag winnen? Like dan de Facebookpagina van South & Pepper en stuur voor 5 juni 2015 een e-mail naar redactie@southandpepper.com met jouw postadres en kort waarom jij graag wilt winnen. De winnaar wordt via e-mail op de hoogte gebracht. Veel succes!

De winactie is ondertussen afgelopen.