De Belgische keuken van morgen

0
486
De Belgische keuken van morgen

Er is een chemie tussen de Brusselse sterrenchef Pierre Wynants en gastronomisch columnist Philippe Bidaine. Ze hebben eerder al samen twee boeken geschreven en in december 2014 hebben ze de handen weer in elkaar geslagen. Deze keer met een boek dat een klare blik op de toekomst van de Belgische keuken geeft. Ook bevat het boek een selectie van de beste recepten van zestien chefkoks van de nieuwe generatie.

De toekomst van de Belgische gastronomie

Het boek in hardcover telt 176 pagina’s en is onderverdeeld in twee grote delen, die onderverdeeld zijn in kleinere hoofdstukken.
In het eerst deel van het boek wordt een blik geworpen op de imposante carrière van Pierre Wynants. In 1965 won hij de befaamde Prix Prospoer Montagné. Veertien jaar later verdiende hij een derde Michelinster voor Comme Chez Soi. Datzelfde jaar stond hij in de Gids Gault Millau met een cijfer van 19,5. Pierre

Weinig landen kunnen prat gaan op zo’n diverstiteit aan producten en culinaire tradities op een dergelijk klein grondgebied.
Pierre Wynants

Nu hij de respectable leeftijd van 76 jaar heeft bereikt, zet hij graag jonge chefs in de kijker.
Speciaal voor dit boek heeft hij zestien Belgische chefs geselecteerd op basis van mediabekendheid, affiniteit met de Belgische gastronomie en andere overwegingen. De keuze is gevallen op: Pascal Devalkeneer, Tim Boury, Maxime Colin, Gert de Mangeleer, Bart Desmidt, Sang Hoon Degeimbre, Kobe Desramaults, Grégory Gillain, Christophe Hardiquest, Eric enTristan Martin, Lionel Rigolet, Arabelle Meirlaan, Pierre Résimont en Yves Matagne.

Aan deze chefs werden vragen gesteld over het verleden, het heden en de toekomst van de Belgische keuken. In het eerste deel lees je hun antwoorden met daarbij de persoonlijke ervaringen van Pierre Wynants.

 

In het boek komen vragen aan bod die vaak gesteld worden door jonge chefs: Hoe kom je in de keuken terecht? Welke weg kun je het beste volgen als je een serieuze carièrre ambieert als chef? Wat zijn de do’s en dont’s in de keuken? Op al deze vragen wordt in het boek antwoord gegeven.

Makkelijk te maken recepten

In het tweede deel van het boek geeft Pierre Wynants een dertigtal recepten. Een zestal zijn van de hand van Lion Rigolet, de schoonzoon van Pierre. Ook de zestien geselecteerde chefs geven elk een recept.

De recepten zijn onderverdeeld in voorgerechten, vis, vlees en gevogelte, sauzen en nagerechten. Ze lijken misschien niet meteen weggelegd voor hobbykoks, toch zijn ze verrassend genoeg allemaal redelijk makkelijk te maken. De ingrediëntenlijst is ook niet te lang en je kan alle producten in de meeste winkels kopen. De bereidingswijze staat helder beschreven en dus goed te volgen.
De foto’s van de gerechten laten het eindresultaat goed zien. De focus ligt duidelijk op het gerecht en niet op extra props die sfeer aan de foto moeten geven.
De gerechten zijn een voor een prachtig opgemaakt. Pierre geeft aan dat je je niet moet laten ontmoedigen als je thuis aan de slag gaat met de recepten, maar niet meteen de afgebeelde opmaak van het bord na kunt maken. Als het te uitdagend is, ben je vrij om je eigen creativeit los te laten.

Getest: aardbeien met citroen en limoncello

De Belgische keuken van morgen
Ik heb een recept uit het boek getest: ‘aardbeien met citroen en limoncello‘. Het is een makkelijk recept van Pierre Wynants, waarvoor je slechts enkele ingrediënten nodig hebt en een half uurtje van je tijd.

Aardbeien met citroen en limoncello

Boek kopen

Wil je graag het boek kopen? Het boek is te koop voor  € 29,95 via de uitgever Lannoo of via bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.