Deel 2: het recept voor stoofvlees-friet

0
550
Stoofvlees-friet

We hebben er even op moeten wachten, maar vandaag is het eindelijk zover: nationale Stoofvlees-frietdag!
Met het onderstaand stap-voor-stap-recept tover je de lekkerste Belgische stoofvlees makkelijk op tafel. In mijn vorige post heb ik nog enkele tips & tricks gegeven voor het klaarmaken van het gerecht. Je kan het te allen tijde teruglezen. Veel plezier met het kokkerellen!

Porties: voor 4 personen
Bereidingstijd: 3 tot 4 uur

Wat heb je nodig voor Belgische stoofvlees?
Nationale stoofvlees-frietdag ingrediënten

Wat heb je nodig voor Belgische friet?Belgische frietjes

Boodschappenlijstje

Download en print hier het Belgisch of het Nederlands boodschappenlijstje voor stoofvlees-friet.

Let’s cook: Belgische friet

Lees hier in mijn vorige post hoe je stap voor stap Belgische friet klaarmaakt.

Let’s cook: Belgische stoofvlees

 1. Snijd de uien in stukken van ongeveer 1 cm. Verhit in een grote kookpot een klontje boter en bak daarin de uien glazig op een laag vuurtje.
  Stoofvlees-friet
 2. Dep ondertussen het vlees droog met keukenpapier.
 3. Verhit in een braadpan een klontje boter. Zet het vuur hoog en schroei het vlees tot een bruine kleur. (Bak het vlees niet te lang, wanneer het een beetje een bruine kleur heeft, is het klaar.) Zorg dat je niet in een keertje al het vlees schroeit, maar bijvoorbeeld in drie delen. Voeg eventueel nog wat boter toe wanneer je aanbaksel te donker wordt. Maar voeg dan pas het vlees weer toe wanneer de boter heet is.
  Stoofvlees-friet
 4. Kruid het vlees naar smaak met wat peper en zout. Haal iedere keer het geschroeide vlees uit de braadpan en giet deze in de kookpot met de uien op laag vuur.
  Stoofvlees-friet
 5. Wanneer je al het vlees geschroeid hebt, giet je nu het bier van één flesje in de lege braadpan. Laat het vuur hoog staan en roer het aanbaksel los.
  Stoofvlees-friet
 6. Wanneer het bier kookt, giet je deze bij het vlees en de uien. Roer alles even goed door. Het vlees moet onder staan. Is dit niet het geval? Kook dan in de braadpan wat extra bier van je tweed flesje en voeg dit toe aan de kookpot. Voeg geen koud bier toe! Het vlees kan daardoor taai worden.
 7. Bind nu de laurierblaadjes en de tijm vast met wat keukentouw. Laat de kruiden meestoven in de kookpot.
  Stoofvlees-friet
 8. Voeg na 5 minuten de kruidnagel en de stroop toe en roer goed. Heb je extra bier toegevoegd bij stap 6? Kijk dan of je misschien iets meer stroop moet toevoegen.
 9. Besmeer nu twee boterhammen met de mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar onder in de kookpot.
  Stoofvlees-friet-
 10. Laat het vlees ongeveer drie uur lang sudderen op laag vuur. Vergeet niet af en toe in de kookpot te roeren. Het deksel hoeft niet op de pot. Zet het deksel er pas op wanneer de saus bijna gewenste dikte heeft (bijvoorbeeld na anderhalf uur).
 11. Na enkele uren is het vlees zacht geworden. Haal de vastgebonden kruiden uit de kookpot. Voeg nog een scheutje azijn toe en kruid eventueel nog met wat peper en zout. Roer alles goed.
 12. Jouw Belgische stoofvlees is klaar!
  Stoofvlees-friet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.