De basis: hoe risotto maken?

1
726

Hoe risotto maken? Is het echt zo moeilijk om te maken zoals ze beweren? De Venetiaanse Sarah is opgegroeid met de lekkerste risottogerechten en vertelt hieronder de basis voor het maken van de lekkerste risotto’s.

Ventië waar risotto vandaan komt

Risotto mislukt

Er bestaan wel enkele mythes bij het maken van risotto die de reden zouden zijn waarom het gerecht mislukt. Het zou een moeilijk gerecht zijn om klaar te maken, maar ik kan je verzekeren dat het absoluut niet moeilijk is. Je hoeft alleen maar enkele basisregels in acht te nemen en juiste rijstkorrel te kiezen (hier lees je meer over welke rijst je kan gebruiken zoals carnaroli, arborio of vialone nano). 

Risotto met basilicum en amandelen South & Pepper

De basisregels

Dit zijn enkele basisregels die Italianen volgen voor het maken van de perfecte risotto:

Basisregel 1: begin met de soffritto

Risotto maken

 

De soffritto is de basis van je risotto en dat zijn fijngesneden groenten zoals ui, wortel en selder. Je kan ervoor kiezen om enkel ui of zelfs een sjalot te gebruiken. De groenten worden gesauteerd in een beetje olijfolie.

Basisregel 2: roosteren van de rijstkorrels

Daarna wordt de rijst aan toegevoegd en geroosterd. Met roosteren wordt bedoeld dat de rijstkorrels voor enkele minuten gebakken worden. De rijstkorrels worden glazig.

Basisregel 3: toevoegen van warme bouillon

Nu kan je vocht toevoegen. Voor het maken van risotto zijn verschillende technieken mogelijk: of je voegt stukje bij beetje bouillon toe of alles in een keer. Het is wel belangrijk dat de bouillon heet wordt toegevoegd en dat de rijstkorrels volledig onder staan zodat ze het zetmeel opgelost kan worden.

Basisregel 4: voeg smaakmakers toe

Voeg smaakmakers toe zoals bietjes, asperges, paddenstoelen of andere ingrediënten.

Basisregel 5: laten rusten en een klontje boter toevoegen

Wanneer de rijst al dente of beetgaar is laat je deze nog even rusten. Net voor het serveren meng je er nog een klontje roomboter of mascarpone door.

Risotto van tevoren maken?

Bord met risotto erin

Je kan risotto van tevoren maken door net voor het toevoegen van de bouillon (dus voor basisregel 3) te stoppen. Wanneer de gasten aan tafel zitten kan je de rijst weer opwarmen en de warme bouillon aan toevoegen. Je bespaart er een kwartiertje werk mee, meer niet.

Je kan het rijstgerecht ook tevoren maken om er dan de volgende dag bijvoorbeeld arancini mee klaar te maken.
De risotto wordt dan in een bal of kegel gevormd, gepaneerd en gefrituurd. Het is een Siciliaanse specialiteit en smaakt heerlijk als snack of voorgerecht.

Risotto recepten

Nu je de basis onder de knie hebt, kan je met onderstaande risotto recepten je kennis uitproberen. Probeer ook je eigen risotto te maken en tag #southandpepper zodat we jouw resultaat kunnen bewonderen.

Italiaanse kookworkshops

Wil je graag echte Italiaanse gerechten leren klaarmaken? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie over Italiaanse kookworkshops. 

Glutenvrije pastadeeg van Jamie Oliver

Maak je zelf vaak risotto? Of heb je een heerlijk recept dat je wil delen? Laat het weten in een reactie onder deze post!

Do you want to learn how to make Italian risotto? #risottoHoe maak je Italiaanse risotto?

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.