Home Geen onderdeel van een categorie Cuberdons of Gentse neuzen

Cuberdons of Gentse neuzen

3
1135
Cuberdons

Het zijn kegelvormige suikerbommetjes met frambozensmaak….Heb jij de cuberdons of Gentse neuzen al eens geproefd?

Hard vanbuiten en zacht vanbinnen

Cuberdons gaan al een hele tijd mee. Net als veel andere uitvindingen zijn ook deze toevallig ontstaan. In 1873 mislukte het sirooppreparaat van de Gentse apotheker De Vynck. In plaats van het weg te gooien kwam hij op het idee om de receptuur te bewaren en het product op de markt te brengen als snoep: hard vanbuiten met een geleiachtige stroop vanbinnen.
Cuberdons worden gemaakt van Arabische gom. Dat is een natuurlijk product die als additief wordt gebruikt voor de bereiding van heel wat producten zoals Coca-Cola of drop. De klassieke cuberdons worden gemaakt met frambozensmaak. De laatste jaren zijn er ook nieuwe smaken aan het assortiment toegevoegd zoals appel en aardbei. En ook nieuwe productvormen zoals een dessertsaus of smeerpasta voor op het brood.

Waar komt de naam vandaan?

Er worden meer namen aan gegeven dan alleen maar Gentse neuzen of cuberdons. Maar ik ga enkel deze twee kort even uitleggen. Als je wat verbeelding gebruikt, dan kan je wel een “neus” herkennen in de kegelvormige snoepjes. Dus de “Gentse neuzen”-benaming begrijpen we wel, maar vanwaar komt dan de naam cuberdons? Daarmee worden pylonen bedoeld, die dezelfde vorm hebben als de kegelvormige snoepjes.

Waar te koop?

Cuberdons hebben een houdbaarheid van ongeveer drie tot acht weken, afhankelijk van de gebruikte stroop. Dat komt omdat de geleiachtige stroop binnenin dan begint te versuikeren. Daarom worden cuberdons niet geëxporteerd, maar je kan ze wel bestellen via Belgische online shops zoals van cuberdon.eu. Of je kan ze ook kopen bij bakkerijen, markten of pralinewinkels in België. Wil je meer weten over cuberdons? Kijk dan op de website van Confiserie Geldhof en Confiserie 2000.
Enkel de cuberdons met frambozensmaak van deze twee fabrikanten zijn erkend als streekproduct door de VLAM.

Recept met cuberdons

CuberdonpralinesCuberdon pralinesIk heb van cuberdons pralines gemaakt met bittere, pure chocolade en nougatine. Ben je benieuwd? Bekijk dan hier het recept!

 

 

Cuberdon

 

 

 

 

 

 

 

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.