Ik zat als culinair journalist in de vakjury van de eerste Vegan Cheese Award tijdens de VeggieWorld beurs in Utrecht. Samen met de andere juryleden verkozen we de vegan camembert Petit Lorrain als winnaar en de blauwaderkaas van Max & Bien won de publieksprijs. 

Placebo-kazen

Ik ben een echte kaasliefhebber. Enkele jaren geleden proefde ik voor het eerst diverse veganistische kazen op een grote beurs: beetje rubberachtig en een gekke smaak. Echt voor te paaien was ik toen niet.

Het mooie is dat de veganistische wereld snel evolueert. Nieuwere technieken, meer kennis en zelfs steeds meer chefs die zich wagen op dit bijzondere piste.
De kazen die ik proefde tijdens de Vegan Cheese Award waren een betere versie dan degene die ik enkele jaren geleden proefde. 

Vegan kaas is lekker verrassend niet mijn ding

Quote

"Veganistische kazen zijn enorm geëvolueerd in techniek en smaak. Hoewel de kazen niet te vergelijken zijn met de dierlijke variant, komt het steeds dichter in de buurt. Er valt nog veel te ontdekken in de ontwikkeling van het vegan assortiment. Het is innoverend en dat maakt het boeiend."

Waarom deze kazen wonnen

De vakjury bestond uit Onno Kleyn, Nadia Zerouali, Michiel Bussink, Martine van Haperen, Mark Kulsdom, Lieske van der Waals en mezelf. Het publiek kon gelijk met de jury meeproeven en -stemmen via een app op hun smartphone.

We proefden vier vegan kazen:

1. Fermaggio – Roque&Blue (Italië)

Een blauwe roquefort verkregen door gisting van cashewnoten en macadamianoten. De kaas is 40 dagen gerijpt. Het uitzicht van een blauwschimmelkaas is prima gelukt. Helaas, de kaas valt bij mij niet in de smaak. Beetje gekke geur en de nasmaak is ook niet lekker. Jammer. 

2. PUBLIEKSPRIJS | Max &Bien – Blauwaderkaas (Nederland)

Voor deze veganistische kaas wordt dezelfde schimmelcultuur gebruikt, Penicillium roqueforti, als voor het maken van de roquefort. De kaas ziet er goed uit door de blauw-grijze korst en de gemarmerde structuur. De smaak is lichtpittig en dat komt in de buurt van de smaak van  sterke blauwschimmelkazen. Prima!

3. WINNAAR VAKJURY | Petit veganne – Petit Lorrain (Frankrijk)

Deze camembertachtige kaas is gemaakt op basis van cashewnoten. Dit was de kaas die qua uiterlijk het dichtste bij de dierlijke kaasvariant kwam.
Kijk die korst. Net echt. Ook het mondgevoel van een fluweelzachte korst hebben ze knap kunnen benaderen. De smaak is zacht en lichtromig, net als bij een camembert. We zochten bij de vakjury de beste “placebo-kaas” en deze kwam er het dichtste bij. Mooie vegan kaas. 

4. Willicroft – This is not cheese fondue (Nederland)


In dit knapperige brood werd de warme vegan kaasfondue gepresenteerd. Gemaakt op basis van cashewnoten. Dit was echt met stip mijn favoriete vegan kaas. De smaak is top, je proeft ook alcohol. Net echt dus.
En eerlijk, ik vond het misschien zelfs lekkerder dan de dierlijke fondue kaas en dat zeg ik niet snel. Waarom? Omdat de textuur licht is, hier kan je het hele gevulde brood van opeten en nog niet het gevoel hebben dat er een kaasbaksteen op je maag ligt.

(Bekijk hieronder het kort impressiefilmpje van de Vegan Cheese Award.)

Video afspelen

Positieve evolutie

De veganistische kazen die ik heb geproefd als vakjurylid hebben me aangenaam verrast. De positieve evolutie in de vegan markt is duidelijk te proeven. Ik ben benieuwd waar we gaan staan over enkele jaren en hoe vooral kaasliefhebbers dit gaan ervaren.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.