Dé 6 koffietrends van 2016

2
182
6 bijzondere producten op Horecava South & Pepper

De 6 koffietrends van 2016Ik was uitgenodigd op het persevent over de koffietrends van 2016. De presentatie
vond plaats op Horecava in de RAI in Amsterdam en werd gegeven door Moniek Smit. Smit is een koffieleut in hart en nieren. Ze lust het ‘zwarte goud’ niet alleen, ze heeft er ook heel wat kennis over. Al meer dan 15 jaar is ze actief in de koffiewereld. Ze vertelt ons meer over de zes koffietrends van 2016 en de drie pijlers waar ze op gebaseerd zijn (aandacht, authenticiteit en aanzien).

Dé 6 koffietrends van 2016

6 koffietrends

    Aandacht

 1. Aandacht voor de klant
  De focus van koffiehuisjes lag eerder op het bereiden van het perfecte kopje koffie. Anno 2016 komt daar ook nog aandacht voor de klant bij. Smit benoemt dit jaar dan ook tot het ‘jaar van het personeel’.
 2. Aandacht voor elkaar
  Mensen genieten steeds meer van ergens een kopje koffie te gaan drinken. Een koffiehuisje waar goede koffie wordt geserveerd staat gelijk aan quality time. Je bent even een momentje weg uit de dagelijkse routine met daarbij een lekkere traktatie of beloning. En die mag dan wel speciaal zijn. De keuze op de menukaart valt dan vaak op `Feel Good Coffees’: lekkere en lichte koffies die gemaakt zijn met melkalternatieven als soja-, kokos- en amandelmelk.

  Authenticiteit

 1. Authentieke koffiehuisjes zitten in de lift
  Een bestaand concept gewoon ‘copy-pasten’ is niet langer meer in trek. “Dat heeft geen lange levensduur. Wie kiest, wordt gekozen”, zegt Smit. Mensen gaan liever naar bijzondere koffiehuisjes met een eigen identiteit waar het bestellen van een kopje koffie een ervaring is.
 2. Een mélange is hip
  Steeds meer mensen zijn op zoek naar speciale koffie. Variëren in koffiesoorten is dus de boodschap voor menig barista. Smit zegt: “Je hoeft niet meteen de cappuccino opnieuw uit te vinden, maar je kan wel variatie brengen in de combinatie van koffiebonen.”

  Aanzien

 3. Het is een lifestyle
  Op social media zijn koffiefoto’s heel populair. Koffie drinken is een hippe lifestyle waar koffieleuten dan ook trots op zijn. Ze delen dan ook graag hun bijzondere koffiemoment met de rest van de wereld. Koffie is een statussymbool en dat zal dit jaar alleen maar sterker worden.
 4. Koffie met kennis
  Mensen verwachten dat hun kopje koffie met kennis van zaken wordt gemaakt en geserveerd. Horecamedewerkers kunnen dan maar beter hun baristaskills opkrikken om hun klanten tevreden te houden.Heb jij de échte baristaskills in huis? Doe dan mee met de #BARISTACHALLENGE 2016 Benelux. Bekijk voor meer informatie op www.baristachallenge.nl!

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.