De finale van Tasty Talent 2015!

1
189

Afgelopen zaterdag vond de finale plaats van Tasty Talent 2015. Een bijzondere maar vooral spannende dag! De twaalf finalisten moesten hun signature dish weer bereiden en presenteren voor de jury. Dit keer niet in de kookfabriek in Utrecht, maar op de Tasty beurs in de Jaarbeurs Utrecht. Mijn signature dish is een moelleux au chocolat met Belgische chocolade, een crème van hangop en mascarpone, een krokantje van sesamzaad, amandelen en fleur de sel, en een rode vruchten-coulis met Belgische frambozenbier. Ik wilde een gerecht maken waar zowel Italiaanse, Belgische en Nederlandse producten in verwerkt zijn en iets waar iedereen dol op is…chocolade dus!

Het startsein

Ik had mezelf goed voorbereid en eigen keukenmateriaal meegenomen, want niet alles is voorradig tijdens zo’n wedstrijd en je kan maar beter op veilig spelen :-).
Na een woordje uitleg van de jury mochten we starten. Ik vraag meteen aan de hulpkok, die speciaal aanwezig is voor onze technische vragen, of hij mijn oven op de juiste temperatuur kan zetten. Het is een ATAG-oven waarbij je na het ingeven van de juiste temperatuur nog een knop moet induwen en dan nog een tijd moet instellen. Zonder deze stappen werkt het niet. Ik laat het maar aan de professional over, want ik wil vermijden dat het net als in de halve finale bijna fout ging. En zeker bij een moelleux au chocolat is de temperatuur en de duurtijd erg belangrijk. Laat je het te lang in de oven, dan is het gewoon chocoladecake. Dat was eigenlijk mijn plan B als het niet gelukt was. “Hoezo een moelleux? Nee, hoor de bedoeling was echt een chocoladecakeje..” ;-).

Een beetje pech

Thuis kokkerel ik gewoon met een leuk plaatje op de platenspeler en alles gaat dan prima en relaxt. Maar tijdens zo’n finale in een vreemde keuken gaat het er wat anders aan toe. En dat vind ik op zich prima, want een goede kok past zich overal aan. Alleen…ik had niet verwacht dat de oven er opeens mee zou stoppen toen mijn chocoladegebakjes in de oven stonden. Precies acht minuten moeten ze erin. Na acht minuten zijn ze nog steeds niet gaar, ik snap er niks van. Ik had voor de zekerheid ook een oventhermometer ingegezet. Die geeft 150 graden Celcius aan in plaats van 210. De oven is er gewoon mee gestopt!

De finale van Tasty Talent 2015

Hmmm, in de halve finale had ik ook pech maar dat kon ik toen nog oplossen. Nu wordt het toch wel moeilijk. Ik probeer ze verder te bakken in de oven, maar ik ben bang dat het niet goed zal komen. Ik dresseer netjes mijn bord met de rode vruchten-coulis, het krokantje en de hangop-mascarponecrème. Alleen, de crème heeft een te vaste structuur, terwijl hij net lekker luchtig en fris moet zijn. Balen… Maar ik heb maar één kans met mijn gerecht. Ik heb geen tijd meer om een nieuwe crème te maken en die te laten opstijven. Maar ik laat me niet ontmoedigen en ga verder. Wanneer ik de moelleux au chocolat uit de oven haal, kom ik er achter dat hij nog net niet vast genoeg is. Maar goed, de tijd zit erop en het is alleszins geen chocoladecake geworden :-). Ik presenteer mijn bord aan de jury.

De uitslag!

Julius Jaspers noemt de namen in oplopende volgorde op, met daarbij het jurycommentaar. Plots roept hij mijn naam….”Sarah…Jouw moeulleux au chocolat was vorige keer beter, en jouw crème was iets te stevig”, zegt hij. Klopt, we zitten op één lijn want dat vond ik eigenlijk ook. Het klinkt misschien gek, maar ik was blij om dat te horen. Want zo weet ik dat ik begrepen heb wat er fout is gegaan. De drie winnaars worden bekend gemaakt en de mooie prijzen worden overhandigd. Ik heb jammer genoeg niet gewonnen, maar ik heb wel enorm veel geleerd en genoten!

Je behoorde tot de favorieten

Ik feliciteer de winnaars met hun geweldige resultaat en ik ga nog even bij de juryleden langs om hen te bedanken. “Wat is er gebeurd Sarah? Wat jammer”, zegt Julius met een wat spijtig gezicht. “Tja, gewoon wat pech gehad en foute beslissingen gemaakt”, antwoord ik hem.

De finale van Tasty Talent 2015

Prachtig taartje en een hemelse smaak. Goed klaargemaakt voor een gerecht waar veel fout kan gaan. Prima balans tussen zoete chocolade en de crème. Sesamkoekjes maakten het af. Heerlijk!
(Schriftelijke jurycommentaar na de halve finale)

Daarna komt Joachim Hilhorst, de redacteur van Foodies, nog even bij me. “Wat jammer Sarah! Wist je dat je na de halve finale tot de favorieten behoorde?”, zegt hij. Ow jee, wat baalde ik enorm toen ik dat hoorde! Maar goed, het betekent wel dat mijn gerecht goed bedacht was en dus echt wel lekker was bevonden door een professionele jury.
Al met al een bijzondere dag en ik ga in de toekomst zeker nog aan andere kookwedstrijden deelnemen.
Ik wil iedereen bedanken voor de leuke aanmoedigende smsjes en online berichtjes! Echt supertof! :-)

P.S.: er staat binnenkort nog iets heel leuk op de agenda, maar daar kan ik nu nog niks over zeggen. Dus hou mijn blog zeker in de gaten! :-)

1 REACTIE

  1. […] Na een schriftelijke selectie was ik door naar de halve finale van de nationale kookwedstrijd Tasty 2015 waar ik mijn signature dish mocht presenteren. Ik was supernerveus toen ik in de halve finale mijn moeulleux au chocolat met yoghurtmousse en een coulis van rode vruchten en bier moest maken, want niemand minder dan topchef Julius Jaspers en Niven Kunz zaten in de jury. Gelukkig ging ik door naar de finale (de laatste 12), maar deze won ik jammer genoeg niet. Lees hier het volledige verhaal. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.