De geheimen van Passendale kaas uit de doeken!

5
506
Expo 85 Passendale kaasmakerij

Een boterham met een smeuïg plakje Passendale, daar kan ik wel van genieten. Dat Passendale een 100 % Belgisch kaas was wist ik al, maar het hele verhaal achter deze bijzondere kaas kende ik nog niet. Omdat ik graag Belgische producten in de kijker zet, was ik blij met de uitnodiging voor de vooropening van de tentoonstelling 85 jaar Kaasmakerij Passendale. Expo 85 Passendale kaasmakerij Daarbij kreeg ik ook de kans om zelf kaas te maken en andere Belgische kazen te degusteren in gastronomische gerechten klaargemaakt door de Belgische sterrenchef Franky Vanderhaeghe van het restaurant Hostellerie St. Nicolas in Elverdinge.
Expo 85 Passendale kaasmakerij

Beginnen bij het begin: hoe maak je kaas?

Heb jij thuis ooit al kaas gemaakt? Ik waag me wel vaak aan home made Italiaanse ricotta, maar daar stopt mijn ‘kaaservaring’. Toch lijkt het me gaaf om zelf kaas te maken. Uiteraard geen complexe gerijpte kaas, maar een fijn, zacht home made kaasje lijkt me wel de moeite waard om te leren, niet?

Kaasmaker Luc had er zin in om het kaasmaken uit de doeken te doen:
Expo 85 Passendale kaasmakerij Voor het maken van kaas heb je een liter verse melk nodig die je verwarmt tot 32°C (92°C als je het wil pasteuriseren). Daarna voeg je een tiental druppeltjes dierlijk* of vegetarische stremsel toe.
Even mengen en een half uurtje de natuur zijn werk laten doen. Expo 85 Passendale kaasmakerij

Na het half uurtje is de melk getransformeerd in wrongel en wei. Het mengsel wordt in een vergiet gegoten en daarna met gewicht in een kommetje geperst met gaten om verder uit te laten lekken en vorm te geven aan de kaas.
Expo 85 Passendale kaasmakerij Na enkele uren kan je de kaas in een pekelbad leggen om het houdbaar te maken.
Dit is kaasmaken in een notendop, maar kaasmaker Luc legt je graag alles persoonlijk uit tijdens jouw bezoek aan de kaasmakerij (reserveren is noodzakelijk!).
Expo 85 Passendale kaasmakerij *Tip: dierlijk stremsel koop ik altijd bij de Turkse winkel in de buurt, maar je kan het ook online bestellen. Dierlijk stremsel is lang houdbaar in de koelkast en je hebt slechts enkele druppeltjes per bereiding nodig!

Het verhaal achter de oude kaasmakerij in Passendale

Na het kaasmaken was ik benieuwd naar de tentoonstelling 85 jaar Kaasmakerij Passendale die plaatsvindt in de oude kaasmakerij; het kaasmuseum in het West-Vlaamse dorpje Passendale. Gids Bart vertelde enthousiast over de bijzondere geschiedenis van de kaasmakerij door de familie Donck.
Expo 85 Passendale kaasmakerij En hoe hun parcours was bezaaid met diepte- en hoogtepunten. Een hoogtepunt was bijvoorbeeld dat ze besloten om nieuw leven in de kaasmakerij te blazen en dat kon enkel door een bijzondere eigen kaas te ontwikkelen. Dat werd Passendale. Het unieke aan de kaas toen was de innovatieve manier van rijpen dat gebeurde in kaasdoeken in plaats van houten planken.
Dat is de reden waarom Passendale die bijzondere ‘ronde broodvorm’ heeft. Tot op de dag van vandaag wordt de kaas in kaasdoeken gerijpt. Verder leerde ik ook meer over de andere Belgische kazen die in de kaasmakerij zijn ontwikkeld zoals de bekende Père Joseph kaasExpo 85 Passendale kaasmakerij Een boeiende tentoonstelling dat een mooi inkijkje geeft in hoe enkele Belgische kazen zijn ontstaan en vandaag de dag er nog onze boterham mee beleggen…

Belgische kazen maar dan op gastronomisch niveau

…Maar dat een plakje kaas niet alleen maar te combineren is met een boterham bewees sterrenchef Franky nadien.
Sterrenchef FrankyIk genoot van enkele gastronomische gerechten waar Belgische kazen van de Oude Kaasmakerij in zijn verwerkt. Ik laat jullie graag watertanden met foto’s van het vijfgangendiner!

Gemarineerde watermeloen met munt en Passendale fruitig.

© Leyla Hesna

Gegratineerde asperges met karnemelk, pecanoot, vlaswijting en Pavé à la Leffe Blond.
Expo 85 Passendale kaasmakerij

Torentje van aubergine, courgette en tomaat, met een kaaskroket van Père Joseph en rauwe asperges.Expo 85 Passendale kaasmakerij

Buikspek gegaard in Passendale bier met Wynendaele kaas, een nieroogkreeftje en gerookte boter (wat overigens echt heerlijk is! Mijn favoriete gerecht van de avond!)
Expo 85 Passendale kaasmakerij

Varkenswangetjes gegaard in bruine St. Bernardus bier, canneloni van ganzenlever en Passendale Caractère (gerijpte Passendale).
Expo 85 Passendale kaasmakerij

 

Zelf ook de tentoonstelling bezichtigen en kaasmaken?

Tot en met november kan je de tentoonstelling 85 jaar Kaasmakerij Passendale bezoeken.
Expo 85 Passendale kaasmakerij Daarbij kan je ook net als ik kaasmaken met kaasmaker Luc, kaas degusteren en deelnemen aan een kaasspeurtocht voor jong en oud.
Expo 85 Passendale kaasmakerij Wil jij je vakantie leuk starten? Neem dan een kijkje op de website van De Oude Kaasmakerij!

Sarah

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.