Zoals ieder jaar kijken echte foodies uit naar de culinaire trends. Vaak zien we de trends eerst in de Amerika, die daarna hun weg vinden naar Europa. Welke trends we dit jaar mogen verwelkomen ontdek je hieronder.

1. Peulvruchten zijn hip

Waar peulvruchten vorige jaren iets minder in de kijker stonden, zijn ze anno 2016 helemaal hip en hot. De Verenigde Naties heeft dit jaar zelfs uitgeroepen tot internationaal jaar van de peulvruchten. De kleine vruchten zijn niet alleen geliefd omdat ze erg voedzaam zijn, maar ook omdat de teelt ervan een lage klimaatbelasting heeft en de consumptie minder milieubelastend is dan dat van vlees. In de keuken kan je met diverse peulvruchten zoals doperwten, tuinbonen of kikkererwten heerlijke maaltijden maken.
Food trend 2016

2. Geen verspilling a.u.b.

We verspillen steeds minder voedsel en zoeken hiervoor creatieve oplossingen. Restaurants geven voortaan graag een goody bag aan je mee, winkels nemen ‘lelijke’ groenten en fruit op in hun assortiment, kookboeken en foodblogs delen recepten over het koken met kliekjes en vacuüm aparaten zorgen ervoor dat voedsel beter geconserveerd kan worden. Een trend die niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor je portemonnee.Koken met kliekjes food trend 2016

3. Fast ‘Good’ Food, de 2.0 Fast Food

Fastfood is niet gezond, dat weten we intussen allemaal. Maar daar komt verandering in want de zelfgemaakte hamburgers, groentefrietjes uit de oven, en lekkere gevulde wraps bevatten veel minder vetten en suiker en behoren tot de fast ‘good’ food.
Food trend 2016

4. Kwaliteit bij de lokale boer

De trend om de supermarkt links te laten en ons eten rechtstreeks bij de boer te halen gaat ook dit jaar gestaag verder. We betalen dan ook graag wat meer voor voedsel waar we de herkomst van kennen en waarvan we weten dat het met zorg is behandeld.
Food trend 2016

5. Supermarkthallen

Grote panden die omgevormd worden tot supermarkthallen zijn dit jaar in de lift. Denk bijvoorbeeld aan de Markthal in Rotterdam. Vergelijk het niet met de lokale markt bij jou in de buurt, maar denk aan een markt met grote stands waar zowel kwalitatieve lokale producten worden verkocht als exotische voedsel waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.
food trend 2016

Highlight image: Pixabay