De Zilveren Lepel

0
831
Kookboek: De zilveren lepel

Hij wordt gezien als dé culinaire bijbel van de Italiaanse keuken. Il cucchiaio d’argento, bedacht door de uitgeverij Editoriale Domus, bestaat al sinds 1950. Het boek werd immens populair onder het Italiaanse volk omdat alle recepten, simpel of ingewikkeld, met de grootste eenvoud en duidelijkheid wordt uitgelegd. De titel van het  boek “Il cucchiaio d’argento” is afgeleid van de Engelse uitdrukking “Been born with a silver spoon in his mouth”; wat betekent dat wie met een zilveren lepel in zijn mond geboren wordt, bezit een erfgoed dat geluk brengt. Zoals het boek die een culinaire erfgoed aan zijn lezers doorgeeft.

De Zilveren Lepel

Het duurde nog tot 2005 voordat de Britse uitgeverij Phaidon een vertaling van het boek uitbracht. Kort daarna kwam er ook nog een Duitse, Franse en Nederlandse editie genaamd “De Zilveren Lepel” (door uitgeverij Van Dishoeck.) Bij het vertalen van de recepten is de receptuur gedetailleerder beschreven omdat de oorspronkelijke karige informatie bevat. Ook typische ingrediënten die enkel in Italië te vinden zijn, zijn vervangen door lokale producten. Deze minimale aanpassingen waren nodig om het boek ook in andere landen tot een succes te brengen. Maar de vertaling van het boek staat dicht bij het oorspronkelijke waardoor iedere kookliefhebber de Italiaanse culinaire erfgoed in huis kan halen.

1.500 pagina’s, 2.000 authentieke recepten en 400 foto’s

De nieuwste editie (2012) telt bijna 1.500 pagina’s met recepten waarvan er meer dan 2.000 authentiek zijn, en 400 foto’s. Het boek gebonden boek met hardcover is opgedeeld in achttien hoofdstukken. De eerste drie gaan over tradities van de Italiaanse keuken, kooktermen en kookgerei met illustraties.
Daarna volgen elf hoofdstukken van categorieën zoals groente, vlees en desserts waar de recepten in zijn onderverdeeld. Elke categorie heeft een eigen kleur en de recepten staan op alfabetische volgorde volgens de Italiaanse receptbenaming. De Nederlandse benaming staat bij elk recept boven de bereidingswijze. Aan de linker- of rechterkant van het recept zie je in één oogopslag het aantal porties en de voorbereidings- en bereidingstijd. De receptuur is beknopt, maar makkelijk te volgen. De meeste recepten zijn voor vier personen, wat het makkelijk maakt om te herleiden naar twee of acht personen.
De foodfoto’s zijn bijna niet gestyled en zien er ook ouderwets uit. Jammer, want het geeft je niet altijd zin om aan de slag te gaan. Niet elk recept heeft een foto, dus soms moet je gewoon wat verbeelding gebruiken.
De volgende twee hoofdstukken gaan over menu’s voor feestelijke gelegenheden en van  23 beroemde chef-koks waarvan zes uit Nederland.
Als laatste vind je nog een complete receptenlijst per hoofdstuk en een uitgebreid register.
Het boek is gestructureerd en heeft ook een leeslint. Door de dikte van het boek is hij niet altijd handig om er een recept uit te maken omdat hij dichtvalt. Maar dat valt natuurlijk op te lossen. Het boek is te koop voor € 45, wat zijn prijs meer dan waard is. Zeker omdat je naast de vele recepten ook nog heel wat kookinformatie krijgt.

[bol_product_links block_id=”bol_580df531a8b05_selected-products” products=”9200000002229945″ name=”South & Pepper” sub_id=”Foodblog” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kookschoolboekjes van De Zilveren Lepel

De Ziveren Lepel heeft ook drie kookboeken uitgebracht: Kookschool Pasta, Pizza en Dolci. Ben je benieuwd naar de recensie? Lees hier de recensie voor Pasta, Pizza en Dolci.
Of bekijk onderstaand tv-fragment bij Groeten van Max waar ik meer vertel over de kookschoolboekjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.